x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Triplă premieră: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal, și Daniel Ciobanu, artist în rezidență, inaugurează printr-un concert live excepțional noul pian al Filarmonicii „George Enescu”

Triplă premieră: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal, și Daniel Ciobanu, artist în rezidență, inaugurează printr-un concert live excepțional noul pian al Filarmonicii „George Enescu”

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Ian 2021   •   12:41
Triplă premieră: Gabriel Bebeșelea, dirijor principal, și Daniel Ciobanu, artist în rezidență, inaugurează printr-un concert live excepțional noul pian al Filarmonicii „George Enescu”

Joi, 21 ianuarie 2021, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va susține live, fără spectatori, un concert excepțional care marchează o triplă premieră: Gabriel Bebeșelea conduce, pentru prima dată, orchestra în calitate de dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, pianistul Daniel Ciobanu debutează în ipostaza de prim artist în rezidență al Filarmonicii pe care o deține din stagiunea 2020-2021 și, cu această ocazie specială, va fi inaugurat noul pian Steinway al instituției. Programul este alcătuit din Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488 de Wolfgang Amadeus Mozart și din Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione de Joseph Haydn.

„Un concert-eveniment! Sunt multe motive care mă conving că aceasta este evaluarea corectă. Dirijorul nostru principal, Gabriel Bebeșelea, este un remarcabil muzician-intelectual, iar talentatul pianist Daniel Ciobanu este primul nostru solist în rezidență, statut în premieră pentru Filarmonica bucureșteană. Și o rarisimă premieră: după 26 de ani are loc o donație semnificativă, noul pian Steinway, care va fi inaugurat pe 21 ianuarie. Vreau să subliniez noblețea de mare rafinament a donației unei familii de o aristocrată discreție (care a dorit să-și păstreze anonimatul – n.red.), de o mare generozitate si de o devotată dăruire către cultura autentică ziditoare. Vreau să exprim toată prețuirea, recunoștința și afecțiunea nu doar a muzicienilor și a soliștilor - de azi și de mâine, dar și a melomanilor care vor beneficia de gestul regal al familiei donatoare”, a apreciat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

„E o orchestră cu care am avut o legătură specială, ne-am bucurat întotdeauna de o alchimie care a fost, bineînţeles, foarte mult susținută şi de energia de sub cupola Ateneului. Sunt sigur că împreună vom realiza lucruri foarte frumoase, atât timp cât reuşim să trecem peste această perioadă în care siguranţa muzicienilor şi siguranţa publicului sunt cel mai important lucru”, a declarat dirijorul Gabriel Bebeșelea.

„Ateneul Român deţine această aură colosală care te absoarbe total în profunzime de la primele rezonanţe ale paşilor pe marmura foaierului. Cu Orchestra Filarmonicii George Enescu am avut o primă colaborare deosebită, în 2018, la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Sunt încântat că am devenit primul artist în rezidență al acestei Filarmonici. Muzicienii fac muzică de cel mai înalt nivel. Sunt încântat că au o atitudine artistică elegantă şi nobilă, deschizând totodată un mediu receptiv ideilor noi”, a punctat pianistul Daniel Ciobanu. „Cum să surprinzi inefabilul în sunete? Daniel Ciobanu dă un răspuns admirabil, surprinzător de matur şi de profund”, a subliniat muzicologul Mihai Cojocaru.

 

Concert simfonic fără public

Joi, 21 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA

Solist DANIEL CIOBANU

Program

Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488

Joseph Haydn - Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione

 

Concertul live din 21 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Gabriel Bebeșelea este dirijor Principal al Filarmonicii "George Enescu" începând cu stagiunea 2020/21, precum și Director Muzical și Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. În afară de acestea, Bebeșelea își continuă activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care îl deține din anul 2016.Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă.

Printre soliștii cu care Gabriel Bebeșelea colaborează se numără Sarah Chang, Ray Chan, Augustin Hadelich, Valentina Lisitsa, Leticia Moreno, Dimitri Ashkenazy, Alexandra Dariescu, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială un CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul "Strigoii" de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național "George Enescu", Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene. În 2017, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata. În cadrul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. Absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în 2018 Gabriel Bebeșelea a obținut titlul de doctor în muzică "summa cum laude" la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti,sub îndrumarea Prof.Univ.Dr.Dan Dediu. Gabriel Bebeșelea este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului, la clasa Prof. Mark Stringer.

Pianistul Daniel Ciobanu este primul artist în rezidență al Filarmonicii „George Enescu“, începând din stagiunea 2020-2021. S-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, care l-a îndrumat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.

A câștigat mai multe burse, a studiat în Scoția cu Graeme McNaught și, ulterior, cu Aaron Shorr și Petras Geniusas și a absolvit Conservatorul Regal din Scoția. Și-a completat studiile la École Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, și la Universität der Künste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon și Markus Groh. A câștigat cea mai importantă recunoaștere internațională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein” din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internațional „George Enescu” din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Elb-Philharmonie Hamburg, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu” și Orchestra Națională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înființat Festivalul de Muzică Neamț, pentru a crea o platformă internațională pentru tinerii artiști. În stagiunea 2019-2020 a evoluat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se și debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig. CD-ul său de debut, cuprinzând lucrări de Prokofiev, Enescu, Debussy şi Liszt, a fost lansat în 2020 şi se bucură de elogiile criticii de specialitate, primind distincţia "Les Chocs du mois" pentru decembrie 2020 a revistei franceze Classica.

×