x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Peste 55.000 de spectatori s-au bucurat de spectacole de prestigiu alături de Opera Vox în stagiunea curentă

Peste 55.000 de spectatori s-au bucurat de spectacole de prestigiu alături de Opera Vox în stagiunea curentă

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Iul 2023   •   09:40
Peste 55.000 de spectatori s-au bucurat de spectacole de prestigiu alături de Opera Vox în stagiunea curentă

Peste 55.000 de iubitori de opera şi balet s-au bucurat de spectacole de prestigiu în stagiunea 2022-2023, grație producțiilor puse în scenă de Opera Vox ce au străbătut țara in turnee de mare succes.

Spectacolele de balet "Cocoșatul de la Notre-Dame" și "Carmen" şi concertele “Regal Vienez” şi "3 Tenori Italieni" au fost piesele de rezistență ce au cucerit spectatorii în stagiunea ce tocmai s-a încheiat 

În timp ce ne bucurăm de briza mării sau de răcoarea învăluitoare a zonelor de munte, gândul zboară retrospectiv spre cele mai ample turnee ale acestui an, turnee ce au oferit publicului din toată țara șansa să se bucure de spectacole de înaltă calitate artistică, sub patronajul Operei Vox. 

Luna martie, aflată sub farmecul feminității, a fost momentul ideal pentru a prezenta publicului o poveste de un romantism aparte: "Cocoșatul de la Notre Dame" a adus lacrimi de emoție în ochii privitorilor în fiecare din cele 12 săli în care s-a jucat baletul pus în scenă de Opera Vox și Teatro D'Opera Italiana. Peste 9000 de spectatori s-au bucurat de o montare în spirit clasic, plină de fantezie și culoare, semnată de Vlad Sebastian. În rolurile principale au strălucit Alin Rîpă și Ioana Cristina Terebesy. In capitală interesul mare al publicului a stat la baza deciziei de a avea două reprezentaţii în aceeaşi zi, numărul total de spectacole al turneului ajungând astfel la 13.  

Luna cireșilor înfloriți a oferit un nou dar iubitorilor de dans din 9 orase, de data aceasta cu o punerea in scenă în manieră neo-clasică a baletului Carmen. Acordurile lui Bizet, adaptate pentru balet de Rodion Schendrin, au fost cadrul muzical în care prim-balerini de top de la Opera Vox şi Teatro d’Opera Italiana au istorisit într-o viziune coregrafică captivantă povestea plină de suspans și dramatism a frumoasei și intens disputatei Carmen. Peste 6000 de spectatori au fost cuceriți, mulți dintre aceștia în orașe ce s-au bucurat în premieră de acest gen de spectacol. Şi acest spectacol s-a jucat de două ori în aceeaşi zi în Bucureşti, astfel că turneul a însumat 10 reprezentaţii.

Parada marilor turnee a continuat în a doua jumătate a lunii mai, de data aceasta cu accentul pe muzică: prezentat în premieră în 17 orașe din România, concertul 

3 Tenori Italieni a atras și încântat publicul, ce a umplut sălile de spectacol. Neprețuitul dar al muzicii clasice italiene a ajuns în România, în interpretarea tenorilor Domenico Menini, Alessandro Goldoni și Angelo Forte. De-a lungul celor 18 concerte găzduite în 17 oraşe aproape 12.000 de spectatori au cântat refrenele celebrelor canțonete "Funiculi Funicula" sau "O Sole Mio", au ascultat cu răsuflarea tăiată emoționanta arie "E lucevan le stele" și au aplaudat frenetic "Nessun Dorma". 

Orchestra Operei Vox, Orchestra Teatro D'Opera Italiana și Corul Operei Vox au fost parte integrantă a turneului, sub bagheta lui Bogdan Costache. Tânărul și talentatul muzician și-a asumat dublul rol de dirijor și solist violonist, într-o abordare curajoasă și inedită inspirată de Johan Strauss şi ulterior de André Rieu, ce a fost imediat apreciată de public. "Prezența pe afiș a celor doi baritoni Alfio Graso - o legendă a patrimoniului liric mondial și Fernando Araujo - profesor la Academia Mozarteum din Salzburg transpune evenimentul în rândul celor despre care se va vorbi multă vreme printre iubitorii de muzică cultă", a punctat Managerul Operei Vox, Ioan Vrășmaș. 

 

Ce urmează în stagiunea 2023 -2024: turneu în Malaezia şi Regal Vienez în România

Iar dacă acum în miez de vară privim în urmă la turneele primei jumătăți a anului, Opera Vox anunță cu bucurie că în stagiunea de toamnă - iarnă pornește din nou la drum: în luna octombrie orchestra reunită a Teatro D'Opera Italiana și Opera Vox concertează în Malaezia, în onoranta postura de orchestra oficială în cadrul Borneo Opera Festival, cel mai mare Festival de operă din Asia. Apoi, în luna decembrie revine pe marile scene din țară, în deja tradiționalul turneu Regal Vienez

Ioan Vrăşmaş manager Opera Vox: “Ediţia de anul trecut a Regalului Vienez a însumat 33 de concerte în 22 de oraşe, în multe dintre ele Opera Vox susţinând la cererea publicului câte două reprezentaţii. Peste 30.000 de spectatori au aplaudat două orchestre reunite şi solişti din teatre de opera de tradiţie. Publicul i-a aplaudat pe legendarul bariton Alfio Grasso, soprana Ginevra Rizzi stea a Teatrului de Operă din Roma, tenorul Ştefan von Korch, apreciat în ţară şi peste hotare şi tenorul Marius Boroş. Deja lucrăm la un nou program, pentru acest eveniment cu care ne vom prezenta în faţa publicului în perioada sărbătorilor, iar pe afiş se vor regăsi nume sonore de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma, sau Teatrul Scala din Milano.

Regalul Vienez va cuprinde arii celebre din opere şi operete ce vor face deliciul publicului în interpretarea unor soliști de marcă din teatre de operă din țară sau străinătate. Programul va fi completat de spectaculoase momente coregrafice pe ritmurile valsurilor și polcilor binecunoscute ale lui Strauss iar printre punctele de vârf ale spectacolului se vor regăsi Dunărea albastră, Brindisi din Traviata și bineînțeles Radetzky March, alături de multe alte surprize. Detalii și programul turneului vor fi anunțate în curând. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: Opera Vox