„Lăutarii nobili de la periferia orașului” sau Mahala Rai Banda - concerte explozive pe scenele de la EUROPALIA
Mahala Rai Banda, una dintre cele mai cunoscute trupe din România care cântă în limba romani, va susține în perioada 16-20 octombrie 2019 cinci concerte în mai multe localități din Belgia, în cadrul Festivalului European de artă EUROPALIA România.
„Ne bucurăm să fim din nou în Belgia, unde am avut primul nostru succes în 2002, cu ocazia lansării primului album Mahalageasca. Belgia este a doua noastră casă”, afirmă liderul trupei Aurel Ioniță. Melodia Mahalageasca este astăzi cunoscută publicului atât în versiunea sa originală, cât și în forma de rework creat de DJ-ul german Shantel și care a apărut în filmul „Borat”.
Trupa compune o „excelentă muzică țigănească românească ce a renăscut plecând din două sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor și satul Zece Prăjini, de unde a răsărit Fanfara Ciocârlia”, scria în publicația online un cronicar al ziarului britanic The Independent în 2009, imediat după lansarea celui de-al doilea album al trupei, Ghetto Blasters.
Concertele Mahala Rai Banda cuprind un mix de stiluri și genuri muzicale, un beat modern, într-un stil ce merge de la muzică tradiţională romani până la pop și Buddha Bar. Henry Ernst, impresarul trupei susține că participarea la un festival de artă precum EUROPALIA este o ocazie de a prezenta cultura și tradiția romani ca parte importantă a culturii europene de mai bine de 800 de ani: „Muzica romani a fost o nesecată sursă de inspirație pentru foarte mulți artiști precum Béla Bartok, Maurice Ravel, Franz Liszt dar și pentru artiști contemporani precum Goran Bregovic sau Gogol Bordello, iar Mahala Rai Banda se prezintă ca una dintre vocile și ambasadorii poporului romani, mândri că pot reprezenta muzica poporului lor de suflet la EUROPALIA. Muzica este unul din cele mai importante poduri ce leagă numeroasele și diversele culturi ale Europei iar Mahala Rai Banda speră să fie una din aceste cărămizi din marea familie europeană”, conchide Henry Ernst.
Spectacolele trupei se țin cu casa închisă, melodiile lor făcându-se auzite în toate colțurile lumii, în săli cunoscute precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova, Opera din Viena. Trupa a mai cântat și în deschiderea unor concerte susținute de Lenny Kravitz, Scorpions, Mariah Carey, Jimmi Cliff și a participat la nenumărate festivaluri precum NYC Summerstage în USA, Pop Montreal în Canada, Womad Festival în UK, Malmö Festivalen în Suedia.
„O noua comoară muzicală din Est” după cum au fost prezentați la RADIO BBC sau „Noua bombă a Balcanilor”, aşa cum i-a etichetat ziarul Le Parisien , Mahala Rai Banda a compus piese ce au fost remixate de Nouvelle Vague, Balkan Beat Box , Shantel și mulți alții.
Muzicienii care fac parte din trupă sunt zece la număr și sunt virtuozi ai instrumentelor lor : Sumănariu Robert, trompetă, Florin Iani Ioniţă – acordeon, Aurel Ioniţă – vioară, Cătălin Gheorghe – chitară, Ciprian Partenie – trombon, Daniel Creţu – voce, Gabriel Ioniţă - clarinet, saxofon, Mihai Mărgean – percuţie, Marian Tudor - electric bass, Vlad Niţă – trompetă.
Formaţia Mahala Rai Banda a susţinut în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident, 354.000 de rezultate ale căutării pe Google MahalaRaiBanda, cu peste 600 de concerte în 26 de ţări.
Primul lor album a fost lansat la cel mai mare târg de muzică din Europa, „Festivalul WOMEX din Germania” și a ocupat locul trei în topul „World Music Charts Europe” în anul 2004.

Ştiri din .ro
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“

De Ziua Culturii Naționale - maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș

Cărți care au devenit filme de succes

Eveniment la Naționalul din Iași: Sindromul Quijote - spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, pe textul câștigător al proiectului Lecturi³

„Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)” - spectacolul-lectură în memoria lui Valentin Nicolau. Un spectacol despre speranță și așteptarea vindecării
Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Academia Română împreună cu Filarmonica „George Enescu“
