Program special de Ziua Unirii Principatelor Române, la Casa Artelor "Dinu Lipatti"
Casa Artelor „Dinu Lipatti” deschide în acest an Programul „Lipatti Special” dedicat persoanelor cu nevoi speciale și însoțitorilor acestora realizând, în premieră, evenimente culturale cu traducere în limbaj mimico-gestual transmise în direct din Salonul de muzică al Casei Lipatti, pe pagina de Facebook.
Prima întâlnire online este sâmbătă - 23 ianuarie - de la orele 19.00, la cea de-a XIII-a Ediție a Programului „Lipatti Special”, de Ziua Unirii Principatelor Române.
Respectând toate măsurile sanitare impuse, Casa Artelor „Dinu Lipatti” își continuă Misiunea culturală și vine în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale precum și însoțitorilor acestora desfășurând un Program cultural lunar, oferindu-le acces gratuit la Artă și Cultura. Programul socio-cultural „Lipatti Special” este unic în România, fiind finanțat de Primăria Municipiului București și realizat de Casa Artelor „Dinu Lipatti” încă din anul 2019, la inițiativa pianiste și regizoarei Alice Barb.
Așadar, la împlinirea a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859, Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită să celebrăm acest important moment istoric, prima etapă în crearea statului unitar român modern, urmărind în direct sâmbătă - 23 ianuarie – începând cu orele 19:00, Conferința „Unirea lui Alexandru Ioan Cuza și lecțiile ei pentru românii de azi” susținută de istoricul Adrian Cioroianu, Conferință ce va fi tradusă simultan în limbaj mimico-gestual.
Adrian Cioroianu este doctor în istorie, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București și fost Ambasador la UNESCO. Este realizatorul unor emisiuni cu tematică istorică difuzate de TVR, între care „Ciocnirea civilizațiilor” sau „5 minute de istorie”. Dintre volumele publicate, amintim „Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc” (2005), „Geo-politica Matioșkăi. Rusia postsovietică în noua ordinde mondială” (2009) și „Epoca de aur a incertitudinii” (2011).
Seara va continua cu Recitalul Extraordinar de Muzică veche românească „Omule! Pomule!” susținut de Grupul vocal-instrumental Truverii, cu un program conținând superbe Cântece vechi culese din repertoriul folcloric din toate regiunile țării: „Cântec de leagăn”, „Paparudă”, „Până când nu te iubeam”, „Omule! Pomule!” și alte bijuterii muzicale românești. De asemenea, versurile pieselor alese vor fi traduse simultan în limbaj mimico-gestual.
Grupul vocal-instrumental „Truverii” este un grup de muzică medievală și tradițională ce prezintă publicului român muzica veche românească și europeană, concertele sale oferind bucuria muzicală de odinioară, recuperând și redescoperind diversitatea culturală în cadrul identității spirituale europene. Apărută în 2002 ca o trupă din cadrul Companiei de Artă STUDIO 24, din programul Curtea Comedianţilor, conceptul actualului grup Truverii - datează din 1992 de la prima ediție a Festivalului de Artă Medievală de la Sighișoara.
Casa Artelor „Dinu Lipatti” vă invită sâmbătă, 23 ianuarie 2021, de la orele 19:00, să celebraţi Unirea Principatelor Române, pe pagina de Facebook.

Ştiri din .ro
Teatrul Dramaturgilor Români. Programul evenimentelor din luna martie

HORIA ANDREESCU dirijează Haydn și Beethoven la SALA RADIO!

Teatrul EXCELSIOR lansează cea de-a șaptea ediție a Concursului de dramaturgie pentru adolescenți NEW DRAMA
Colecția de sculpturi Guguianu, scoasă la licitație

„Femeia, eterna poveste” este titlul pe care Teatrul „Stela Popescu” îl dedică săptămânii femeii pe 7 martie

Recital cameral extraordinar CU PUBLIC. De Mărțișor
Expoziție virtuală: „GIUVAIERGERIE ANTICĂ. Comorile Muzeului Național de Istorie a Moldovei“

Invitație la lectură

Vernisaj: Sensul Sculpturii, expoziția Kunsthalle Bega Timișoara, călătorește: din 4 martie 2021 devine Sensul Sculpturii la Galeria Sector 1

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu celebrează 101 ani de la nașterea scriitorului Radu Stanca cu o serie de recitaluri online în perioada 3 - 5 martie
Berlinale 2021: „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, al lui Radu Jude, considerat de presa internațională stimulant și provocator, o usturătoare satiră socială

Cadouri muzicale de primăvară la Filarmonica Sibiu

Espacio femenino. Pioneras / Cinema feminin spaniol: cineastele – deschizătoare de drum, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Ana Ularu, colaborare cu Oigăn (Kumm), cu un clip de Alex Gâlmeanu: Meteorologie, „ceva magic atât de simplu spus, o stare de complicitate și complot”

Classix Festival va avea loc la Iași în martie 2021
