x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Actorul american Willem Dafoe este noul director artistic al Bienalei de Teatru de la Veneția

Actorul american Willem Dafoe este noul director artistic al Bienalei de Teatru de la Veneția

de Magdalena Popa Buluc    |    10 Iul 2024   •   09:00
Actorul american Willem Dafoe este noul director artistic al Bienalei de Teatru de la Veneția

Actorul Willem Dafoe a fost numit director artistic al Festivalul de Teatru al Bienalei de la Veneția pentru edițiile 2025 și 2026, de către Consiliul de Bienalei condus de Pietrangelo Buttafuoco, el însuși numit în această funcție de guvernul italian, pentru o perioadă de patru ani, începând din martie 2024.

Pietrangelo Buttafuoco a declarat la numirea lui Willem Dafoe: „este o onoare să anunț numirea noului director al Bienalei de Teatru, în persoana unuia dintre fondatorii legendarului Wooster Group. Teatrul este de fapt, punctul de pornire al ilustrei sale cariere. Controlul perfect al corpului pe scenă a venit întotdeauna din disciplină, cunoaștere, pasiune și o conștiință profundă a teatrului. Abia aștept să fiu spectator al festivalului pe care îl va construi...”

 

La rândul său, Willem Dafoe a declarat: „Am fost mai întâi surprins, apoi fericit să primesc invitația lui Pietrangelo Buttafuoco de a fi directorul Festivalului de la Veneția. Îmi dau seama că sunt cunoscut ca actor de film, dar m-am născut în teatru, teatrul m-a format și mi-a dat avânt. Sunt un animal de scenă. Sunt actor. Teatrul m-a învățat multe despre artă și viață. Am lucrat cu Wooster Group douăzeci și șapte de ani, am colaborat cu mari regizori, de la Richard Foreman la Bob Wilson. Direcția programului meu teatral va fi trasată de dezvoltarea mea personală. Un fel de explorare a esenței corpului.”

Actor cu vocație pentru experiment și alegeri neortodoxe, Willem Dafoe (născut în 1955 în Appleton, Wisconsin, SUA) și-a început cariera artistică ca student în Milwaukee, unde, la 19 ani, s-a alăturat Theatre X (1975-1977), una dintre primele trupe de teatru experimental din Statele Unite, influențată de Living Theatre și Grotowski. Willem Dafoe jucat și în Europa, unde a locuit în 1976, dar cea mai importantă experiență teatrală rămâne cea alături de Wooster Group (1977-2003), al cărui cofondator este. A jucat în spectacolele lui Robert Wilson: Viața și moartea Marinei Abramovici (2011) și împreună cu Mihail Barîșnikov, în Bătrâna doamnă după Daniil Harms (2013), dar și în spectacolul lui Romeo Castellucci, Vălul negru al pastorului, după Nathaniel Hawthorne (2016). Tot în 2016 a participat la Bienala de Teatru de la Veneția cu un masterclass de actorie.

De-a lungul carierei de actor de film, a obținut numeroase recunoașteri internaționale. A fost nominalizat de patru ori la Oscar și de patru ori la Globurile de Aur (ultima dată chiar în 2024 pentru Poor Things, film care a câștigat Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția). În 2024 va participa la cea de a 81-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția (28 august - 7 septembrie), făcând parte din distrubuția filmului de deschidere: Beetlejuice Beetlejuice de Tim Burton.

Bienala de Teatru a fost fondată ca secțiune independentă a Bienalei de la Veneția în 1934, după cea de arte (1895), muzică (1930) și film (1932) și a fost condusă de-a lungul anilor de personalități culturale importante: Peter Sellars, Romeo Castellucci, Lluís Pasqual, Renato Simoni, Luca Ronconi, Franco Quadri, Stefano Ricci și Gianni Forte (2021-2024). Din 1998, printr-o hotărâre a guvernului italian, Festivalul de teatru a devenit un program anual al Bienalei de la Veneția.

 

Foto: La Biennale di Venezia - Jacopo Salvi

×