x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Decembrie teatral

Decembrie teatral

de Maria Sârbu    |    03 Dec 2009   •   00:00
Decembrie teatral
Sursa foto: Ciprian Duică/

Teatrele bucureştene nu au răgaz. De la deschiderea stagiunii au avut loc, pe lângă diverse evenimente (festivaluri, manifestări prilejuite de anumite sărbători), mai multe premiere, unele apreciate, altele trecute cu vederea poate şi pentru faptul că au fost de calitate îndoielnică. În octombrie şi noiembrie au intrat în repertoriul teatrelor spectacole foarte bune, bune, mediocre şi chiar proaste. Avem de toate... În decembrie apar alte noutăţi.



Aşteptarea este foarte mare la "Legenda marelui inchizitor", care are premiera chiar astăzi la Teatrul Naţional din Bucureşti (Sala Atelier). De această creaţie sunt legate nume ce nu pot fi contestate din punct de vedere al măiestriei. Este textul lui Dostoievski - fragment din romanul "Fraţii Karamazov", pus în scenă de un regizor adorat de actori - Radu Penciulescu - şi încredinţat inegalabilului Victor Rebengiuc. Cadrul scenografic l-a creat Dragoş Buhagiar, al cărui nume vorbeşte de la sine. Timp de o oră, cât ţine spectacolul, publicul va putea "plonja" în "fericirea universală", căci despre acest "ţel suprem" este vorba în capitolul profetic "Legenda marelui inchizitor". Credinţă, pervertire, putere - iată cuvinte ce încheagă semnificaţia Marelui inchizitor. Avem ocazia să-l vedem şi să-l ascultăm cum "joacă" acest monolog pe marele Rebengiuc. Următoarea reprezentaţie va avea loc la 8 decembrie.

De la Inchizitor la Doamna din Pascagoula
Un alt nume ce atrage spectatorii la teatru este cel al distinsei actriţe Valeria Seciu, care va apărea mâine pe scena Teatrului Mic la premiera cu "Doamna noastră din Pascagoula" de Tennessee Williams, regia Florin Fătulescu. Este una dintre ultimele piese ale celebrului dramaturg american, scrisă în 1982 şi montată în acelaşi an la Chicago, în "Goodman Theatre". Secretariatul literar de la "Mic" susţine că piesa (în original "A House Not Meant to Stand") este tălmăcită pentru prima dată în româneşte, cu prilejul montării bucureştene, şi poartă semnătura traducătoarelor Ioana Ieronim şi Rodica Fătulescu.

Cu o tentă autobiografică accentuată, piesa ar fi destul de ofertantă pentru actori. Cu siguranţă este un rol pe placul Valeriei Seciu, pe care o ştim foarte selectivă, altfel nu ar fi acceptat să joace. Printre interpreţi se numără un actor cu totul deosebit - Mircea Andreescu, care a realizat cele mai multe roluri în viaţa sa, dar au fost nenumărate, la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov, acolo unde şi-a început activitatea de regizor Florin Fătulescu şi sub a cărui "baghetă" a jucat acest mare artist. Valeria Seciu şi Mircea Andreescu au fost colegi de şcoală, dar au prilejul acum să se întâlnească pentru prima dată pe o scenă profesionistă. Lor li se alătură Oana Albu, Radu Zetu, Avram Birău, Valentina Popa, Vitalie Bantaş, Petrică Moraru, Ştefan Lupu.

Înainte de premiera de mâine, va avea loc lansarea volumului "Tennessee Williams - Memorii ale unui bătrân crocodil" în traducerea Antoanetei Ralian, editat de Minerva. Cartea va fi prezentată de criticul de teatru Marina Constantinescu.

La "Aniversare"
Vlad Massaci, despre spectacolele căruia se poate spune că sunt întotdeauna "soft" în sensul bun al cuvântului, a montat pe scena Teatrului Nottara "Aniversarea", textul fiind scris de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov. Premiera are loc sâmbătă. E o distribuţie mare - de la Alexandru Repan, Camelia Zorlescu, Corneliu-Dan Borcia, Catrinel Dumitrescu, Emil Hossu la Ion Grosu, Ada Navrot, Dan Bordeianu, Gabriel Răuţă, Raluca Gheorghiu, Lucian Ghimişi, Cristina Păun ş.a. Alături de Massaci au lucrat la spectacol Ştefan Caragiu (scenografia), Cristi Juncu (ilustraţia muzicală) şi Mălina Andrei (mişcarea scenică). Este cu adevărat o aniversare. Se ţin toasturi, se bea, se mănâncă. Dar e şi un prilej de "confruntare". Pentru că un adevăr ascuns timp îndelungat este spus tocmai acum, la aniversare. Viaţa celor prezenţi se schimbă brusc şi nu se mai poate reface.

"Pentru mine, valoarea acestui text stă în acestă lecţie: câtă vreme nu te confrunţi cu trecutul şi nu cureţi rana de puroi, ea nu se va cicatriza. Privesc la acestă familie ca la însăşi societatea noastră, care, din păcate, încă refuză să se confrunte cu trecutul", spune regizorul Vlad Massaci, motivând astfel alegerea acestui text.

Chiar dacă premiera oficială a două spectacole de la Teatrul de Comedie va avea loc la începutul anului, acestea au avanpremiera în decembrie. Primul se intitulează "Elling" de Axel Hellstenius şi Pettter Naess (adaptare a romanului "Fraţi de sânge" de Ingvar Ambjornsen), în regia aceluiaşi Vlad Massaci, în care joacă actorii Marius Florea Vizante, Sandu Pop, Mihaela Măcelaru şi Şerban Georgevici. Prima reprezentaţie are loc chiar astăzi. Cel de-al doilea este realizat în colaborare cu ArCuB - "O lume pe dos". Sunt trei piese într-un act: "Preludiu şi Liebestod" de Terrence McNally, "Problema" de A.R. Gurney Jr şi "Naomi în camera de zi" de Christopher Durang. Regia aparţine Iarinei Demian, iar rolurile sunt interpretate de Tudor Chirilă, Smaranda Caragea, Simona Stoicescu, Marius Drogeanu, Andrei Runcanu şi Iarina Demian. Avanpremiera va avea loc la 10 decembrie.

×
Subiecte în articol: teatru