x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Alexandru Dabija, cu cinci spectacole la Chişinău

Alexandru Dabija, cu cinci spectacole la Chişinău

de Maria Sârbu    |    10 Iun 2014   •   18:52
Alexandru Dabija, cu cinci spectacole la Chişinău
Sursa foto: Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ

Regizorului Alexandru Dabija îi este dedicată în acest an secţiunea “Personalităţi notorii ale teatrului românesc”, inaugurată la actuala ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Scenice - Bienala Teatrului “Eugène Ionesco” (BITEI) de la Chişinău (21 mai - 15 iunie). Se ştie că peste Prut există un public dornic să vadă producţii de calitate din România, mai ales dacă acestea poartă şi semnătura unor creatori foarte cunoscuţi. Or, Dabija este cunoscut şi apreciat în Basarabia de iubitorii artelor spectacolului.

La BITEI 2014 au fost selecţionate cinci producţii regizate de Dabija pe trei scene din România: “Vârciorova. Carantină” de Matei Milo şi Vasile Alecsandri (Teatrul Bacovia din Bacău), spectacol inclus în programul din 7 iunie; “O…Ladă” (12 iunie) şi “OO!” (13 iunie) - creaţii colective după Ion Creangă realizate la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ - şi “Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu (14 iunie) şi “Titanic vals” de Tudor Muşatescu (15 iunie – două reprezentaţii) - spectacole ale Teatrului Odeon din Bucureşti. A fost organizată şi o întâlnire publică, avându-l în centru pe Dabija.

TeEdiţia din acest an se desfăşoară cu genericul “Make Theatre, not War”. De notat că încă de la înfiinţare (1994) BITEI s-a remarcat în peisajul teatral european, constituindu-se, de-a lungul timpului, “într-un spaţiu de întâlnire pentru numeroase culturi şi diferite viziuni asupra formelor de exprimare caracteristice artelor spectacolului”, datorită, în primul rând, participării unor trupe prestigioase de pe mapamond. În 2014, printre participanţi se numără şi alte teatre din România, dar şi Teatrul Shakespeare’s Globe (Anglia), Compania BRAF (Franţa), Asociaţia de teatru ANTRAKT (Polonia), Compania Hachimaru (Japonia), Compania de dans Orly Portal (Israel), teatre din Koreea de Sud, Ucraina, Turcia şi bineînţeles din Moldova de peste Prut.

Festivalul este structurat pe patru secţiuni: Teatru, Dans, Muzică şi, din acest an, “Personalităţi notorii ale teatrului românesc”.

×
Subiecte în articol: alexandru dabija