x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Stalin: bandit, dictator, amant

Stalin: bandit, dictator, amant

de Florian Saiu    |    13 Mai 2024   •   06:20
Stalin: bandit, dictator, amant

Ioseb Djugașvili (1878-1953), cunoscut mai ales după numele conspirativ Stalin, a trăit, dincolo de viața revoluționară, și una amoroasă deloc ternă. Considerat un bărbat chipeș și amuzant, georgianul convertit în lider bolșevic a avut în tinerețe o soție și nenumărate amante. După instalarea la cârma Uniunii Sovietice, Stalin și-a continuat escapadele galante, șirul metreselor pierzându-se în colbul istoriei.

Cum reputația unui domn e legată indisolubil de nume, să lămurim în câteva tușe enigma lui Ioseb Djugașvili, care a decis, după nenumărate încarcerări și evadări succesive, să-și schimbe patronimul în Stalin. De unde până unde acest nou nume, care a intrat până la urmă în manualele școlare din toată lumea? Povestea s-a consumat în Georgia și are legătură cu o femeie, altfel n-am fi menționat-o aici. Printre iubitele tânărului Djugașvili s-a numărat, la acea vreme, și o activistă comunistă ferventă, fiica unui industriaș bogat din Ucraina, Liudmila Stal. Închisă de mai multe ori în pușcăriile țariste, Liudmila s-a autoexilat la un moment dat la Paris, de unde și-a continuat acțiunile revoluționare. Întreruptă, idila dintre Djugașvili și domnișoara Stal s-a reluat cu intermitențe până în 1917, apoi s-a stins definitiv. 

 

Amor din vremea în care jefuia bănci în Caucaz

 

În ciuda acestui amor cu năbădăi, probabil Liudmila Stal a exercitat o influență însemnată asupra sărăntocului născut la Gori, în Caucaz. Nu de alta, dar la scurt timp după revoluția bolșevică, Djugașvili a preluat numele de Stalin, evident o adaptare de la Stal, numele Liudmilei. Acum, că tot am lămurit un amănunt cavaleresc, să trecem în revistă iubirile cunoscute și mai puțin știute ale „Tătucului”, „Koba” cum mai era alintat în adolescență (după numele unui erou georgian). În 1904, când încă jefuia bănci prin Caucaz cu scopul de a strânge bani pentru cauza roșie, Ioseb s-a căsătorit cu Ekaterina Svanidze, „Kato” cum o dezmierda tânărul revoluționar. Aceasta era sora tovarășului de luptă Aleksandr (Alioșa) Svanidze, o femeie simplă și dârză, care și-a crescut fiul pe care l-a avut cu Stalin, pe Iakov (Iașa), aproape singură, prestând munci într-un atelier de croitorie sau ca spălătoreasă. Asta până în 1907, când Ekaterina a murit din cauza unei tuberculoze galopante. 

Priză la țărănci, văduve și cocote

 

În ziua decesului, Stalin nici măcar nu era acasă. A ajuns însă la înmormântare, și-a îmbrățișat fiul după care l-a lăsat în grija bunicilor din partea mamei. Aflat în clandestinitate, liber de obligațiile matrimoniale, Iosif și-a făcut de cap. Potrivit lui Boris Ilizarov, care a studiat dosarul special instrumentat pe numele lui Stalin în perioada în care acesta era expulzat din Rusia imperială, georgianul întreținea, în 1910, pe când se afla la Baku, relații cu o anume Stefana Petrovskaia, membră de partid și luptătoare pentru emanciparea de sub regimul țarist. „Pe atunci Stalin era fermecător, știa să cânte și să danseze, ceea ce putea să impresioneze fetele de la țară din nordul extrem rus”, comenta, la rândul ei, cercetătoarea Magali Delaloye în lucrarea „O istorie erotică a Kremlinului” (Polirom, 2017). În 1911, la scurt timp după ruptura de Petrovskaia, Stalin s-a combinat cu o văduvă, Matrena Kuzakova, care, se pare, i-a născut viitorului lider comunist un fiu. A urmat, după doar un an, apetisanta Marusia, cunoscută în cercurile bolșevice drept amanta lui Molotov, apoi Polina Onufriena, o țărancă pe gustul georgianului.

