x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica "Poema Română" – "cântecul din bagaj" şi "marşul" Regelui Mihai I

"Poema Română" – "cântecul din bagaj" şi "marşul" Regelui Mihai I

de Simona Lazar    |    25 Sep 2011   •   21:00
"Poema Română" – "cântecul din bagaj" şi "marşul" Regelui Mihai I

Pe 1 martie 1898, sub inaltul patronaj al Regelui Carol I, avea loc prima auditie a "Poemei Romane". Adolescentul George Enescu avea atunci sa isi lege pentru totdeauna numele de regii Romaniei, intr-un fel in care genialul artist nu avea cum sa-l intuiasca. "Poema romana" avea sa devina, decenii la rand, "un simbol al Coroanei nedreptatite istoric si trimise in exil" si, mai tarziu, semnalul tuturor ceremoniilor oficiale ale Casei Regale a Romaniei, o data cu reintoarcearea, intre granitele tarii, a Majestatilor Lor, Regele Mihai I si Regina Ana.

Detalii despre aceasta continua insotire dintre regalitate si muzica lui Enescu ne-a oferit Alteta Sa Regala Principele Radu, cu prilejul lansarii oficiale a CD-ului "Muzica Regelui" (sambata, 24 septembrie). "Poema Romana a fost piesa muzicala care l-a insotit toata viata pe Majestatea Sa", ne-a istorisit ASR Principele Radu. "A fost un pansament pentru un suflet zbuciumat, aflat departe de tara in care s-a nascut si a fost de asemenea un refugiu spiritual. De cate ori se mutau intr-o casa noua, inainte de a despacheta bagajele si mobila, Majestatile Lor scoteau discul de vinil, pick-up-ul si doua scaune. Se asezau si ascultau «Poema Romana», in linistea casei goale. La fel faceau si cand plecau dintr-o casa. Acest gest spune multe despre felul in care muzica si Romania au jucat un rol in viata Majestatilor Lor."

Pentru Regele Mihai I, Poema Romana avea sa se suprapuna peste sentimentul de "acasa", in perioada de exil. Dar acum, revenit intre granitele patriei sale, ce asculta Majestatea Sa? "Asculta «Poema Romana». Dar acum, fiind acasa, nu mai este cantecul din bagaj. «Poema Romana» este acum cea mai exacta, cea mai frumoasa exprimare in sunet a Coroanei regale si a muzicii de sorginte romaneasca. De asemenea, toate intalnirile oficiale, la Palatul Elisabeta, incep cu «Poema Romana»." Remarc faptul ca "Poema Romana" este astazi, ca simbol, egala «Marsului Carol I» (compus de Iosif Ivanovici pentru primul rege al Romaniei). Alteta Sa Regala aproba aceasta asociere. Si poate nu e o intamplare ca CD-ul aniversar, alcatuit de Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ca dar pentru cei 90 de ani ai Regelui, incepe cu «Marsul Carol I» si continua cu «Poema Romana». Despre cele 15 piese care compun "Muzica Regelui" (preluate din fonoteca Radio Romania), melomanul poate afla mai multe daca va citi si cartea care insoteste CD-ul, in formatul elegant ales de Editura Curtea Veche.

×
Subiecte în articol: regele mihai muzica regelui