x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Norma”, „Corsarul” și „Aida”, în această săptămână pe scena Operei Naționale București

„Norma”, „Corsarul” și „Aida”, în această săptămână pe scena Operei Naționale București

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Noi 2021   •   20:26
„Norma”, „Corsarul” și „Aida”, în această săptămână pe scena Operei Naționale București

Vă așteptăm în această săptămână, în Sala Mare de spectacole, cu trei titluri din repertoriul actual. „Norma” de V. Bellini, „Corsarul” de A. Charles Adam și „Aida” de G. Verdi sunt propunerile noastre pentru trei seri printre acorduri muzicale și coregrafii de poveste.

 

La 220 de ani de la nașterea compozitorului italian Vincenzo Bellini, Opera Națională București îi dedică reprezentația operei „Norma” din 3 noiembrie, ora 18:30, celui care a fost unul din reprezentanții de seamă ai genului distinct operatic italian, de la începutul secolului al XIX, numit belcanto. Din mai multe puncte de vedere, „Norma” reprezintă situația tipică a operei romantice în esența ei lirică meridională. Intens melodică, cu o primordialitate a vocalității, „Norma” are pagini antologice (printre acestea mai ales Casta Diva) care justifică întru totul aura de legendă ce o înconjoară și judecata entuziastă a lui Wagner: „Admir la Norma inspirația melodică, unită cu un profund realism al pasiunilor cele mai intime; o mare partitură care se adresează inimii, o creație de geniu.” Pentru reprezentația închinată lui Bellini, programată pe 3 noiembrie – ora 18:30, publicul spectator va avea ocazia să o asculte pe celebra soprană de renume internațional Elena Moșuc în rolul titular.

 

Joi, 4 noiembrie, începând cu ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de balet „Corsarul” de A. Charles Adam, în regia și coregrafia lui Vasily Medvedev. În spirit romantic, baletul este o poveste de dragoste dintre un pirat și o sclavă, iar acțiunea are loc la Adrianopole, la începutul secolului al XIX-lea. Baletul, extrem de solicitant din punct de vedere tehnic și interpretativ, a avut timp de un deceniu în distribuție nume mari ale scenei naționale bucureștene.

 

Vineri, 5 noiembrie, de la ora 18:30, pe scena Operei Naționale București va avea loc spectacolul cu opera „Aida” de G. Verdi. Spectacolul aduce în fața publicului o poveste de dragoste exotică într-un mod spectaculos, demn de marile montări de operă tradiționale. Plamen Kartalov și scenografa Viorica Petrovici, în colaborare cu Francisc Valkay, coregraful spectacolului, au reușit să recreeze pe scenă cadre de inspirație istorică, să reproducă aspectul grandios al monumentelor Egiptului antic, epoca în care se petrece acțiunea operei lui Giuseppe Verdi.

×