x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Bucureştiul animat de mari companii de teatru de stradă

Bucureştiul animat de mari companii de teatru de stradă

de Maria Sârbu    |    10 Sep 2012   •   13:29
Bucureştiul animat de mari companii de teatru de stradă

La mijlocul lunii septembrie, in cele mai atractive zone ale Capitalei, bucurestenii pot urmari spectacole prezentate de mari companii de teatru de strada din Europa. Timp de patru zile (13-16 septembrie) are loc Festivalul International de Teatru de Strada (B-FIT in the Street!), organizat de ArCuB. 21 de trupe din Franta, Olanda, Spania, Elvetia, Belgia, Germania si Romania vin in mijlocul publicului, in spatiile: Piata Constitutiei, Piata George Enescu, Parcul Coltea, Piata 21 decembrie 1989 (Fantana de la Universitatea de Arhitectura), Piata Unirii, Piata Romana, Centrul Istoric. Spatii de "joc' vor fi si bulevardele centrale ale Bucurestiului, dar si Parcul Cismigiu.


Bucuria ochiului

Cu acest prilej, centrul urbei va arata altfel: scaldat in culoare si marcat de jocul unor artisti care stiu sa creeze o ambianta plina de farmec, purtandu-ne privirile intre cer si pamant. La selectie, organizatorii au tinut cont ca artistii sa "jongleze' cu diverse arte "pentru a oferi spectatorilor un amestec surprinzator de emotii si reflectii'.

Potrivit ArCuB, vedetele festivalului vin din Spania. De remarcat prezenta companiei Voala, ai carei membri sunt specializati "in arta vizuala experimentala'. Trupa aduce la Bucuresti "Muare' – un show de acrobatie aeriana, in care miscarea corporala, imbinata cu muzica si efectele tehnologiei moderne, te tine cu sufletul la gura. Spectacolul reprezinta "un schimb de intensitate' intre trupa rock Duchamp Pilot si Voala. Pe o muzica fulminanta, intr-o constructie Op-Art, 13 acrobati, suspendati la 30 de metri, incearca sa fascineze lumea, caci ei prezinta coregrafii aeriene spectaculoase si efecte speciale impresionante.

Tot din Spania vine David Moreno cu "Floten Tecles', in care artistul canta solo, canta la pian, e si la instrumentul de percutie, in timp ce pluteste la sase metri deasupra scenei. Capacul pianului devine un ecran de cinema, prezentand un surprinzator film de 30 de minute. E un spectacol unic, din care nu lipsesc muzica, teatrul, filmul si nici efectele speciale. E plin de umor...

Cu siguranta, va impresiona publicul si legendara La Fura dels Baus, trupa de teatru de strada fondata in 1979 la Barcelona, care a adunat de-a lungul anilor peste 50 de premii. Spectacolul prezentat publicului – "The Hidden City/The Giant and the Angel' - este inspirat, dupa cum ne anunta organizatorii festivalului, din arhitectura si spiritul Bucurestiului. Membrii acestei companii vor prezenta o combinatie de "efecte pirotehnice si acrobatii aeriene', care va surprinde publicul.

Nu mai putin spectaculoasa va fi si productia celor de la Circo Delicia, care vin la Bucuresti cu "Arbolar Arvolar'. Artistii isi unesc fortele si talentul in crearea in aer si pe pamant a unui show de muzica, teatru, pictura, dans, proiectii video.

Printre companiile de teatru de strada care vin la festival din Franta, acolo unde aceasta arta este, de asemenea, foarte raspandita si extrem de bine facuta, se numara Entre Ciel et Terre – cu spectacolul "Niege de feu', Fanfare Le Snob – "Glisssendo' , Les Geants du Sud – "Iggy, Charles Edouard si Gogol'. Din Germania va veni compania Antagon, ca sa prezinte "Frames', din Elvetia – Aromatic Company ("19 Reasons'), din Belgia - Teater Tol ("Bike Parade'), din Olanda – Het Mobiele Naaiatelier ("The Sound of Sewing') si Sam Shine ("Waternynphs and Waterdragons'). Vor fi alte multe companii, mai mari si mai mici din tarile enumerate.

Romania, cu Xtreme Project

Sunt cunoscute nu numai la noi, ci si in strainatate, rezultatele trupei romanesti de acrobati, Xtreme Project. Compania va prezenta in Festivalul International de Teatru de Strada de la Bucuresti spectacolul "Turnul vertical'. Productia este descrisa astfel: intr-un "trafic' continuu si ametitor, acrobatii fac salturi spectaculoase de la 14 metri inaltime, sunt aruncati in aer cu ajutorul unei trambuline si fac o demonstratie de virtuozitate a miscarii cu ajutorul elementelor de gimnastica – toate acestea pe verticala, iar maiestria interpretilor e sustinuta de muzica si pusa in evidenta de lumini si efecte pirotehnice.

Totodata, publicul va putea urmari si Parada Scolilor de Samba din Bucuresti.

Festivalul International de Teatru de Strada de la Bucuresti va da startul Zilelor Bucurestiului, eveniment care se va desfasura in week-end-ul 14-16 septembrie.

×