"E lumea plină de urmări/ Eu sunt un om pe nişte scări/ În sus ce e? În jos-nimic/ În jos ce e? În sus-nimic..." Am fost cu Mircea Vintilă - "omul pe nişte scări" - prin Bucureşti să surprindem imagini cu oraşul său natal, să-i ghicim frumuseţea de altădată.
Modernismul a stricat toată istoria "Micului Paris", iar pentru fotograful nostru a fost o reală provocare să prindă în obiectiv câteva cadre cu ceea ce a fost... "Vorbesc cu ceilalţi care-au fost/ Şi-n sus şi-n jos şi nu-i dezic/ Eu însumi spun de locurile/ Pe unde-am fost nu e nimic"... Am fost pe Calea Victoriei, la Capşa, la Cercul Militar, în Pasaj la Universitate şi la "Kilometrul 0". Doar-doar vom putea reconstitui (cu ajutorul imaginilor) atmosfera Bucureştiului de odinioară. Greu! Au avut grijă arhitecţii să fure identitatea unui oraş.
SĂ DESCHIDEM OCHII, SĂ VEDEM!...
O "chestie" mare-albă din plastic, amplasată la intrarea în Biserica Sf. Gheorghe, se "bulucea" violent în cadru. Noi voiam să prindem imaginea cu Monumentul de la "Kilometrul 0", iar ea se încăpăţâna să iasă în fotografie. Ce căuta acolo, Dumnezeu ştie sau poate nici El...
Monumentul de la Km 0 este o roză a vânturilor, între razele căreia se află principalele provincii istorice româneşti: Muntenia, Moldova, Ardeal, Dobrogea, Banat, Oltenia, Basarabia şi Bucovina. În centrul rozei, sculptorul Constantin Baraschi a plasat o sferă încinsă pe circumferinţă cu un brâu pe care sunt reprezentate semnele zodiacale, iar pe lateralele de piatră ale micului bazin, în care stă puţin scufundată roza, sunt săpate oraşe ale României şi distanţele de la Km 0 până la ele.
Din curiozitate am întrebat câţiva tineri care treceau prin Piaţa Universităţii dacă ştiu unde se află Km 0 şi ce reprezintă? Din şapte nici unul nu a ştiut să răspundă. Când le-am explicat că la Sfântu Gheorghe este centrul cadastral al oraşului, locul de unde încep să se măsoare distanţele în oraş sau spre alte destinaţii, şi-au bulbucat ochii a mirare, spunându-mi că trebuie să vadă dacă "acel monument" există! Tot e ceva... De-ar descoperi ceea ce există deja şi e posibil să fi trecut de câteva ori pe lângă el...
Cu Mirificul (alias Mircea Vintilă) la pas, am descoperit că trăiesc într-un oraş-fantomă. Bucureştiul şi-a pierdut sufletul. Pe stradă, oameni cu feţele cenuşii aleargă de colo-colo cu capul plecat... Ce rost a avut această şedinţă foto cu Mircea Vintilă? "Foarte puţini artişti s-au încumetat «să se ia la luptă dreaptă» cu Bucureştiul având graţia, umorul şi teribilismul acestui Lord John, cazat vremelnic la Hanul lui Manuc, ce răspunde la numele civil Mircea Dragu Vintilă - spune Aurel Mitran.
Bucureştean prin naştere, Mirificul vă propune o seară în care muzica, filmul, teatrul se bat a vă depăna «Povesci din Bucuresci». Vă aşteptăm la Scala di... Magheru! Luni, 22 martie, ora 19:30, Cinema Scala". Preţul unui bilet este de 65 lei. Biletele se pun în vânzare la Cinema Scala, Cinema Patria, Metrou Unirii 1, Magazinul Muzica, Magazinele Diverta şi online la bilete.ro, blt.ro, ticketpoint.ro şi myticket.ro.
De zece ani, Aurel Mitran şi Mircea Vintilă s-au tot pregătit pentru a începe această poveste. Dar ba n-a avut vreme organizatorul să se apuce serios de treabă, ba n-a avut artistul vreme. Şi iată că până la urmă a venit vremea spectacolului. "Argumentul simţitor a fost acesta: s-o facem acum, cât om mai putea", spune Aurel Mitran. Va urma...