x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Soprana Irina Iordăchescu și pianistul Ștefan Doniga, în concert, la Veneția, de Ziua Națională a României

Soprana Irina Iordăchescu și pianistul Ștefan Doniga, în concert, la Veneția, de Ziua Națională a României

29 Noi 2014   •   17:36
Soprana Irina Iordăchescu și pianistul Ștefan Doniga, în concert, la Veneția, de Ziua Națională a României

România își sărbătorește Ziua Națională la 1 Decembrie, dată care amintește și celebrează momentul cel mai reprezentativ al istoriei și existenței poporului român, unirea tuturor conaționalilor într-un singur stat, realizată în 1918. Purtători de cuvânt ai romanităţii orientale, românii și-au păstrat neîntinată limba şi numele, amintitor Romei Eterne. Ca şi Italia, România s-a format la mijlocul secolului al XIX-lea, dispărând succesiv hotarele care-i despărţeau pe români. Italia a reprezentat, totodată, unul din modelele care i-au ajutat pe bărbaţii de stat români în construirea statului modern.
Pentru a celebra Ziua Națională a României, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Opera Națională București, în colaborare cu Teatrul La Fenice din Veneția, organizează concertul “Confluențe”, care se va desfășura în data de 29 noiembrie 2014, ora 20:00, în Sala Apollinee a Teatrului La Fenice din Venezia.

Recitalul vocal-instrumental de muzică românească și italiană va fi susținut de soprana Irina IORDĂCHESCU și pianistul Ștefan DONIGA. În program piese de: George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephănescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini și Giuseppe Verdi.

Soprana Irina Iordachescu s-a născut la București, într-o familie de artiști și este una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generației sale. Palmaresul său cuprinde premii foarte importante la Concursuri Naționale și Internaționale ca : IONEL PERLEA (Marele Premiu), MIHAIL JORA (Premiul II) , G.B. VIOTTI (Premiul special “Cesare Bardelli“, Italia), MARIA CALLAS (Premiul III, Grecia), SYLVIA GESZTY (Premiul III, Spania), VICENZO BELLINI (Premiul II, Italia), IVC– s’ HERTOGENBOSH (Premiul III si Premiul Publicului, Olanda). In anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de opera din Romania” acordat de Revista VIP.

A cântat roluri principale în producții de operă și concerte cu orchestra, pe scene importante din Europa, Asia și SUA ca : Teatro alla Scala din Milano (Italia), Teatro Dante Alighieri din Ravenna (Italia), Teatro Municipale di Piacenza (Italia), Teatro Massimo “Vicenzo Bellini“ din Catania (Italia), Festivalul de Opera de la Glydebourne (Anglia), Festivalul de Opera de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern” - Carnegie Hall din New York (USA), Teatrul “Perez Galdos“ din Las Palmas (Spania), Opera Națională București (România), Opera Naționala Româna Cluj (România), Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” Constanta (Romania), Operele de Stat din Sofia, Russe, Plovdiv și Varna (Bulgaria), Thessaloniki Great Concert Hall (Greece), Sala de Concerte ”P.I. Ceaikovski” din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Sala Mare a Filarmonicii din Mulhouse (Franța), Salle Flagey din Bruxelles (Belgia), Sala Auditorium din Barcelona (Spania), Abay State Opera House din Almaty și Opera de Stat din Astana (Kazakhstan). În anul 2005 a revenit pe scena Operei Naționale București (după debutul din 2001, în rolul Paminei din ”Flautul fermecat” de W.A.Mozart) unde, în continuare a debutat în rolurile principale ale operelor : Lucia di Lammermoor, La Traviata, Rigoletto, Don Pasquale (a cântat în Premiera din 2010), Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte (a cântat în Premiera din 2006), Flautul fermecat, Turandot, La Boheme, Văduva veselă, Elixirul dragostei etc.

In repertoriul vocal-simfonic a debutat în anul 2000 pe scena Ateneului Roman, alături de Filarmonica ”George Enescu”, în Missa în do minor de W.A. Mozart și, din acel moment, a cântat pe aproape toate scenele Filarmonicilor din țară în 26 de lucrări vocal-simfonice. În ultimii ani, a fost invitată ca solistă în diferite concerte cu orchestra în Germania, Luxembourg, Polonia, Turcia, Maroc, Italia, Israel, Bulgaria, Franța, Spania, Armenia, Grecia, Kazakhstan, Russia.

În ordinea cronologică a evenimentelor, în străinătate a avut șansa să lucreze cu iluștrii dirijori de talie internațională, cum ar fi : Riccardo Muti, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mihail Tatarnikov, Marco Boemi, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Jin Wang, Julian Kovatchef, Cyril Diederich, Koen Schoots, iar în România a cântat sub conducerea muzicală a unor dirijori de mare valoare și recunoaștere internațională, dintre care amintim: Cristian Mandeal, Cristian Badea, Horia Andreescu, Iurie Florea, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Cornel Trăilescu, Florentin Mihăescu, Ilarion I. Galati, cu regizori extraordinari ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Plamen Kartaloff, Renzo Giacchieri, Ruggero Cappuccio, Lee Blakeley și cu artiști de mare rezonanță ca Giuseppe Giacomini, Marcello Giordani, Kaludi Kaludov, Boiko Svetanov, Vittorio Grigolo, Georg Tichi, Eduard Tumagian etc. În perioada Iunie – August 2012 a fost invitată să susțină rolul Musettei din “La Boheme” de G. Puccini, în toate spectacolele Festivalului de Operă de la Glyndebourne – Anglia.

În 2013, pe lângă prezența sa pe scena Operei Naționale București, a fost invitată să cânte pe scena ”Abay State Opera House” din Almaty (Kazakhstan ) în ”La Traviata” și a fost invitată să cânte la Ateneul Roman (în Recviemul de W.A. Mozart) alături de Maeștrii Cristian Badea și Horia Andreescu. De asemenea, a cântat pentru prima oară într-un concert extraordinar, alături de ”Orchestra de Tineret”, dirijat de Maestrul Cristian Mandeal. Alte evenimente importante ale anului 2013 sunt recitalul ”Sub soarele Italiei” la Opera Națională București, invitația de a cânta în ”La Traviata” de G. Verdi la Astana Opera House din Astana (Kazakhstan), cu ocazia zilei de naștere a Președintelui Kazakhstanului și, din nou, în ”La Traviata” în cadrul Festivalului de Operă de la Varna (Bulgaria).

În 2015 va debuta în rolul Desdemonei din Otello de G. Verdi și va continua să interpreteze rolul Adinei din “L’Elisir d’amore” de G. Donizetti. Printre altele, în acest an, va interpreta o parte din Requiem de Giuseppe Verdi la Coventry Cathedral din Londra, sub bagheta Maestrului Paolo Leddington, “Vier letzte Lieder” de R. Strauss cu “RTS Orchestra Sinfonica” la Belgrad, sub bagheta Maestrului Bojan Sudjic, și în ianuarie 2015 a fost invitată să susțină un concert la Kioi Concert Hall din Tokyo (Japonia).

Ștefan DONIGA – născut la Galaţi în 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 1997, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu – Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.

În ultimii ani Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene importante din România, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. În anul 2000 a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio. Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin, o imprimare preluată live şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. În lunile august – octombrie 2008, tânărul pianist român a imprimat în premieră mondială un disc conţinând concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări susţinute de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn.

În domeniul muzical Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare. Actualmente Ştefan Doniga este responsabil pentru contacte internaţionale al Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti.

Organizatori: Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Opera Națională București
În parteneriat cu: Teatro La Fenice di Venezia

×