x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Un altfel de concert

Un altfel de concert

de Alex Revenco    |    14 Dec 2008   •   00:00

Nu e rock, blues, jazz sau pop, house nici atât! Luni seara, Teatrul Nottara găzduieşte un concert absolut special, susţinut de formaţia...Trei parale.



Este un recital de muzică veche românească, interpretat de "tineri orăşeni" atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului mioritic, alăturând celor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor etnii ce trăiesc aici: evrei, maghiari, ţigani. Cu acest prilej formaţia (despre care puteţi afla amănunte la www.treiparale.ro) va prezenta publicului albumul "Bazar".
Organizatorii (www.medievalpraxis.ro) ne explică: "Bazar reprezintă un program ce încearcă să recupereze o parte din muzicile urbane ale secolului al XIX-lea din Valahia şi Moldova. Mai precis, pătrundem în lumea hanurilor şi a cârciumilor, a micilor târguri şi a mahalalelor marilor oraşe. Sunt vremuri amestecate, când moravurile orientale – foarte puternice înainte –  încep să pălească în faţa noului val de mode apusene. În afara acestei încâlceli culturale – cu modele importate de la Paris sau Istanbul – mai există şi una etnică, deoarece orăşelele româneşti cuprindeau importante mahalale ţigăneşti sau evreieşti (mai ales în Moldova) şi comunităţi mai mici de greci, armeni sau italieni. Toată această lume eterogenă se face resimţită în muzica epocii. Însă indiferent de unde vin aceste valuri, important este ceea ce devin. Şi ele devin – căci pentru a exista nu au cum altfel – o sinteză locală, deci o muzică pe care suntem datori să ne-o (re)cunoaştem".

×
Subiecte în articol: muzica