Campania "Artiştii pentru Artişti", organizată de UNITER împreună cu teatrele din ţară, cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate, continuă şi în acest an, iar primul spectacol anunţat în cadrul amplului eveniment este "Desculţ în parc", de Neil Simon, cu Ştefan Bănică, Oana Ioachim, George Mihăiţă, Ileana Cernat şi Bogdan Tudor în distribuţie. Acesta se va juca luni, 28 martie, ora 19:30, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, iar sumele obţinute din vânzarea de bilete se vor dona în Fondul de Solidaritate Teatrală. "Sunt câţiva ani buni de când, ţinând cont de situaţia colegilor noştri cu vârste înaintate, şi nu sunt puţini cu probleme de sănătate şi de existenţă, am pornit acest proiect al UNITER-ului prin care cerem colegilor activi, mai tineri, care lucrează în acest moment, să ne ajute pentru a-i sprijini în ceea ce au nevoie. Am constituit în cadrul UNITER-ului o comisie socială sub conducerea unui medic de prestigiu, domnul dr Sandu Mihai Cociaşu. Această comisie primeşte din toată ţara dosare de sănătate şi de stare fizică şi materială a colegilor noştri mai bătrâni, cu recomandările teatrelor unde au lucrat, cu dovezile necesare pentru a afla de ce suferă şi de ce au nevoie. Comisia centralizează fondurile pe care le putem aduna fie prin sponsorizări, fie prin spectacole organizate în acest scop şi îi ajutăm în funcţie de ce au nevoie şi de starea lor de sănătate", spune Ion Cramitru, preşedinte UNITER şi director al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti.
Şi-au anunţat până acum ajutorul, prin programarea, în perioada 25-28 martie, a unor spectacole ale căror încasări să fie donate artiştilor în nevoie, numeroase teatre din Bucureşti şi din ţară, printre care: Teatrul de Comedie, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul German de Stat din Timişoara, Teatrul "Constantin Tănase", Teatrul Naţional de Operetă, Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul pentru copii "Arlechino" din Braşov, Teatrul pentru copii şi tineret din Craiova, Teatrul Ariel din Tg. Mureş, Teatrul Naţional din Craiova şi Teatrul Mic din Capitală. "Oricine poate să-şi ofere ajutorul. Şi din acest punct de vedere ne bucurăm şi de atenţia Ministerului Culturii, şi de cea a Primăriei Generale a Capitalei, dar şi de atenţia Fundaţiei Raţiu de la Londra. I-am spus campaniei «Artiştii pentru artişti» pentru că, în principal, este vorba despre ceea ce încercăm noi să facem, noi însemnând şi ceilalţi, ţinând cont de faptul că fiecare dintre noi va ajunge, probabil, într-o situaţie asemănătoare, având în vedere ciclul vieţii şi situaţia profesiunii noastre", continuă Caramitru.
Numărul de dosare care vin pe adresa comisiei sociale, din care fac parte Ion Caramitru, dr Sandu Mihai Cociaşu, Sanda Manu, Ilinca Tomoroveanu, Virginia Mirea, Emil Boroghină şi Mugur Arvunescu, a crescut în ultimii ani, pentru că şi starea de sănătate a României a scăzut dramatic, după cum observă Ion Caramitru. "Trebuie să spun că mai avem un program, care se numeşte Casa artistului. Prin acesta ne ocupăm de colegii noştri, în special de cei din Bucureşti, pentru că ne este mai uşor să organizăm grupuri de voluntari care să-i ajute şi în gospodărie cu ce au nevoie zi de zi, dar şi în situaţii mai speciale. Un lucru pe care, din păcate, nu putem să-l facem în provincie. Este mai complicat, pentru că, mai mult sau mai puţin, există câte un teatru în fiecare oraş. Aşa că am ales această cale. Celor din ţară să le trimitem bani, iar pe cei din Bucureşti să-i ajutăm nemijlocit. Avem un grup de medici de cea mai înaltă calificare care şi-au oferit voluntar ajutorul pentru cazurile extreme. Au fost situaţii minunate în care medicii au operat şi au şi dat bani de la ei, cum au fost operaţiile de ochi care s-au făcut pe cheltuiala medicilor respectivi, înlocuiri de cristalin şi alte intervenţii delicate, ca să nu mai vorbesc despre operaţiile de coloană." George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, consideră că trebuie găsită o cale prin care aceşti artişti să fie sprijiniţi mai mult. "Să ne strângem toţi directorii de teatre şi să mergem la Primărie să găsim împreună cu primarul o formulă care să ne permită să putem juca mai multe piese ale căror încasări să meargă spre aceşti colegi care au nevoie", spune el. Acesta mărturiseşte că a acceptat cu sufletul deschis să joace în "Desculţ în parc", pentru că acei colegi aflaţi în nevoie merită tot ajutorul pe care-l pot oferi cei încă în putere.
Iniţiată şi organizată din anul 2002, Campania Naţională "Artiştii pentru Artişti" are anual, ca punct culminant, un spectacol de caritate oferit de mari artişti pentru mai vârstnicii colegi. Un semn de reverenţă şi de neuitare. Începând cu anul 2010, spectacolul de caritate are loc la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. Beneficiarii campaniei sunt rezidenţi în toată ţara, artişti pensionari care au venituri mici şi o sănătate precară, pensionari cu vârste cuprinse între 60 şi 90 de ani, mulţi dintre ei neavând familie sau alt sprijin. Anual, prin intermediul Campaniei, sunt ajutaţi financiar aproape 100 de artişti din toată ţara, care primesc un ajutor financiar cuprins între 500 şi 2.000 de lei.