x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Christoph Marthaler, Jaram Lee și Catinca Drăgănescu la Interferențe 2022!

Christoph Marthaler, Jaram Lee și Catinca Drăgănescu la Interferențe 2022!

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Noi 2022   •   12:50
Christoph Marthaler, Jaram Lee și Catinca Drăgănescu la Interferențe 2022!
Sursa foto: © Julie_Masson

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe a ajuns la jumătate, dar iubitorilor de teatru li s-au pregătit și alte surprize.

În următoarele două zile, sunt programate spectacole ale unor regizori tineri (Attila Vidnyánszky jr., Catinca Drăgănescu), alături de producțiile unor creatori cu experiență precum Christoph Marthaler şi Jaram Lee.

Miercuri, 23 noiembrie, după dialogul cu creatorii spectacolului N-am idee, de la ora 12.00, la Casa TIFF, este programată lansarea Dicționarului Multimedia al de Teatru Românesc produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Universitatea de Arte din Tg. Mureș – Universitatea de Vest din Timișoara – Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

La ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului, cunoscutul regizor Christoph Marthaler va prezenta spectacolul N-am idee (Théâtre Vidy-Lausanne – Festival d'Automne Théâtre de la Ville, Paris – Temporada Alta, Festival International de Catalunya Giron/Salt – TANDEM Scène Nationale – Napoli Teatro – Fondazione Campania dei Fest).

Noua piesă a Théâtre Vidy-Lausanne, N-am idee, este un nou poem muzical brăzdat de elementele burlescului, și caracterizat de umorul intim și sofisticat – marca unui creator cumpătat.” – scria Alexandre Demidoff despre spectacol.

La ora 20.00, în Sala Studio, este programat spectacolul Tinerii barbari, după textul lui Miklós Vecsei H. și având la bază improvizațiile echipei de creație. Producția este inspirată din viața compozitorilor Béla Bartók și Zoltán Kodály și este regizată de Attila Vidnyánszky jr. (Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul Cetate din Gyula, Ungaria).

Am decis să intitulăm acest spectacol Tinerii barbari. Nu avem intenția de a relata viețile lui Bartók și Kodály, ar fi imposibil, și nu avem nicidecum intenția de a spune o poveste sau de a scrie un musical. De fapt, demersul nostru este lipsit de scop, nu duce nicăieri, nu am găsit niciun mesaj de transmis sau lucruri de zis. Am căutat ecouri care să rezoneze astăzi în aceeași măsură în care o făceau acum o sută de ani.” – preciza Vidnyánszky Attila jr.

Dialogul cu creatorii spectacolului Tinerii barbari va avea loc joi, 24 noiembrie, ora 11.00, la Casa Tiff.

Joi, 24 noiembrie, ora 12.00, la Casa TIFF, va avea loc lansarea volumului Revoluții. Antologie de Teatru Contemporan Polonez. Editura Art, 2022

De asemenea, la orele 16.00 și 21.00, în Sala Studio, este programat spectacolul Aici Moscova de Iulia Pospelova, regia Catinca Drăgănescu (Unteatru, București, România).

„Relația unei fiice cu tatăl ei este întodeauna specială, dar cum se modifică ea dacă tatăl este un dictator celebru? Cum se simte când tata e un „monstru”? Care realitate e cea adevărată? între atașament familial și conștiință politică, spectacolul propune o disecție pe viu a unui personaj controversat al istoriei secolului XX. Ne pune față în față cu un proces sensibil atât al trecutului, cât și al prezentului, abolind morala binară a binelui versus rău.” – fragment din sinopsisul spectacolului.

Dialogul cu creatorii spectacolului Aici Moscova va avea loc vineri, 25 noiembrie, ora 10.00, la Casa Tiff.

Pe 24 noiembrie, ora 18.00, în Sala Mare, artista pansori sud-coreeana, Jaram Lee, revine pentru a patra oară la Cluj, de data aceasta cu punerea în scenă a romanului Bătrânul și marea de Ernest Hemingway, regizat de Jihye Park (Wansung Playground – Doosan Arts Center).

„Mulțumită lui Jaram Lee, pansori nu a rămas doar o parte a tradiției, ci trăiește și progresează în acest moment alături de publicul larg.” – scria ziarul Financial News.

Dialogul cu creatorii spectacolului Bătrânul și marea va avea loc după spectacol, în Foaierul de la etaj al Teatrului.

**

Co-organizatori: Fundația Corvineum. Finanțatori: Ministerul Culturii, Guvernul Ungariei și Fondul Bethlen Gábor, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Uniunea Teatrelor din Europa, Institutul Cultural Român, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Energobit, Consiliul Județean Cluj, Fundația Communitas. Partenerii principali: Casa TIFF, Casa Tranzit, Opera Națională Română din Cluj, UNITER. Partener de mobilitate: RMB Inter Auto.

Biletele la spectacolele din cadrul Festivalului pot fi achiziționate on-line de pe www.biletmaster.ro și de la Casa de bilete a Teatrului.

În perioada 17-27 noiembrie, casa de bilete a Teatrului va fi deschisă între orele 10.00 și 22.00.

Teatrul își rezervă dreptul de a modifica programul Festivalului!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: interferente 2022 Christoph Marthaler