x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Biloxi Blues”, motiv de studiu şi de meditaţie pentru psihologia masculină

“Biloxi Blues”, motiv de studiu şi de meditaţie pentru psihologia masculină

de Maria Sârbu    |    04 Apr 2012   •   19:24
“Biloxi Blues”, motiv de studiu şi de meditaţie pentru psihologia masculină

Teatrul National din Bucuresti a inclus, de curand, in repertoriu un titlu nou: “Biloxi Blues' de Neil Simon, un spectacol semnat de Mircea Rusu. Montarea, inclusa in programul “Usi deschise pentru toti' nu este, insa, noua, ci reprezinta examenul de absolvire al unor studenti de la Facultatea de Teatru (UNATC) de acum trei ani, profesor fiindu-le cunoscutul actor Mircea Rusu. De atunci spectacolul s-a jucat pe cateva scene: la Teatrul de Comedie, la "Nottara", la Godot Cafe-Teatru. E usor de deplasat, caci e fara decor: exista doar valizele de lemn specifice cataniei. Acum insa, tinerilor absolventi li s-a deschis mai larg o usa, ei avand posibilitatea sa demonstreze ca pot face teatru de calitate si sa convinga de acest lucru atat conducerea TNB, cat si publicul. E sansa lor.

Piesa a fost aleasa de Mircea Rusu, care ne-a spus: "Mi-a cazut in mana textul si mi-am adus aminte de perioada cea mai trista din viata mea, care a fost satisfacerea stagiului militar. Am incercat niste sentimente paradoxale. Ura fata de acea perioada si fata de acei care m-au instruit a inceput sa se topeasca in fata acestui text minunat si in fata dorintei studentilor de a intruchipa niste personaje spumoase si generoase pentru ei. Nu mi-a fost usor, pentru ca, din pacate, acesti copii nu au facut armata. A trebuit sa le induc cumva acea disciplina de care este nevoie in armata, disciplina idioata pana la urma. Ma rog, asa mi s-a parut atunci si nici acum nu am alta parere. Au fost momente cand, poate, m-au urat sau mi-au aruncat niste priviri nu foarte prietenoase".

Piesa e motiv de studiu si de meditatie pentru psihologia masculina. Pana la urma, interpretii principali – sase soldati si un sergent - au inteles ca trebuie sa respecte niste reguli, acelea care sunt in armata, chiar daca ei nu au facut armata. S-au identificat cu personajele. Au mentinut, impreuna cu profesorul lor, acest spectacol.

Asa cum a specificat Mircea Rusu se pare ca armata e peste tot la fel. Autorul american, Neil Simon, nascut in 1927, a fost inrolat in armata americana spre sfarsitul celui de-al Doilea razboi mondial, in 1945. Totusi, a reusit sa vada ce se intampla, chiar daca nu a fost pe fron. A simtit atmosfera din armata si a pus-o pe hartie. In afara de "asprimea armatei", Neil Simon a dat acestui text dramatic si accente comice – toate rezolvate frumos in spectacol.

Chiar daca dintre numele actorilor din "Biloxi Blues" nu se desprind nume de "vedete", dupa care sunt ahtiati unii spectatori, merita sa fie vazut acest spectacol, la Sala Atelier. Ar putea sa ajunga vedete unii dintre ei, dintre acestia: Liviu Romanescu, Daniel Hara, Dragos Dumitru, Armand Utma/Corneliu Ulici, Valentin Paraschivu, Alin Popa, Mihai Muntenita/Andrei Seusan. Distributia le include si pe Ioana Marcoiu, Iuliana Calinescu sau Ana Maria Olas.

×