Muzicologul şi realizatorul de emisiuni de radio şi televiziune Iosif Sava, de la a cărui moarte au trecut 15 ani, a fost comemorat duminică de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România (FCER) şi de numeroase personalităţi din domeniul în care a activat acesta.
FCER a organizat un matineu duminical dedicat memoriei lui Iosif Sava, la eveniment participând şi Marghit Sava Dascălu, văduva muzicologului.
Printre invitaţii care au venit să evoce personalitatea lui Iosif Sava au fost: Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului 'George Enescu", ziaristul Cristian Tudor Popescu, prof.univ. Grigore Constantinescu, critic muzical, pianista Verona Maier, Iancu Ţucărman, academicianul Răzvan Teodorescu, relatează agerpres.ro.
Moderatorul evenimentului a fost preşedintele FCER, Aurel Vainer, deputat, care a subliniat că, din păcate, deşi au trecut 15 ani de la moartea lui Iosif Sava, nu s-a vorbit prea mult despre activitatea acestuia. "Nu este un eveniment oarecare. Este un eveniment de excepţie, dar care face parte dintr-un serial pe care noi îl dedicăm personalităţilor evreieşti din România, discutând despre contribuţii, persoană ş.a.m.d. Despre Iosif Sava, din păcate, deşi au trecut 15 ani de la încetarea sa din viaţă, nu s-a vorbit prea mult şi nici la FCER. Eu îmi fac mea culpa", a afirmat Aurel Vainer în deschiderea evenimentului. El a reamintit faptul că Iosif Sava provine dintr-o familie evreiască de muzicieni de generaţii, a lucrat în presă, scriind peste 6000 de articole şi studii, este autor a 40 de cărţi şi realizator al celebrei emisiuni de radio şi televiziune "Serata muzicală". "Pot să vă spun din amintirile personale, nu eram un pasionat de muzică, dar dacă ratam o seară muzicală a lui Iosif Sava, mă gândeam că sunt foarte nefericit. Aducea oameni de mare valoare din elita intelectuală românească. Pe mine, ca om obişnuit, cu nimic special, m-au marcat foarte mult aceste serate muzicale ale lui Iosif Sava şi dorinţa lui de a scoate tineret la rampă", a susţinut deputatul.
Aurel Vainer a subliniat că, pentru cultura şi muzica românească şi universală, rolul lui Sava este şi de interpret, dar mai ales de propovăduitor al valorilor muzicale. "Iosif Sava a făcut educaţie muzicală, nu aş vrea să spun de masă, dar pentru un cerc mult mai larg decât cei obişnuiţi să meargă la Ateneu sau să lucreze la Conservator. Cred că nu greşim prin a aduce cel mai pios omagiu acestei personalităţi de excepţie care, mai mult decât atât, a avut curajul să intervină în raport cu unele manifestări antisemite care au început să se pună în scena românească după anul 1990", a mai spus Vainer.
La rândul său, jurnalistul Cristian Tudor Popescu, prezent la eveniment, a spus că doi oameni i-au influenţat decisiv viaţa şi cariera, unul dintre aceştia fiind Iosif Sava în ceea ce priveşte audiovizualul. Ziaristul a declarat că participarea lui, în 1993, la Serata Muzicală a reprezentat un eveniment crucial în existenţa sa mediatică deoarece la vremea respectivă era foarte puţin cunoscut.
"Vorbind despre Iosif Sava care s-a stins acum 15 ani, vorbim de fapt despre un om din alt secol. Şi de când a murit Iosif Sava a trecut un secol, nu 15 ani pentru că lumea s-a schimbat de atunci, din vara lui 1998. S-a schimbat într-un fel în care pentru mine Iosif Sava a mai fost omorât de câteva ori de atunci şi până acum şi cred că dacă ar învia acum i-ar fi fost foarte greu să suporte ceea ce se vede acolo unde dânsul a realizat lucrurile cele mai importante şi anume la televiziune", a afirmat Cristian Tudor Popescu.
Evenimentul a continuat cu un recital instrumental.