x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica FIDELIO EȘTI TU! Proiect de operă contemporană octombrie/noiembrie 2020

FIDELIO EȘTI TU! Proiect de operă contemporană octombrie/noiembrie 2020

de Magdalena Popa Buluc    |    11 Sep 2020   •   14:10
FIDELIO EȘTI TU! Proiect de operă contemporană octombrie/noiembrie 2020

În 2020, sărbătorim 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, compozitorul ale cărui lucrări sunt interpretate cel mai frecvent în lumea întreagă.

Goethe-Institut București, Universitatea Națională de Muzică București, Centrul de Informare Muzicală din România – CIMRO, Centrul de Teatru Educațional Replika lansează proiectul de operă contemporană co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional: FIDELIO EȘTI TU!

 

 

În perioada noiembrie 2019 – iunie 2020, sub îndrumarea compozitoarei Catherine Milliken (Berlin) și a regizorului de operă Robert Lehmeier (Berlin), a avut loc un atelier dedicat unui număr de 10 libretiste și compozitori. Scopul a fost regândirea și reimaginarea unor librete și compoziții centrate pe mesajul singurei opere compuse de Beethoven, Fidelio, pentru a-l transpune într-un limbaj contemporan, conectându-l astfel la ideile și preferințele tinerei generații din România.
 

Proiectul reprezintă o oportunitate multivalentă de promovare a tinerilor artiști, și o șansă pentru tinerii spectatori de a înțelege contextul spectacolului Fidelio esti tu!, precum și drumul parcurs de protagoniștii acestuia, pentru transpunerea lui în scenă.

În acelaşi timp, echipa proiectului are ocazia să prezinte publicului o nouă viziune şi o nouă formă a genului de operă.

Fidelio, singura operă scrisă de Beethoven se bazează pe o întrebare existențială profundă: ce îl face pe om să fie o ființă umană?

„Wer du auch seist, ich will dich retten!" („Oricine ai fi, vreau să te salvez"), una dintre frazele-cheie din Fidelio, oferă un mesaj cu adevărat universal, care nu și-a pierdut niciodată relevanța, echipa proiectului reușind să readucă cu măiestrie în prim plan, prin această nouă producție, subiecte perene, precum loialitatea, trădarea, dar și fuga și pierderea patriei (pierderea sentimentului de apartenență).

Reinterpretarea operei lui Beethoven într-o cheie contemporană reprezintă substratul celor cinci mini-opere create sub îndrumarea lui Catherine Milliken, alături de Robert Lehmeier şi Dan Dediu, și este special concepută să familiarizeze publicul tânăr cu o formă de artă la care acesta nu are în mod normal acces într-un mod facil.

Libretul (și, prin urmare, și relația dramaturgică dintre scene) a fost elaborat în cadrul unor ateliere pentru tineri scriitori, sub îndrumarea regizorului Robert Lehmeier.

 

Din cauza restricțiilor de a organiza spectacole cu public în teatre, proiectul a fost transformat în spectacol filmat. Proiecția va avea loc în data de 12 noiembrie 2020, ora 18:00, în sala de evenimente a Pavilionului 32 / Goethe-Institut București cu respectarea tuturor normelor igienico-sanitare impuse de lege.

2 octombrie 2020, Goethe-Institut // Pavilion 32, Calea Dorobanți 32

 

ora 17 :00, Prezentare proiect și masă rotundă

Invitați : Radu Apostol (regizor), Dan Dediu (compozitor), Simona Strungaru (dirijor), Mihaela Michailov (dramaturg), Mihaela Maxim, Elena Dediu (soprane), Antonela Barnat (mezzosoprană), Cătălin Petrescu (bariton), Iustinian Zetea (bas).

Moderator: Dr. Joachim Umlauf

Evenimentul este deschis publicului* dar este transmis, totodată, live pe www.facebook.com/GoetheInstitutBucuresti/

 

ora 19:00, vernisaj expoziție FIDELIO EȘTI TU! – desene și colaje de Dan Perjovschi

Evenimentul va avea loc în prezența artistului și este deschis publicului.

 

12 noiembrie 2020, Goethe-Institut // Pavilion 32, Calea Dorobanți 32

ora 18 :00, Difuzare spectacol filmat FIDELIO EȘTI TU!

ora 19 :00, Masă rotundă cu cei zece creatori:

Mihaela Michailov, Bianca Trifan, Mădălina Stoica, Sabina Balan, Ruxandra Simion (libretiste)

Andrei Petrache, Bogdan Pintilie, Sorin Marinescu, Vlad Gînța, Alexandru Mihalcea (compozitori).

 

 

Echipa:

Concept proiect: Catherine Milliken

Mentoring workshop de librete: Robert Lehmeier

Mentoring workshop de compozitie: Catherine Milliken, Dan Dediu

Coordonare proiect: Oana Lapadatu (Goethe-Institut), Diana Rotaru (CIMRO)

Regizor: Radu Apostol

Scenograf: Adrian Damian

Dirijor: Simona Strungaru

Soprane: Mihaela Maxim, Elena Dediu

Mezzosoprană: Antonela Barnat

Bariton: Cătălin Petrescu

Bas: Iustinian Zetea

Instrumentiști: Ansamblul SonoMania – Valentin Ghita (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Olga Berar (vioară), Tamara Dica (violă), Eugen-Bogdan Popa (violoncel), Mihai Murariu (pian)

Librete: Mihaela Michailov,  Bianca Trifan, Mădălina Stoica, Sabina Balan, Ruxandra Simion

Compoziții: Andrei Petrache, Bogdan Pintilie, Sorin Marinescu, Vlad Gînța, Alexandru Mihalcea

 

 

 

                                                                                                        

×