Polivalentul artist norvegian Aksel Kolstad vine special în România pentru a susţine, pe 7 aprilie, un concert caritabil în favoarea copiilor din centrul de plasament de la Mogoşoaia.
Fiul antrenorului Naţionalei de basket a Norvegiei şi al unei actriţe-cântăreţe nu s-a putut decide până la 17 ani între pian şi basket. Astfel că a devenit “pianistul în adidaşi”.
Compozitor, aranjor, interpret, inovator stilistic, mereu surprizător în formele de abordare, Aksel Kolstad este supranumit de presa internaţională “Quentin Tarantino al pianului clasic”. De asemenea, este considerat “Franz Liszt al zilelor noastre” şi “cel mai bun interpret al lui Gershwin”.
Este iniţiatorul conceptului Café de Concert, la Oslo, în 2003. Susţine recitaluri în cele mai renumite săli din Australia, Japonia, SUA, Canada, Anglia. Norvegianul şi-a dorit un peştişor de aur pe care l-a găsit! L-a cumpărat şi de atunci peştişorul, care a primit numele Igor, a devenit partenerul său de scenă.
Aksel Kolstad este imaginea Steinway - concertează doar pe acest tip de pian - şi este Ambasador Edvard Munch - o dată pe lună prezintă recitalul “Reflecţiile lui Munch”.
“Quentin Tarantino al pianului clasic” vorbeşte fluent engleza, franceza, turca, germana şi italiana, îi place să cunoască locuri şi oameni şi să se aniverseze cu baloane, în loc de lumânări!
A fost convins de prietenul său, Tom Andreassen, să vină în România şi să concerteze pentru copii “adoptaţi” de Tom în Mogoşoaia. Spectacolul din 7 aprilie este dedicat strângerii de fonduri necesare atât întreţinerii centrului “The Door” cât şi derulării programelor educaţionale sau de pregătire profesioanală a celor care ating vârsta majoratului.
Aksel Kolstad nu va veni singur, ci însoţit de un grup de tineri artişti plastici norvegieni care sunt pregătiţi să picteze gardul centrului de la Mogoşoaia, împreună cu copiii de acolo. Din “echipă” va face parte şi o tânără regizoare care realizează un documentar despre nonconformistul artist.
Citește pe Antena3.ro