Dirijorul Ion Marin va duce la Sfântu Gheorghe (Covasna), în perioada 27-28 martie, proiectul “Cantus Mundi”, iniţiat de Corul Naţional de Cameră Madrigal şi coordonat de dirijoarea Anna Ungureanu.
Aflat la pupitrul celor mai importante orchestre ale lumii (London Philharmonic Orchestra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Israel Philharmonic Orchestra, Philadelphia Orchestra, Montreal Symphony, Staatskapelle Dresden, Orchestre national de France, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks), prezent în proiecte importante alături de coloşi ai artei interpretative precum Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Yo-Yo Ma, Gidon Kremer, Martha Argerich, Sarah Chang, Yuri Bashmet, Frank Peter Zimmermann, Angela Gheorghiu, dirijorul Ion Marin şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii şi promovării culturii în rândul tuturor categoriilor sociale.
Prezenţa muzicianului în judeţul Covasna marchează finalizarea proiectului de dotare cu instrumente muzicale, special concepute pentru a fi folosite de copiii cu sindromul Down, prin grija Asociaţiei Philadelphia Pro Familia Support, iniţiat în cadrul programului Cantus Mundi. Vizita lui Ion Marin la Sfântu Gheorghe este organizată de Corul Naţional de Cameră Madrigal prin proiectul amintit, în colaborare cu Centrul de Cultură Arcuş şi Asociaţia de Tineret Ecou.
"Copiii dezavantajaţi din punct de vedere social, minorităţile etnice, orfanii, copiii cu handicap fizic sau chiar cei fără probleme, într-un cuvânt, toţi copiii României, au dreptul de a se dezvolta armonios, de a comunica şi de a lua contact cu societatea din jurul lor, fiind convinşi că inechităţile sociale pot fi depăşite dacă vor cânta împreună, pe voci diferite, dar în armonie. Creăm, astfel, o şcoală de libertate a muzicii", a subliniat Ion Marin.
Vizita dirijorului Ion Marin la Sfântu Gheorghe, alături de reprezentanţi ai Corului Madrigal, va cuprinde o serie de întâlniri cu tinerii care fac parte din coruri aflate în plină dezvoltare. În acest context, muzicianul va fi alături de corurile “Campanella” de la Liceul de Artă Plugor Sandor şi de Corul şcolii Gimnaziale Antos Janos din Reci. Scopul acestor întâlniri este acela de a afla, în mod direct, care sunt nevoile artistice ale copiilor şi tinerilor care activează sau doresc să se înscrie în cadrul unor mişcări corale. În acelaşi timp, este foarte importantă atragerea unor parteneri care pot contribui la îmbunătăţirea şi promovarea acestui proiect pe plan local şi regional.
Miercuri, 26 martie 2014, începând cu orele 19:00, Centrul de Cultură Arcuş va găzdui o masă rotundă intitulată “În dialog cu Ion Marin”. Cei care vor dori să participe la dezbatere vor putea ajunge la Arcuş cu un autobuz pus la dispoziţie de organizatori, care va pleca la ora 18:30, din faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe.