Avea 15 ani când şi-a făcut debutul pe scena Filarmonicii din Bucureşti: 16 mai 1943. După 70 de ani, care se împlinesc în curând, marele pianist Valentin Gheorghiu mărturiseşte că îşi aminteşte cu drag şi emoţie de primul concert pe scena Ateneului, alături de marele dirijor George Georgescu şi de orchestră, şi care în prima parte includea Concertul nr. 1 în “Do major”, pentru pian şi orchestră de Beethoven: “În sală era un public de cunoscători, care aştepta ca în partea a II-a a concertului să audă şi Simfonia a 9-a de Beethoven, pe care maestrul George Georgescu o dirija magistral în fiecare an. Pianul la care cântam, un Bechstein, era nou şi suna minunat. Pentru mine, acea zi a fost o adevărată sărbătoare, iar Ateneul cu fresca lui accentua această impresie. În decursul anilor, întotdeauna când am privit spre această frescă, cea cu istoria ţării noastre, mi-am explicat de ce nu am putut să o părăsesc. Sunt recunoscător publicului nostru drag, care întotdeauna m-a încurajat cu generozitate”.
De atunci, din 1943, şi până la dispariţia lui George Georgescu (1963), Valentin Gheorghiu s-a aflat frecvent alături de marele dirijor.
Joi, 21 martie, pianistul nostru, valoare incontestabilă recunoscută în întreaga lume, împlineşte 85 de ani, iar sâmbătă, 23 martie, de la ora 19:00, publicul meloman îl poate vedea şi asculta pe aceeaşi scenă a Ateneului Român. Aşa îl sărbătoreşte, cu prilejul celor 85 de ani de viaţă şi 70 de ani de activitate scenică în acest templu al muzicii, Filarmonica “George Enescu” pe cel care în 1950 devenea aici solist (pe atunci Filarmonica din Bucureşti). La evenimentul de sâmbătă seară sunt invitaţi să cânte violonistul Gabriel Croitoru şi violoncelistul Marin Cazacu. În program au fost incluse lucrările Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară, op. 47, “Kreutzer” de Ludwig van Beethoven şi Trio nr. 4 pentru pian, vioară şi violoncel, în mi minor, “Dumky” de Antonin Dvorak.
Născut la Galaţi în 1928, Valentin Gheorghiu a început să studieze pianul de mic. În 1934 ajunge la Bucureşti, unde este audiat de pianista Constanţa Erbiceanu şi compozitorul Mihail Jora. Este admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică, studiind pianul, teoria muzicii şi armonia cu aceşti renumiţi profesori.
În 1936 debutează cu un recital la Sala Dalles din Bucureşti. Este anul când îl ascultă şi George Enescu, care intervine personal, prin scrisori adresate forurilor competente precum şi profesorilor Noël Gallon şi Lazare Lévy de la Conservatorul Naţional din Paris, pentru a i se acordat lui Gheorghiu o bursă de studii la Paris, unde şi pleacă în 1937. Reîntors la Bucureşti, îşi continuă studiile la Academia Regală de Muzică, absolvind-o în 1947.
A colaborat în anii frumoasei sale activităţi muzicale cu dirijori de renume, printre care Seiji Ozawa, Rafael Kubelik, John Pritchard, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Antal Dorati, Charles Dutoit, Constantin Silvestri, Sergiu Comissiona, Georges Prêtre. S-a aflat pe scenă în compania orchestrelor “Gewandhaus”, “Wiener Symphoniker”, Suisse Romande, Bayerische Rundfunk, Filarmonica Regală din Stockholm, Filarmonica Regală din Madrid, dar şi a orchestrelor simfonice din Ierusalim, Baltimore, Houston etc. A înregistrat pentru casele de discuri His Masters Voice, Deutsche Gramophon, Supraphon, Electrecord.