 

Iubit de fiica unui bolșevic cu state vechi

 

Credeați că Djugașvili/Stalin era ocupat zi și noapte cu revoluția? Nici pomeneală! În timpul Primului Război Mondial, odată cu creșterea prestigiului și a influenței, acesta a renunțat la fata din popor, Polina, pentru a se îmbăta cu nurii Lidiei Pereprîghina, amantă care i-a născut, la rândul ei, un fiu. Informații despre toate aceste femei care i-au solicitat ulterior ajutorul fostului lor iubit ajuns pe cai mari se află în arhivele Rusiei, fără a se putea spune că n-au existat și alte reprezentante ale sexului slab în viața bărbatului ridicat din țărâna Caucazului. Oricum, Lidia Pereprîghina s-a iubit cu Stalin până în 1918, când acesta s-a însurat pentru a doua oară, de data aceasta cu o fetișcană, Nadejda (Nadia) Alillueva, fiica unui bolșevic cu state vechi: Serghei Alilluev. 

 

Răvaș tandru pentru Tatocika

 

„Născută în 1901, pe când părinții erau deja prieteni apropiați cu Koba, ea a trăit de mică într-o atmosferă suprasaturată de teorii marxiste și a întâlnit în cursul întregii sale copilării numeroși revoluționari care se refugiau în casa tatălui ei. Diferența de vârstă dintre cei doi soți era mare: când a început povestea lor de dragoste, în 1917, Nadejda avea 16 ani și el 38”, consemna în studiul citat anterior specialista în trecutul Uniunii Sovietice Magali Delaloye. Deși tensionată, măcinată de crize de gelozie și de orgolii nemăsurate, relația dintre Stalin și Alillueva avea la bază și oarece sentimente, dovadă o scrisoare din 26 iunie 1930, expediată de Iosif în Germania, unde Nadejda se afla la tratament: „Cum ai călătorit? Ce-ai văzut? Ai consultat medicii, ce-au spus? Scrie-mi… Congresul va începe pe 26. Treburile merg destul de bine. Îmi lipsești mult Tatocika, sunt singur acasă, ca o bufniță bătrână. Ei bine, la revedere. Întoarce-te repede. Te sărut”. 

 

Înțepături dinspre Nadia

 

În ciuda mesajului siropos, Stalin nu-i acorda însă prea mare atenție soției plecate de acasă. Altfel cum poate fi interpretat răvașul trimis de Alillueva în același an, în septembrie? „N-am mai primit nicio veste de la tine în ultima vreme - îi reproșa Nadejda soțului. Poate ești captivat de vânătoarea de prepelițe sau e doar lenea de a scrie. Am aflat vești despre tine de la o tânără doamnă interesantă, care mi-a spus că erai bine sănătos, te văzuse la Kalinin la un prânz extraordinar de plăcut”. Înțepăturile Nadejdei se estompau în rânduri amare: „Bine, acum să nu te superi pentru această scrisoare prostească, nu știu dacă era cazul să-ți scriu la Soci despre lucruri agasante care, din păcate, se petrec deseori la Moscova. Ai grijă de tine. Numai bine. Te sărut. Nadia”.

