x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Festivaluri fără nume pe bandă rulantă

Festivaluri fără nume pe bandă rulantă

de Dana Cobuz    |    15 Iul 2011   •   21:00
Festivaluri fără nume pe bandă rulantă

Romania este o tara care nu doar ca da pe-a­fa­ra de talente, ci si ofera nenumarate scene, concursuri si festivaluri prin intermediul carora 'ta­lentatii' isi blindeaza palmaresul cu diplome fara rezonanta, iar organizatorii mananca o paine bu­nicica sau pur si simplu isi justifica existenta.

Ca exista locuri de expunere si verificare a va­lorii artistice a celor mai mici sau mai mari nu-i nici o problema. Ciudat este ca mai toate aces­te concursuri care isi aroga, chiar prin titlu, va­loa­­rea de 'national' au ajuns sa depene nu­me­roa­se editii fara ca natia sa stie de existenta lor.

Inainte de a face o trecere in revista a unor astfel de competitii deja 'veterane', trebuie remarcat faptul ca majoritatea festivalurilor nationale se adreseaza copiilor. Va intrebati, poate, de ce? Unul dintre posibilele raspunsuri este acela ca, in ge­neral, parintii care pompeaza bani in cariera, re­pertoriul si imaginea odraslelor pe care le viseaza ve­dete vor si rezultate palpabile. Atunci, premii­le si diplomele oferite de festivalurile 'nationale' si 'internationale' vin manusa pe setea de celebri­ta­te a parintilor-investitori.

Festivalul-concurs interjudetean de Muzica 'Oma­tuta' de la Tecuci a inregistrat in 2011 cea de-a 15-a editie, la care a acordat copiilor cu vars­te cuprinse intre 8 si 18 ani premii totale in valoare de 1.800 de lei. Festivalul National de muzica usoa­ra 'Color Junior' de la Vulcan (sase editii) nu se adreseaza numai juniorilor, caci in concurs sunt acceptati si juni de pana la 30 de ani. Festivalul-Concurs International de muzica usoa­ra pen­tru copii si tineret 'Ghiocelul de Argint' de la Bar­­lad (cinci editii) beneficiaza de sprijinul Mi­nis­te­­ru­lui Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

In an de criza, Consiliul Local Zarnesti a gasit resurse pentru a organiza Festivalul National pentru Copii si Tineret 'Ecoul Pietrei Craiului', cu trei sectiuni fara nici o legatura intre ele: Muzica instrumentala/clasica/culta, Muzica populara si Muzica pop. Primaria municipiului Slobozia are ambitii mari: de trei ani incoace baga bani in organizarea Festivalului International de muzica pentru copii 'Stelute pe portativ', doar-doar va reusi 'armonizarea tineretului ialomitean si slobozean cu cerintele lumii moderne a Uniunii Europene', dupa cum se specifica in prezentarea avizata de un inspector scolar local. Festivalul National-Concurs pentru prescolari 'Frunza de Stejar' Plopeni a adunat deja sase editii, iar Festivalul International de Muzica Usoara pentru copii 'Ceata lui Pitigoi' de la Galati a ajuns la noua editii.

Astfel de festivaluri si concursuri au loc an de an in Romania, cu nemiluita. Dincolo de discutabila lor utilitate sau de cheltuirea responsabila a banilor publici pentru proiecte culturale fara cap si fara coada, aceste competitii pe care Titu Maiorescu le-ar fi numit 'forme fara fond' fac un mare rau atat copiilor, care ajung sa se creada vedete inainte de a lua o lectie de canto, cat si parintilor, care raman cu senzatia ca niste hartii le transforma progeniturile in artisti.

×
Subiecte în articol: muzica