x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Orchestră de Guinness Book la Ateneu: Orchestra de Coarde din Hong Kong

Orchestră de Guinness Book la Ateneu: Orchestra de Coarde din Hong Kong

de Magdalena Popa Buluc    |    15 Noi 2023   •   21:30
Orchestră de Guinness Book la Ateneu: Orchestra de Coarde din Hong Kong

Filarmonica "George Enescu invită publicul la un concert extraordinar ce va avea loc sâmbătă, 18 noiembrie 2023, la ora 19, susţinut de Orchestra de Coarde din Hong Kong, formaţie care, alături de numeroase aprecieri din partea criticii de specialitate şi de o activitate internaţională bogată, se remarcă şi prin recordul obţinut drept "cel mai numeros ansamblu de instrumente de coarde",  acordat în 2018 de către Guinness World Records.

Fondatorul, directorul artistic şi solista ansamblului este violonista Yao Jue. Programul cuprinde lucrări de Sha Hankun / Xia Liang, Benjamin Britten, Hugo Wolf, Ronald Fu și Antonio Vivaldi.

    Evenimentul ce va avea loc pe scena Ateneului Român este înscris în turneul pe care ansamblul îl realizează în Europa Centrală şi de Est, (în România, Grecia, Bulgaria şi Serbia) sub titulatura Strings of the Bauhinia şi desfăşurat sub genericul programului trans-sectorial Iniţiativa "Belt and Road". 

    Concertul este inclus în seria de concerte educative ale Filarmonicii "George Enescu", Muzica pe Înţelesul Tuturor. Prezintă Mihai Cojocaru.

 

    Fondată de violonista Yao Jue, Orchestra de Coarde din Hong Kong caută să susţină talentele muzicale din ţara natală. În ultimul deceniu, ansamblul a mişcat sufletele iubitorilor de muzică prin seriile sale de concerte, precum şi prin turneele efectuate pe alte continente. Totodată, se bucură de o semnificativă recunoaştere, atât acasă, cât şi la nivel internaţional, pentru "profilul său muzical particular, în care se contopesc influenţe din Est şi din Vest". La nivel artistic, orchestra dă dovadă de excelenţă, demonstrată de colaborările cu muzicieni de talie internaţională, precum Tan Dun, Sarah Chang, Qin Li-wei, Hayley Westenra, Andrés Cárdenes, Lio Kuok-man, Sharon Andrea Choa.

 

    Sub conducerea directorului său artistic, violonista Yao Jue, orchestra aduce în faţa publicului de pretutindeni muzicieni talentaţi din Hong Kong şi, astfel, răspândeşte bucuria muzicii. În mai 2018, orchestrei i-a fost acordat de către Guinness Book recordul pentru "cel mai numeros ansamblu de instrumente de coarde". În 2019-2020, orchestra a fost invitată să concerteze peste hotare şî a realizat un turneu în Asia de Sud-Est, inclus în Iniţiativa "Belt and Road". În iunie 2023, orchestra a evoluat la Centrul Naţional pentru Artele Spectacolului din Beijing, beneficiind de o sponsorizare acordată de Fondul Naţional pentru Arte din China. De la întemeierea sa, Orchestra de Coarde din Hong Kong a concertat pe scene din 9 ţări şi 34 de oraşe.

 

    Cariera violonistei Yao Jue a purtat-o pe scene importante din Asia, Europa şi din Statele Unite ale Americii, bucurându-se de succese larg recunoscute. Critica muzicală a apreciat interpretările sale drept "impresionante din punct de vedere tehnic", "de o intensitate tulburătoare", "cu o tehnică impecabilă". Yao Jue este singura violonistă inclusă în volumul "China's Famous Females", ediţia 1995, publicat la Beijing de către International Women's Congress.

 

    Yao Jue a primit distincţiile Justices of the Peace (2013), Bronze Bauhinia Star (2017) şi SIlver Bauhinia Star (2023) oferite de Guvernul Regiunii Administrative Hong Kong. Artista a fost desemnată membră de onoare a mai multor instituţii academice: Universitatea Politehnică din Hing Kong (in 2015), Universitatea Baptistă din Hong Kong (în 2022) şi Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie (în 2023).

    Violonista Yao Jue a absolvit Conservatorul din Shanghai (la clasa prof. Tan Su Zheng), Conservatorul din San Francisco (unde a studiat cu Zaven Melikian) şi Juilliard School (sub îndrumarea renumitei Dorothy DeLay). A susţinut numeroase concerte şi recitaluri, participând la festivaluri renumite de profil şi a colaborat cu orchestre de pretutindeni. Are o discografie bogată, ce cuprinde 11 albume solo, înregistrate pe CD şi DVD.

     Artista cântă la o vioară Stradivarius din 1713.

 

 

Ateneul Român, Sala mare

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, ora 19

Concert extraordinar

Strings of the Bauhinia

The Belt and Road Initiative

 

Orchestra de coarde din Hong Kong

YAO JUE - fondator, director artistic şi solistă

 

Program

 

Sha Hankun / Xia Liang - Variation on The Pastoral

Benjamin Britten - Simple Symphony

Hugo Wolf - Italian Serenade

Ar. Ronald Fu - Joseph Koo Medley

Antonio Vivaldi - Anotimpurile (selecţiuni)

 

Concert inclus în seria educativă Muzica pe Înţelesul Tuturor

Prezintă Mihai Cojocaru

 

×