x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Nopti de metal III / Sambata viitoare, in Old School

Nopti de metal III / Sambata viitoare, in Old School

de Alex Revenco    |    01 Apr 2006   •   00:00
Nopti de metal III / Sambata viitoare, in Old School

Metalhead prezinta Darken My Grief, Sphera Noctis si Vena Cava, dupa care, de la ora 22:30, Negura Bunget (Timisoara) & Opera IX (Italia).

In exclusivitate pentru cititorii Jurnalului National, Ossian, liderul grupului italian, a acordat un lung interviu, din care am spicuit urmatoarele randuri.

Ce inseamna numele formatiei?
Numele are un inteles inteligibil in stransa legatura cu cifra 9, care este o "granita", perfectiunea de a fi de trei ori trei. In mod obisnuit, numele Opera IX s-ar traduce "activitatea invaluita in mister", adica nesfarsita calatorie a omului prin negura lumii spirituale. De asemenea, cred ca are si o semnificatie samanica, acest aspect reprezentand intotdeauna trupa noastra.

Ce teme abordati in versurile voastre?
Suntem interesati atat de paganismul antic, cat si de cel modern, istoria stramosilor nostri, vrem sa intram in contact cu spiritul magic ce ne inconjoara, sa ne departam de stilul de viata politizat si banal. Padurile antice si altarele de piatra, mitologia si poezia, totul conduce omul spre valorile ancestrale si spre adevarata esenta a vietii. Acestea sunt principalele idei pentru care optam.

Ce mesaj vrea Opera IX sa transmita prin muzica sa?
Totul si nimic, in principal am dori sa producem "o trezire" a traditiilor antice si o reevaluare a paganismului, mai mult mediteranean, dar mai presus de toate, o departare de teme monoteiste si politice.

Cum ai descrie Opera IX in trei cuvinte?
Black Metal Pagan probabil e o etichetare mult prea simpla si vaga, dar cred ca e cea mai buna, altfel ar trebui sa explicam in cateva pagini.

Ce inseamna Opera IX pentru tine?
Impreuna cu familia mea si cercul druidic, Opera IX este o parte esentiala a fiintei mele, si un mod de viata pana acum, Opera IX este partea artistica si poetica a fiintei mele.

Dar muzica?
E viata mea! Precum cantaretii celtici folosesc muzica pentru a tine in viata amintirea stramosilor mei.

Ce planuri are Opera IX pentru anul acesta, si nu numai?
Inca incercam sa promovam "Anphisbena" prin concerte live, dar am inceput sa pregatim un material video ce va aparea pe un DVD oficial pentru a sarbatori cei 15 ani de activitate in 2005, ce va fi facut public la sfarsitul anului.

In curand veti canta in Romania. Cum credeti ca va fi concertul?
N-am mai fost in Romania, deci nu ne putem imagina prea multe. Am auzit ca traiti intens evenimentele si ca oamenilor le place foarte mult sa mearga la concerte. Oricum, noi aducem inapoi zei antici care traiesc prin sentimente puternice!

Cateva cuvinte de incheiere?
Cinste tuturor zeilor vostri antici si eroilor care au marcat istoria voastra si a noastra. Pregatiti-va sa primiti cantece antice si dansuri ale vrajitoarelor renascute, care vor strivi credinta intr-un singur Dumnezeu, impreuna cu bisericile si trimisii lui.
×
Subiecte în articol: cultura opera