x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Selecţiuni din Muzica Sferelor

Selecţiuni din Muzica Sferelor

de Luminita Ciobanu    |    06 Mai 2011   •   15:58
Selecţiuni din Muzica Sferelor
Sursa foto: Arhivă personală Radu Nechifor/

164160-dsc9447.jpg

O tânără echipă, formată în mare parte din studenţi ai Universităţii "Lucian Blaga” din Sibiu, şi-a propus ca, timp de o săptămână, să transforme Sibiul în capitala tineretului prin aducerea în inima Transilvaniei a discipolilor din marile centre universitare ale ţării. Asociaţia Internaţională de Tineret Become Youth& Arts organizează în perioada 2 mai – 8 mai 2011, evenimentele culturale la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului UniverStudent.

Cea mai importantă manifestare din cadrul festivalului va avea loc la 7 mai, la ora 21:00, în Piaţa Mică din Sibiu. Este vorba despre un concert aparte susţinut de Radu Nechifor care va interpreta la nai selecţiuni din Muzica Sferelor, împreună cu Marius Preda şI Cezar Cazanoi.

Radu Nechifor este un artist apreciat atât în ţară cât şI peste hotare, profesor şi constructor de naiuri. A fost admis primul pe listă, în anul 2003, la clasa

maestrului Gheorghe Zamfir din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică  din Bucureşti. A fost distins cu numeroase premii la festivaluri iar până în prezent a înregistrat patru albume şi îl pregăteşte pe cel de-al cincilea.

Pe Radu nu l-a tentat Bucureştiul iar după finalizarea studiilor s-a întors în Cisnădia natală, unde şi-a văzut realizat un mare vis: de a construi naiuri în propriul altelier. Când Radu a hotărât să construiască atelierul nu ştia de unde să achiziţioneze bambus, însă acesta nu era singurul impediment. Avea nevoie de un maestru al tehnicii de construire. Nu bănuia că va fi căutat de constructorul de naiuri de care avea atâta nevoie. Elveţianul Joeri Murk organizatorul Festivalului Internaţional de nai de la Arosa avea nevoie de un profesor talentat. A fost impresionat de stilul interpretativ al lui Radu Nechifor, din înregistrările de pe internet. N-a stat pe gânduri.

L-a sunat şi l-a invitat să concerteze la Arosa în calitate de interpret şi de profesor. La momentul respectiv, Radu Nechifor nu auzise despre acest festival de nai. Nu ştia atunci că Murk şi-a dedicat mai bine de 40 de ani din viaţă acestei meserii: construcţia de naiuri. Nu ştia nici că în urmă cu foarte mulţi ani, în 1968, Murk l-a căutat pe Gheorghe Zamfir pentru a-l îndruma iar maestrul i-a destăinuit atunci secretele realizării acestui mirific instrument. Murk i-a mărturisit lui Radu că este discipolul pe care îl aştepta de multă vreme.

Marius Preda a absolvit cursurile Conservatorului din Haga. Şi-a descoperit pasiunea pentru muzică la 4 ani, când a primit în dar primul ţambal. A rămas

fidel acestui instrument timp de 30 de ani, devenind în timp, prin muncă şi pasiune, un artist desăvârşit. A cântat pe scene din întreaga lume.

Cezar Cazanoi a absolvit Academia de Muzică "Gheorghe Dima” din Cluj şi vine dintr-o familie cu tradiţie muzicală. Stilul său aparte, de a aborda genul

folcloric la flaut, a fascinat o lume întreagă şi i-a oferit lui Cezar Cazanoi un loc de cinste în peisajul muzical românesc.

Prin concertul pe care l-au pregătit, cei trei artişti vor aduce în prim plan melodii speciale ce ne duc cu gândul la frumuseţea naturii ale cărei cântece, în graba de zi cu zi, uităm să le mai ascultăm. Cuprinşi de vuietul marilor oraşe uităm că totul în jurul nostru cântă: şI frunzişul în bătaia vântului, şI valurile mării, şI izvoarele din munţi şI greierii, pe înserat... ŞI nu numai atât. Să nu uităm de doina strămoşească.
×
Subiecte în articol: muzica