x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Patria în spectacol Holograf

Patria în spectacol Holograf

de Dana Andronie    |    19 Oct 2010   •   00:00
Patria în spectacol Holograf

"Patriotismul a ajuns o ruşine! Nu te poţi supăra pe ţară din cauza unora care o conduc... Ţara, aşa cum e ea, are calităţi şi defecte"



Nepotul lui Ion Creangă, arhitectul Horia Creangă, a construit în 1929, pe Bdul Magheru, colţ cu Strada Pictor Verona, un imobil de nouă etaje pe fostul teren al familiei Marghiloman. În această clădire a fost inaugurat Cinematograful Patria.

Student la Politehnică şi câşti­gă­tor al Festivalului "Primăvara Baladelor", Mihai Pocorschi împreună cu alţi studenţi de la Geologie au început să repete la Casa de Cultură a Studenţilor (Preoteasa) undeva la începutul toamnei anului 1978. Au mai venit unii, au mai plecat alţii, până când s-a legat o trupă din care făceau parte Mihai Pocorschi (chitară, voce), Eugen Sonia (bas), Cristian Lesciuc (chitară solo) şi Boris Petroff (tobe). S-au botezat simplu: Holograf. Ce legătură există între Patria şi Holograf? Atât cinematograful, cât şi trupa fac parte din patrimoniul naţional. Iar în anul de graţie 2010, pe 25 şi 26 octombrie, începând cu ora 20:00, vor fi două concerte unplugged, intitulate inventiv şi su­gestiv: Patria Holograf.

Ce forme de relief vor fi în spectacol? Mugurel Vrabete (basistul) răspunde: "Vom avea, în primul rând, o câmpie... Scena de la cinematograf nu permite producţii prea îndrăzneţe. Iar câmpia o vom lărgi... Vom fi noi, cei şapte holografi, plus Marius Baţu, un cvartet de coarde, deci e nevoie de o scenă mai mare...". Holograf a făcut istorie (în muzică) şi iată că acum scrie o istorie recentă... "Cu ocazia acestor două spectacole, scoatem şi o cărticică cu 30 de piese, mai vechi, mai noi, transcrise într-o formă simplă pentru cei care vor să le cânte - spune Mugurel.

Holograful se poate demoda, mai ales astăzi, când există furia noului, care în curând cred că va atinge limita biologică. Dacă o firmă mare de maşini scotea un model nou o dată la fiecare patru ani, acum scoate trei-patru pe an. Anul trecut am auzit la Washington, la o conferinţă, că în doar câţiva ani CD-ul va dispărea. Nu din cauza internetului, a pirateriei, ci din simplul motiv că noua generaţie nu doreşte să mai posede muzică. Doreşte doar să aibă acces. De ce să ţii acasă un disc cu Led Zeppelin când poţi să asculţi pe I-Phone, I-Pode piesa Zeppelin pe care o vrei tu.... Vom scoate, probabil, un alt album, deşi este doar un act de ima­gine, de apariţie în societate..."

Dacă tot ţin afişul Cinematografului Patria cu două spectacole, l-am întrebat pe Mugurel Vrabete dacă "holografii" sunt patrioţi. "Da, suntem! Nu te poţi supăra pe ţară din cauza unora care o conduc... Ţara, aşa cum e ea, are calităţi şi defecte. Noi, Holograful, am reprezentat cu cinste România pe oriunde am fost. Iar acum, cu puţin umor, spunem că Patria Holograf este patria aminti­rilor, poveştilor noastre, copilăria, adolescenţa, este amintirea iubirilor, necazurilor, este publicul care ne-a făcut să fim ceea ce suntem, şi ea nu poate fi bună sau rea decât în măsura în care noi suntem astfel."

"Holograf ar putea fa­ce parte din patrimoniul naţional. Mer­gând mai de­parte cu ideea de pa­trimoniu, cum că ar trebui să fim conservaţi sau împăiaţi, în mu­zică nu există aşa ceva...!"

Mugurel Vrabete

×
Subiecte în articol: muzica