 

Sinucidere și văduvie veselă

 

Neîmpăcată de atitudinea distantă a lui Stalin, tot mai prins în jocurile politice și amoroase (proprii), în ziua de 7 noiembrie 1932 Nadia avea să-și pună capăt vieții. Conducătorul bolșevic nu se va mai recăsători niciodată, și asta în ciuda zvonurilor care au circulat ulterior. „Văduvia n-a însemnat însă abstinență - observa nu fără ironie Magali Delaloye. Stalin a întreținut apoi o armată de amante. Se spune că ar fi făcut o pasiune inclusiv pentru propria cumnată, Evghenia Alillueva, și ar fi suferit o cădere nervoasă când aceasta - o femeie deosebit de frumoasă - s-a recăsătorit”. Ultima și cea mai puternică personalitate feminină care a marcat existența lui Stalin a fost Valentina (Valecika) Istomina. Născută în 1917 în regiunea Orel, într-o familie săracă, aceasta a venit la 18 ani la Moscova, unde s-a angajat ca muncitoare. 

 

O guvernantă sub acoperire

 

Îngroșând apoi rândurile NKVD, Valentina a fost remarcată de Vlasik, șeful gărzii personale a lui Stalin, care a trimis-o să lucreze în casa stăpânului suprem. Cu alte cuvinte, în gura lupului. Căsătorită cu ofițerul de securitate Ivan Istomin, Valecika a lucrat din 1935 exclusiv pentru Stalin. Chiar s-a speculat că, de fapt, aceasta ar fi devenit la un moment dat și în cel mai mare secret soția georgianului. Atât în memoriile Svetlanei Alillueva, fiica dictatorului, cât și în jurnalul lui Hrusciov, Valentina este menționată pe postul de „guvernantă”. 

 

O baba perfectă

 

Cercetătorul Boris Ilizarov a susținut însă negru pe alb că aceasta i-a fost amantă lui Stalin până la sfârșitul vieții lui. De altfel, mărturiile Svetlanei Alillueva, care a fugit în America în 1967, provocând un scandal internațional, sunt limpezi: „Cred că Valecika, cu fața ei rotundă și nasul cârn, care i-a fost guvernantă în ultimii optsprezece ani, corespundea perfect cu idealul lui de femeie: era corpolentă, curată, știa să servească foarte bine la masă și nu lua niciodată parte la conversații”. O baba perfectă! Cu care Stalin a întreținut cea mai lungă relație amoroasă.

 

 

Mister neelucidat

 

Cauza oficială a morții Nadejdei Alillueva, cea de-a doua soție a lui Stalin, a fost peritonită. Cei mai mulți istorici susțin că aceasta s-ar fi sinucis cu un revolver, în timp ce alții avansează ideea unei asasinări. Misterul nu a fost elucidat nici până în prezent

 

Rădăcini umile

 

Ioseb Djugașvili, aka Stalin, se trăgea din foști iobagi. Eliberat, tatăl, Vissarion, a devenit cizmar. Mama, Ekaterina, l-a crescut aproape singură pe cel care avea să devină liderul suprem al Uniunii Sovietice. Stalin a mai avut trei frați, toți morți la vârste fragede.

 

Se spune că Stalin n-a fost văzut niciodată plângând, bătăile bestiale administrate de tatăl său în copilărie transformându-l într-un om incapabil să mai exprime emoții și sentimente.

 

Îmi lipsești mult Tatocika, sunt singur acasă, ca o bufniță bătrână. Întoarce-te repede. Te sărut”, Stalin, îndrăgostit

 

„Diferența de vârstă dintre cei doi soți era mare: când a început povestea lor de dragoste, în 1917, Nadejda avea 16 ani, iar Stalin, 38”, Magali Delaloye, istoric

 

„N-am mai primit nicio veste de la tine în ultima vreme. Poate ești captivat de vânătoarea de prepelițe sau e doar lenea de a scrie”, Nadejda Allilueva, a doua soție a lui Stalin

„Cred că Valecika, cu fața ei rotundă și nasul cârn, care i-a fost guvernantă în ultimii optsprezece ani, corespundea perfect cu idealul lui de femeie: era corpolentă, curată și nu lua niciodată parte la conversații”, Svetlana Alillueva, fiica lui Stalin

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: stalin chipeș dictator amant