Renumitul ansamblu cameral din Marea Britanie “Schubert Ensemble” a ales muzica lui George Enescu pentru a sărbători 30 de ani de activitate. Cei patru membri ai cvartetului - Simon Blendis (vioară), Douglas Paterson (violă), Jane Salmon (violoncel) şi William Howard (pian) – vor susţine vineri, 8 martie, la Centrul cultural londonez “Kings Place” concertul “Enescu: un geniu ignorat”.
Publicul are ocazia să asculte atât Cvartetul Nr.1 de Enescu, lucrare considerată “capodoperă romantică plină de culoare şi măiestrie”, cât şi “pasionalul şi funebrul” Cvartet de Pian Nr. 2 de Fauré - marele profesor al marelui compozitorului român.
Potrivit ICR Londra, care sprijină acest eveniment, “Schubert Ensemble” a devenit, în ultimii ani, un constant promotor al muzicii enesciene, iar în 2013 (la 28 septembrie) va concerta la Festivalul Enescu de la Bucureşti. Ansamblul este recunoscut pentru “pasiunea” de a readuce în circuitul larg lucrări oarecum uitate, dar extrem de valoroase. De câţiva ani, membrii ansamblului au studiat opera lui Enescu, lucrând în prezent la înregistrarea celui de-al doilea CD Enescu, la Chandos Records.
În anii 2010-2011, ansamblul a iniţiat şi o serie de trei concerte la Wigmore Hall, prestigioasa scenă camerală din Londra, avându-i în prim-plan pe compozitorii Enescu şi Dvorak. Proiectul s-a bucurat de un mare succes. De remarcat şi cele două apariţii ale muzicienilor din ansamblu în cadrul seriei “Concertele Enescu” organizate de ICR Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie, în stagiunile 2009-2010 şi 2010-2011.
“Schubert Ensemble” a fost înfiinţat în 1983. De atunci cutreieră lumea, concertând în peste 40 de ţări. Anual organizează peste 60 de concerte. Ansamblul a înregistrat 12 CD-uri cu lucrări de Schubert, Schumann, Hummel, Fauré, Brahms, Mendelsohn. Totodată, şi-a creat relaţii solide cu o serie de compozitori prestigioşi din Marea Britanie, iar în momentul de faţă au o impresionantă listă de proiecte – în jur de 80.