x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica La Operă, Gala Verdi-Wagner: 200

La Operă, Gala Verdi-Wagner: 200

de Maria Sârbu    |    27 Mar 2013   •   20:45
La Operă, Gala Verdi-Wagner: 200
Concert extraordinar prilejuit de împlinirea a două secole de la naşterea marilor compozitori
Pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la naşterea a doi mari compozitori – italianul Giuseppe Verdi (10 octombrie 1813) şi germanul Richard Wagner (22 mai 1813) –, Opera Naţională din Bucureşti (ONB) organizează la 30 şi 31 martie (de la ora 19:00), la Sala Mare, un concert de gală, pentru care s-au ales atât artişti lirici care cântă pe scena bucureşteană, cât şi solişti români cu renume care au încântat publicul pe alte meridiane. Au fost invitaţi, cu această ocazie, Valentina Naforniţă, Alexandru Badea, Dan Paul Dumitrescu, alături de care va fi un alt invitat – Marius Vlad Budoiu, dar şi solişti ai Operei bucureştene: Andreea Iftimescu, Ionuţ Pascu, Madeleine Pascu şi Şerban Vasile. Ei vor fi acompaniaţi de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

O dată cu celebrarea celor doi mari compozitori, prin acest eveniment muzical sunt celebrate, după cum susţin organizatorii, şi valorile româneşti ale operei. Într-un asemenea context, artiştii au posibilitatea de a interpreta  frumoase pagini din opere celebre ale celor doi compozitori.

Potrivit organizatorilor, la evenimentul din 31 martie va fi prezentat însemnul heraldic creat special pentru Opera Naţională Bucureşti (autor Tudor Tiron, doctor în istorie, specializarea heraldică, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române). Însemnul va fi ca un logo, utilizat în materialele de comunicare şi informare ale Operei bucureştene.

O iniţiativă demnă de remarcat este faptul că direcţia ONB le va înmâna artiştilor invitaţi (tot în cadrul celui de-al doilea concert) “contracte onorifice”, simbolizând angajamentul luat de către părţi întru continuitatea colaborării lor. Aceste contracte sunt executate prin tehnica gravurii, caligrafiate şi ştanţate cu un sigiliu având ca reprezentare noua stemă.

Din echipa Galei “Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la naştere”, pe lângă cei amintiţi fac parte şi Stelian Olariu (maestrul de cor), Viorica Petrovici (scenografa), Ionuţ Dolănescu (lighting design).
Numele Valentinei Naforniţă (foto), absolventă a Colegiului “Ştefan Neaga” din Chişinău, care şi-a continuat studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, este tot mai des menţionat în mediile muzicale. Laureată a multor concursuri naţionale şi internaţionale, cântând pe multe scene importante, soprana, acum în vârstă de 25 de ani, a fost angajată în stagiunea trecută la Opera de Stat din Viena. În 2012 a fost invitată să cânte la Concursul Internaţional de Operă de la Paris, unde a primit Premiul al II-lea. Programul Valentinei Naforniţă în stagiunea 2012-2013 a inclus şi debutul său la Teatro alla Scala din Milano, un recital la Wiener Musikverein, urmând să cânte, alături de Orchestra Olandeză Radio, la Concertgebouw din Amsterdam şi la Gala AIDS de la Bonn.

×
Subiecte în articol: Giuseppe Verdi richard wagner