x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cântărețul Bob Dylan își cere scuze pentru „semnăturile” tipărite cu o mașină

Cântărețul Bob Dylan își cere scuze pentru „semnăturile” tipărite cu o mașină

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   17:59
Cântărețul Bob Dylan își cere scuze pentru „semnăturile” tipărite cu o mașină

Cântărețul Bob Dylan și-a cerut public scuze pentru că a folosit o mașină pentru a-și duplica semnătura pe cărți și opere de artă începând din 2019, scrie BBC.

Starul a declarat că regretă că a făcut o greșeală permițând ca lucrările să fie vândute ca fiind semnate de mână.

El a spus că a început să folosească mașina după ce s-a îmbolnăvit, în 2019.

Problema a ieșit la iveală atunci când fanii care au cumpărat exemplare în ediție limitată de 600 de dolari ale cărții lui Dylan "The Philosophy of Modern Song" au comparat fotografiile cu semnătura sa.

Editorul, Simon & Schuster, a refuzat inițial cererile de rambursare, asigurându-i pe cumpărători că semnăturile sunt legitime și validate printr-o "scrisoare de autenticitate".

După presiuni continue, editura au recunoscut că volumele conțineau o "replică creionată" a autografului starului și au oferit rambursări integrale tuturor celor care au cumpărat una dintre cele 900 de ediții "semnate de mână".

Această dispută a ridicat, de asemenea, semne de întrebare cu privire la operele de artă ale lui Dylan, ale căror printuri se pot vinde cu până la 15.000 de dolari.

Într-o declarație, cântărețul și compozitorul a recunoscut că unele dintre acestea au fost, de asemenea, semnate de mașină.

"Am semnat de mână fiecare imprimare de artă de-a lungul anilor și nu a existat niciodată o problemă", a scris el.

"Cu toate acestea, în 2019 am avut un caz grav de vertij, care a continuat în anii de pandemie. Este nevoie de un echipaj de cinci persoane care să lucreze îndeaproape cu mine pentru a ajuta la aceste sesiuni de autografe și nu am putut găsi o modalitate sigură și viabilă de a finaliza ceea ce trebuia să fac în timp ce virusul făcea ravagii. Așadar, în timpul pandemiei, a fost imposibil să semnez ceva, iar vertijul nu a ajutat. Cu termenele contractuale care se apropiau, mi-a fost sugerată ideea de a folosi o mașină de semnat, împreună cu asigurarea că acest tip de lucru se face "tot timpul" în lumea artei și a literaturii. Folosirea unei mașini a fost o eroare și vreau să o rectific imediat. Lucrez cu Simon & Schuster și cu partenerii mei din galerii pentru a face exact acest lucru."

Castle Fine Art, un retailer de artă din Marea Britanie care vinde printuri ale picturilor lui Dylan, a declarat că nu a fost "în totalitate conștient de utilizarea mașinii".

Doar două colecții, ambele lansate în 2022, au fost afectate, a precizat acesta într-o declarație. "Toate celelalte ediții au fost semnate manual și individual de Bob Dylan însuși".

Cumpărătorilor care dețin o imprimare semnată automat li se va oferi o rambursare completă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bob dylan semnătura