Ansamblul Violoncellissimo, alcătuit din cei mai buni violonceliști din țară, este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești și singurul care susține turnee naționale și internaționale de asemenea anvergură.
Concertul din 6 iulie de la Sibiu face parte din evenimentele în avanpremieră ale turneului naţional ajuns în 2023 la cea de-a cincea ediție, care va avea loc în lunile august-octombrie în întreaga țară și va ajunge în mari orașe ale României precum Iași, Cluj, Timișoara, Brașov, dar și peste hotare, spune violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu, liderul ansamblului şi Directorul General al Filarmonicii George Enescu: Toamna va fi plină de concerte, aproape la fiecare sfârșit de săptămână, ansamblul Violoncellissimo va cutreiera toată țara, dar și la Chișinău și Madrid. Concerte în aer liber am mai avut și vom avea și anul acesta. Programele pe care le propunem pentru concertele în aer liber vor conține toate stilurile muzicale, iar pentru sălile de concert vom avea tematici speciale prin care vom promova muzica clasică, violoncelul și artiștii români.
Ansamblul și-a obișnuit deja publicul să abordeze diferite genuri muzicale, care entuziasmează orice tip de ascultător: piese clasice, de pe coloane sonore ale filmelor celebre, valsuri, marșuri, lucrări de Beethoven sau Mozart în variantă rock etc. De altfel, proiectul Violoncellissimo, pe care Marin Cazacu l-a început în urmă cu peste 30 de ani alături de studenții săi, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă dar și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen. Proiectul este într-o continuă evoluție cu actuali și foști studenți ai maestrului.
Toți cei cărora le este dor de energia tinerilor care alcătuiesc cel mai cunoscut ansamblu de violoncele din România, au intrare liberă pe 6 iulie, în Piața Mare din Sibiu, de la ora 20:00, la avanpremiera Turneului Violoncellissimo - Clasic la puterea a treia 2023.
Violoncellissimo a susținut primul turneu național în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara.
Ansamblul a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO, octombrie 2021; la Expo 2020 Dubai, decembrie 2021; cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, la Bruxelles; la Gala Premiilor UNITER, la Washington, Luxemburg, Istanbul, la Seara de Gală dedicată aniversării a 30 de ani de apartenență a României la Francofonie etc.
Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong- Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.