La Craiova, Festivalul International Shakespeare a adus in fata publicului format din spectatori obisnuiti, din specialisti in arta teatrului si shakespearologi diverse productii realizate pe texte ale marelui dramaturg englez, audienta fiind atrasa si de o serie de evenimente menite sa contureze aceasta a VIII-a editie. Dupa "Sonetele lui Shakespeare", in regia lui Robert Wilson, o memorabila montare a companiei Berliner Ensemble, scena Teatrului National a fost stapanita de actori ai altor teatre invitate, dar si de gazde, care au pregatit, cu acest prilej, un nou spectacol de Shakespeare.
Trupa OKT din Vilnius, infiintata si condusa de Oskaras Korsunovas, un rasfatat regizor in Europa, a venit iarasi in Romania, jucand "Romeo si Julieta", spectacol pe care il va prezenta si la Bucuresti, pe 1 mai, la Teatrul Bulandra. De notat ca o alta creatie semnata Oskaras Korsunovas, "Maestrul si Margareta" de Mihail Bulgakov, a fost invitata sa deschida (duminica, 29 aprilie) Festivalul de Teatru de la Caracal, cu acest spectacol fiind adus un omagiu memoriei marelui artist Stefan Iordache.
Actorii lituanieni din "Romeo si Julieta" au fost aplaudati frenetic de publicul Festivalului Shakespeare. Piesa este adusa in Verona mijlocului de secol XX, prezentand dragostea ca o dominanta a razboiului declansat de ura celor doua familii, Capulet si Montague. Armele de lupta sunt aluatul, polonicele, cutitele… Publicul i-a rasplatit pe actori cu indelungi aplauze. Au meritat aceleasi indelungi aplauze (si le-au primit) si artistii Nationalului craiovean, care au jucat vineri in "O furtuna", regia Silviu Purcarete, spectacol despre care Jurnalul National a relatat in februarie. Sambata, trupa Teatrului Tandarica din Bucuresti a atras spectatori la Portul Cultural Cetate de la Dunare, unde a prezentat, in cadrul acestui festival, "Play Shakespeare", in regia lui Cristian Pepino.
Pentru a treia oara s-a decernat Premiul International Shakespeare. Dupa ce l-au obtinut creatorii Declan Donnellan (2008) si Silviu Purcarete (2010), Premiul a fost acordat acum regizorului lituanian Eimuntas Nekrosius pentru proiectul "Trilogia shakespeariana". Nekrosius nu a putut fi prezent la Craiova, in schimb a venit fiul sau, ridicand premiul prezentat de George Banu, presedintele juriului international care hotaraste cine ia aceasta distinctie. Apropo, teatrologul George Banu a primit Premiul special al acestui festival, pentru volumul "Shakespeare – Lumea-i un teatru", aparut la editurile Gallimard si Nemira. El a sustinut duminica conferinta "De ce plecam de la teatru", ca o continuare a prelegerii sale din octombrie 2011 "De ce venim la teatru". George Banu a oferit mai multe argumente privind tema abordata. Doua zile consecutiv s-a desfasurat si sesiunea de shakespearologie, la care s-a vorbit despre mari aventuri shakespeariene pe scene romanesti si straine. Unele au fost adevarate surprize.