x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ziua Mondială a Dansului, în viziunea lui Gigi Căciuleanu

Ziua Mondială a Dansului, în viziunea lui Gigi Căciuleanu

de Magdalena Popa Buluc    |    27 Apr 2021   •   08:00
Ziua Mondială a Dansului, în viziunea lui Gigi Căciuleanu
Sursa foto: Gigi Căciuleanu. Foto: Matei Buta

Ziua Internațională a Dansului, celebrată în fiecare an pe 29 aprilie, încurajează promovarea dansului în lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale, scopul fiind acela de a-i reuni pe toți iubitorii dansului, oricare ar fi acesta.

Protagonist şi creator al unor capodopere scenice, dansator, coregraf, profesor, un artist unic, îmbinând artele și depășindu-și limitele, cu coregrafii intrate în repertoriul operelor din Paris, Lyon, Avignon, Hamburg, Roma, Cardiff, Wuppertaler Tanztheater, Teatrului La Fenice din Veneția, Teatrului Municipal din Sao Paolo, Gigi Căciuleanu transmite gândurile sale despre sărbătoarea dansului,

În această perioadă tragică pentru arta dansului, arta dansului reprezintă mai mult decât oricând un simbol al libertății și cu toții sperăm să putem celebra dansul cât mai curând posibil fără restricții.

 

Dansul e un mod de a gândi, de a iubi și în acest an dansul va fi în căutarea zborului pierdut.

 

 

Corespondență din Franța

 

„O ZI PE AN - O CLIPĂ PE ZI”

 

„O zi pe an, data de 29 aprilie, este mondialmente consacrată dansului.

Însă tuturor acelora pentru care dansul nu este numai o profesie, ci și o arzătoare pasiune, sărbătoarea dansului are loc nu numai în fiecare zi, ci şi în fiecare clipă a existenței. După atâta amar de pandemie, mi-aş dori, mai mult ca oricând, ca în această zi de internaţională celebrare să împărtăşesc un vis. Cât de benefic omenirii ar fi dacă i-am putea consacra cu toţii, nu numai o dată pe an, ci chiar şi numai câteva momente din fiecare zi, unei reflecţii asupra puterii vindecătoare a dansului, atât de completă şi complexă artă a mişcării, tămăduitoare nu numai a trupului, ci şi a sufletului. Dărâmând zidurile dintre noi, ce frumoasă, durabilă şi sănătoasă punte de reciprocă bună înţelegere am putea astfel construi, zi de zi, împreună. Şi, în acelaşi timp, ce minunat de elegantă poartă de ieşire din recentele noastre întenebrări globale ar putea fi tocmai dansul... Dansul ca remediu şi antidot!”

Gigi Căciuleanu

 

×