Cu gândul la copii, multe instituţii culturale organizează diverse manifestări pentru cei mici. Bunăoară, teatrele, în special cele pentru copii, prezintă diverse spectacole la sediu, în aer liber sau chiar în străinătate.
Institutul Cultural de la Madrid anunţă că în perioada 31 mai – 10 iunie, Teatrul Luceafărul din Iaşi efectuează “cel mai mare turneu de teatru pentru copii românesc în Spania”. Vor fi opt reprezentaţii, la Barcelona, Valencia, Castellón de la Plana, Alicante, Ciudad Real, Alcalá de Henares, Salamanca şi Zaragoza, cu montarea “Capra cu trei iezi”, creaţie scenică bazată pe clasica poveste a lui Ion Creangă, impresionantă în primul rând la nivel vizual, căci pictura decorurilor este inspirată din opera artistului naiv Gheorghe Ciobanu. Regia parţine lui Ion Ciubotaru, iar scenografia lui Mihai Pastramagiu. Personajelor le dau viaţă actorii Beatrice Engel, Dumitru Georgescu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu şi Mariana Teleman. Spectacolul va fi jucat în română şi în spaniolă.
La Teatrul Excelsior începe, la 1 iunie, “Sezonul Copilăriei”. Trupa de aici vine în faţa publicului său fidel cu “Zâna Zorilor”. De la “Excelsior” ni se comunică faptul că acest încântător basm al lui Slavici, dramatizat şi regizat de Ilinca Stihi (proaspătă deţinătoare a unui Premiu UNITER, pentru teatru radiofonic), va aduce o picătură de fericire şi magie, începând cu ora 11:00, copiilor defavorizaţi de la Serviciul de Ajutor Maltez, Centrul de Zi Aurora, Fundaţia Zâna Măseluţă şi Asociaţia “Nicolae Bălcescu”. În matinalul de duminică, de la aceeaşi oră, cei mici, împreună cu părinţii şi bunicii lor, sunt invitaţi să fie partenerii aventurilor “Cocoşelului neascultător”.
“Sezonul Copilăriei” va continua pe parcursul lunii iunie cu alte montări: “Hainele cele noi ale Prinţului” (13 şi 14 iunie, de la ora 10:00), fiind un spectacol nou-nouţ, sau “Măria Sa... Măgarul!” (18 iunie).
Teatrul Odeon şi Asociaţia “Clasic e fantastic” invită la
cel de-al treilea spectacol din seria “Clasic e fantastic - Copilăria marilor muzicieni”, un proiect educativ prin şi pentru muzică adresat copiilor. Este vorba de “Copilăria lui Chopin”: la 1 iunie, orele 11:00 şi 18:00 şi la 2 iunie, de la 11:00. Echipa acestei montări este formată din: Aurelia Munteanu (concepţie şi construcţie păpuşi), Monica Ciută (regie), Emanuel Ciocu (scenariu), Sânziana Tarţa (scenografia), Cristina Sârbu (consultant de specialitate). În scenă vor fi Alin Olteanu, Monica Ciută, Sânziana Tarţa, Valeria Cristia, Aurelia Olteanu şi Raluca Ouatu (pian). Întregul proiect este compus din cinci spectacole de teatru şi muzică ce se adresează copiilor între 4 şi 10 ani. Povestea spune că doi şoricei Sică şi Rică au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédéric Chopin…
“Artele spectacolului pe înţelesul celor mici”, aşa se intitulează programul special dedicat micuţilor, organizat la 1 şi 2 iunie de Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” şi Institutul Francez din Bucureşti la sediul acestuia din Bulevardul Dacia, nr. 77. Aici vor avea loc prezentarea operetei pentru copii “Cocoşelul neascultător”, proiecţia filmului “Les Triplettes de Belleville” de Sylvain Chomet (film de animaţie selectat la Festivalul de la Cannes 2003), ateliere de artele spectacolului şi de creativitate, atât în limba română, cât şi în limba franceză, precum şi o lansare de carte - Enciclopedia “Spectacolul muzical pe înţelesul celor mici”, editată de Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian”, publicaţie care are, din luna iunie, şi o ediţie în limba franceză.
Trupa teatrului “Ion Creangă” aşteaptă publicul, la 1 iunie, la Sala Rapsodia din Lipscani, unde va începe, la ora 11:00, reprezentaţia cu spectacolul "Carolina şi poneiul" de Laurenţiu Budău, în regia regretatului Cornel Todea. Această piesă a câştigat, în 2010, Premiul I la Concursul de Dramaturgie pentru Copii ''100, 1.000, un milion de poveşti'' şi “dincolo de faptul că vorbeşte despre prietenie şi solidaritate îi lasă pe părinţi să descopere, prin reacţiile celor mici, faptul că aceştia au mare nevoie de atenţie şi afecţiune”. Printre interpreţii rolurilor se numără Anca Zamfirescu, Liliana Donici, Ioana Ginghină, Ionuţ Antonie, Marius Nănău, Gabriel Coveşeanu. Spectacolul va fi precedat de un vernisaj care celebrează câştigătorii Concursului "Paleta Micului Pictor – vis şi culoare".
“Vrăjitorul din Oz” de Frank L. Baum şi Zoltán Tibor este titlul ales de Teatrul Maghiar de Stat Cluj pentru a Sărbători Ziua copilului. La 1 iunie, ora 11:00, începe reprezentaţia cu acest musical “efervescent” pentru micii spectatori, jucat cu mult umor. Secretariatul literar anunţă că spectacolul, cu supratitrare în limba română, se adresează în special copiilor, dar părinţii şi bunicii se pot bucura în aceeaşi măsură de acest regal al bunei dispoziţii. Este ultima reprezentaţie cu “Vrăjitorul din Oz” din actuala stagiune teatrală.
ArCuB anunţă că la 1iunie Parcul Cişmigiu se transformă, din nou, într-un univers al copilăriei. Publicul mic este invitat “să treacă graniţa dintre poveste şi realitate, alături de personaje din basme celebre, clovni şi incredibili magicieni”, pentru că “totul e colorat şi vesel, pretutindeni muzica îi înconjoară, paşii de dans îi cuceresc”. Vor fi multe spectacole de teatru, de muzică, de dans, ateliere etc.
Data de 1 iunie nu poate trece neobservată nici de Orchestrele şi Corurile Radio România. În week-end, Corul de Copii Radio cheamă publicul în lumea lui Walt Disney, în Cişmigiu dar şi la Sala Radio. Va fi prezentat în parc un program muzical “antrenant”, conceput în jurul cântecelor provenite din filmele de animaţie create de celebrul desenator american Walt Disney. Duminică, de la 11:00, la Sala Radio, va avea loc un concert intitulat “În lumea lui Walt Disney”.
Reamintim că se desfăşoară şi Festivalul de vară “Teatru, stradă şi copil”, organizat de “Ţăndărică”, spectacolele având loc la Teatrul Itinerant Ţăndărică, aflat în Parcul “Alexandru Ioan Cuza” (IOR), la Grand Cinema Digiplex din Băneasa sau la Sala din Piaţa Lahovari.