x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica OPERA FANtastica prezintă turneul internațional “Romanian Music Journey” la Ateneul Român

OPERA FANtastica prezintă turneul internațional “Romanian Music Journey” la Ateneul Român

de Magdalena Popa Buluc    |    21 Oct 2021   •   13:24
OPERA FANtastica prezintă turneul internațional “Romanian Music Journey” la Ateneul Român

Turneul internațional Romanian Music Journey se desfășoară în perioada 19 – 27 octombrie 2021 și este organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, în parteneriat cu Conservatorul de Muzică din Montauban – Franța, Association des Amis de Thierry Huillet din Toulouse, Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, Filarmonica „George Enescu”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca și Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca. Proiect este co-finanțat de AFCN -Administratia Fondului Cultural National

Marți, 26 octombrie 2021, ora 19:00, Filarmonica „George Enescu” și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru cel de-al patrulea concert-conversație pe tema „De ce europenii iubesc muzica românească?” susținut de soprana Rodica VICA, violonista Clara CERNAT și pianistul și compozitorul francez Thierry HUILLET în cadrul turneului internațional “Romanian Music Journey”. Evenimentul va fi prezentat de muzicolog dr. Luminița ARVUNESCU, realizator Radio România Muzical și inițiatoarea întâlnirilor muzicale OPERA FANtastica.

Mai multe informații despre turneului internațional Romanian Music Journey pot fi găsite pe site-ul www.romanianmusicjourney.ro

Identitatea unei persoane nu este fixată odată pentru totdeauna, ci ea evoluează și corespunde unui „parcurs al vieții”. Plecând de la această frază prin care, în cuvinte puține, se dorește a sublinia esența acestui proiect, programul turneului „Romanian Music Journey” propune, pe de o parte, o retrospectivă a muzicii clasice românești pentru voce, vioară și pian, încercând să marcheze, în 2021, aniversarea/omagierea unora dintre cei mai importanți compozitori români: George Enescu (140 de ani de la naștere), Eduard Caudella (180 de ani de la naștere), Mihail Jora (130 de ani de la naștere și 50 de ani de la moarte) și Gherase Dendrino (120 de ani de la naștere), etc. De asemenea, programul turneului e menit să traseze cu succes un arc peste timp și spațiu, să pună în evidență, prin intermediul pieselor muzicale, parcursul vieții românești de la naștere și până la moarte, un parcurs identitar ce pornește de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile distincte ale lui George Enescu și prin măiestria inegalabilă a cântecelor Mariei Tănase și ajungând până la muzica adusă în actualitate de către renumitul compozitor și pianist francez Thierry Huillet, care îndrăgostit de muzica românească a compus în 2019, împreună cu violonista Clara Cernat, soția sa, mai multe Rapsodii pentru vioară și pian pe teme românești. Programul propus de soprana Rodica Vica (pentru voce și pian) se completează atât cu noi aranjamente camerale ale unor piese pentru voce și pian la care se adaugă sunetul complex al viorii, cât și cu Rapsodiile pe teme românești «Valahia Rhapsody» și «Voyage Rhapsody». Aceste ultime două compoziții sunt un omagiu adus marilor lăutari români Grigoraș și Angheluș Dinicu, Costică Pompieru, inegalabilei Maria Tănase și universalei personalități a lui Dimitrie Cantemir, ale cărui teme se împletesc cu temele alese din folclorul românesc: Ciocârlia, Ciuleandra, Ceasornicul, Căruța Poștei, Hora Mărțișorului, pentru a aminti câteva teme mitice ale folclorului românesc ce se împletesc într-o fascinantă spirală”. (Birou Presă - Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură).

Marți, 26 octombrie 2021, ora 19:00, Ateneul Român
ROMANIAN MUSIC JOURNEY
Rodica Vică - soprană
Clara Cernat - vioară
Thierry Huillet - pian

I. COPILARIE:
Nicolae Lungu: Cântec de leagăn
Maria Tănase: Cântec de leagăn
Paul Constantinescu: Cântec de leagăn
Mihail Jora (130/50)- Înnoptare
George Stephănescu - Cântecul fluierașului
Thierry Huillet - "Valahia Rhapsody" pentru vioară și pian

II. IUBIRE:
Eduard Caudella (180) - Ochii albaștri-s drăgălași
Tiberiu Brediceanu - Bade pentru ochii tăi
George Enescu (140) - Schlaflos
George Enescu - Air dans le genre roumain Allegro giocoso pentru vioară solo
Thierry Huillet - "Voyage" Rhapsody" pentru vioară și pian

III. RĂMAS BUN
Maria Tănase - Cine iubește și lasă
George Enescu (140)- Du conflit en douleur
Nicolae Bretan (pe versuri de Mihai Eminescu) - Și-acele dulci păreri de rău
Nicolae Bretan (pe versuri de Mihai Eminescu) - Stelele-n cer
Gherase Dendrino (120) - Tu din Lăsați-mă să cânt

Recitalul va fi transmis și online pe facebook, paginile Filarmonica „George Enescu”, Radio România Muzical și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.

×
Subiecte în articol: Romanian Music Journey