x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica „Povestirile lui Hoffmann” - o fereastră către sufletul unui poet, înconjurat de întuneric și iluzii pierdute pe scena Operei Naționale București

„Povestirile lui Hoffmann” - o fereastră către sufletul unui poet, înconjurat de întuneric și iluzii pierdute pe scena Operei Naționale București

de Redacția Jurnalul    |    05 Mar 2024   •   10:00
„Povestirile lui Hoffmann” - o fereastră către sufletul unui poet, înconjurat de întuneric și iluzii pierdute pe scena Operei Naționale București
Sursa foto: Opera Națională București

Miercuri și joi, 6 și 7 martie, de la ora 18:30, din adâncul umbrelor, acolo unde poezia se întâlnește cu întunericul, opera remarcabilă ”Povestirile lui Hoffman” se desfășoară ca un dans al iubirilor pierdute și al păcatelor nevinovate, pe scena Operei Naționale București.

Povestirile lui Hoffmann”, compuse de Jacques Offenbach, au fost aduse pe scenă pentru prima dată într-o premieră mondială ce a avut loc la Opera Comică din Paris, pe data de 10 februarie 1881. Această operă extraordinară explorează universul tulburător al iubirii și al imaginației, aducând laolaltă elemente romantice și fantastice. Offenbach, cunoscut pentru abilitatea sa de a combina umorul subtil cu expresivitatea emoțională, a creat o capodoperă muzicală care pătrunde în profunzimile psihologiei umane și dezvăluie complexități emoționale prin intermediul personajelor și a intrigii.

În Taverna lui Luther din Nürnberg, Muza își face apariția hotărâtă să-l îndepărteze pe Hoffmann de toate iubirile sale, într-o luptă acerbă pentru a-i câștiga devotamentul pentru poezie, o luptă în care intriga se înfiripă într-un labirint al pasiunilor și al diavolului, iar destinele se împletesc într-un fir subțire, ca o poezie rătăcită în vânt.

Cu un prolog plin de mister, povestea se desfășoară într-un cadru vibrant, Taverna lui Luther, unde Hoffmann și prietenul său Nicklausse intră în scenă. Într-o atmosferă plină de urale, Hoffmann își dezvăluie povestea tulburătoare de iubiri înfrânte. În lumina acestei taverne, întunericul își face simțită prezența, iar Lindorf, consilierul sinistru, își arată adevărata față, declanșând un lanț de evenimente care vor conduce către umbrele întunecate ale iubirii.

Actul I ne aduce în salonul fizicianului Spalanzani din Paris, unde iluzia și realitatea se contopesc într-un dans straniu. Îndrăgostit de Olympia, o păpușă mecanică, Hoffmann devine prizonierul propriilor iluzii. Cu ajutorul ochelarilor fermecați oferiți de Coppélius, diavolul cu chip schimbător, Hoffmann vede o lume iluzorie și cadențată. În culmea extazului, descoperă că a iubit o păpușă, iar povestea lui de dragoste se transformă într-un vis înșelător.

Actul al II-lea se desfășoară în casa lui Crespel din München, unde povestea de dragoste dintre Hoffmann și Antonia se ciocnește cu umbrele întunecate ale morții. Cu o boală misterioasă și un tată care o imploră să nu mai cânte, Antonia devine prizoniera propriilor pasiuni. Doctorul Miracle, o altă întrupare a demonului, intră în scenă, jucându-se cu viețile celor din jur. Într-un duet plin de dramatism, iubirea dintre Hoffmann și Antonia devine o tragedie, iar umbrele întunecate ale destinului își fac simțită prezența.

Actul al III-lea ne poartă în Veneția, unde Giulietta, o curtezană seducătoare, devine capcana în care Hoffmann cade. Într-un duet plin de farmec, Giulietta și Nicklausse ne conduc în lumea senzuală a barcarolei, dar umbrele întunecate ale durerii și trădării își fac apariția. În această ultimă poveste de iubire, Hoffmann își pierde umbra, iar iluzia frumuseții se transformă în neant.

Epilogul aduce din nou umbrele în Taverna lui Luther, unde Hoffmann, confruntat cu plecarea Stelei, simbol al iubirii pierdute, și cu prezența malefică a lui Lindorf-demonul, declară că nu va mai iubi niciodată. Întunericul se întinde asupra lui, iar Muza îl consolează sub forma lui Nicklausse. Într-un final melancolic, umbrele iubirii persistă, iar Hoffmann rămâne în singurătatea amară a poeziei sale.

Regie, mișcare scenică, lighting design: Matteo Mazzoni

Scenograf decor: Elisabetta Salvatori

Scenograf costume: Roberta Fratini

Coregrafie: Beatrice Șerbănescu

Video design: Luca Attilii

Asistent regie: Claudia Machedon

Asistent scenograf decor: Giacomo Callari

Dirijor: Ethan Schmeisser

Distribuția:

Lindorf/Coppélius/Miracle: Leonard Bernad/Ion Dimieru, Dapertutto: Cătălin Toropoc/Vicențiu Țăranu, Hoffmann: Daniel Magdal/Doru Iftene - invitat, Olympia/Stella: Mădălina Barbu – invitată/Oana Șerban – invitată, Giulietta: Iulia Isaev/Crina Zancu, Antonia: Marta Sandu Ofrim/Mihaela Stanciu, Nicklausse: Mihaela Ișpan/Sidonia Nica, Spalanzani: Liviu Indricău, Nathanael: Ciprian Pahonea, Crespel: Filip Panait/Horia Sandu, O voce: Sorana Negrea/Alina Dragnea – invitată, Luther: Florin Simionca, Andrés, Cochenille, Franz, Pitichinaccio: Andrei Lazăr, Hermann: Dan Indricău, Schlémil: Daniel Filipescu

Cu participarea Orchestrei, Corului, a Baletului Operei Naționale București și a elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

”Povestirile lui Hoffman” reprezintă o călătorie emoționantă în lumea întunecată a iubirilor pierdute și a demonilor care le umbresc, o lume în care cu fiecare act, poezia, iluzia și întunericul se întrepătrund într-un tablou emoționant, lăsându-ne să medităm asupra umbrelor întunecate ale propriei noastre existențe.

Îndrăzniți să visați, să simțiți și să vă pierdeți în ariile fermecate ale lui Hoffmann, un prilej unic de a vă conecta la emoțiile pure și la frumusețea muzicii!

Așadar, miercuri și joi, 6 și 7 martie, de la ora 18:30, vă așteaptă o seară magică și captivantă în care veți descoperi o călătorie poetică în ”Povestirile lui Hoffmann”.

Nu ratați ocazia de a vă îmbogăți sufletul cu această experiență unică, iar în fața durerii și a iubirii, descoperiți vocea profundă a lui Hoffmann, o voce care continuă să răsune și după ce ultima notă s-a stins!

Vă promitem că veți pleca cu inima plină și cu o amintire care va dăinui mult timp! Fiți martorii și protagoniștii acestei povești muzicale inegalabile! ”Povestirile lui Hoffman” vă așteaptă să vă pierdeți într-o lume fermecată și fascinantă!

Informații despre stagiunea 2023-2024, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Opera Națională București puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.operanb.ro/, de pe pagina de Instagram https://www.facebook.com/operanb.ro/, sau de pe pagina de Facebook: https://www.instagram.com/operanationalabucuresti/. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe situl https://tickets.operanb.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta operei din Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72, sect. 5.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Povestirile lui Hoffmann