x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „La Traviata”, operă în concert, transmisă online de Opera Națională București

„La Traviata”, operă în concert, transmisă online de Opera Națională București

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Apr 2021   •   19:00
„La Traviata”, operă în concert, transmisă online de Opera Națională București

Opera Națională București transmite online opera în concert La Traviata de Giuseppe Verdi. Spectacolul din acestă săptămână este un act cultural unic prin concept și calitate, care prezintă iubitorilor artei lirice povestea tragică a celei mai cunoscute curtezane a Parisului din prima jumătate a secolului XIX.

 

Marie Duplessis a marcat existența unor artiști precum compozitorul Franz Liszt și scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urmă, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman „Dama cu camelii”. Giuseppe Verdi a folosit romanul drept sursă de inspirație pentru opera sa, „La Traviata”. Prima reprezentație a operei la București a avut loc în anul 1856, la câțiva ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneția.

 

Partiturile protagonistei și ale celorlalte personaje sunt extrem de spectaculoase. La scurt timp după ce Verdi a compus „La Traviata”, a devenit un fel de cutumă în istoria operei ca partitura Violettei să reprezinte o rampă de lansare pentru orice primadonă care dorește să își demonstreze virtuozitatea în abordarea acutelor și să-și reveleze „comorile” vocale.

 

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.

 

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta, dirijor al Operei Naţionale Bucureşti din 2001. Dirijorul are numeroase concerte şi înregistrări cu Orchestra Naţională Radio, cu Orchestra de  cameră Radio, cu Filarmonica „George Enescu“, Filarmonica din Iaşi şi cu alte orchestre din ţară. Vlad Conta are, în afara succesului naţional, o carieră internaţională bogată: director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada), prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino (Italia), şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia), maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva.

 

×
Subiecte în articol: La Traviata