x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Eleganţă artistică în Teatrul “Ştefan Iordache”. Actori de prim rang onorează publicul prin arta scenică

Eleganţă artistică în Teatrul “Ştefan Iordache”. Actori de prim rang onorează publicul prin arta scenică

de Maria Sârbu    |    14 Mai 2013   •   20:23
Eleganţă artistică în Teatrul “Ştefan Iordache”. Actori de prim rang onorează publicul prin arta scenică
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Festivalul de Teatru Caracal 2013 continuă să bucure publicul şi artiştii invitaţi să joace pe scena istorică pe care au călcat de-a lungul unui secol mari actori ai artei teatrale. După deschiderea (la 10 mai) cu montarea Teatrului Bulandra “Moartea unui comis voiajor”, avându-l protagonist pe Victor Rebengiuc, căruia i se dedică această a treia ediţie, după două recitaluri extraordinare susţinute de Emil Boroghină şi Nicu Alifantis au urmat alte spectacole cu alţi artişti apreciaţi şi aşteptaţi de oamenii îndrăgostiţi de teatru.

Duminică s-au aflat pe scena Teatrului “Ştefan Iordache” (în matinal), prezentând producţia Teatrului Masca “Actorul”, Mihai Mălaimare, deci actorul, şi Mircea Tiberian – pianistul. Textul acestui spectacol, care a încălzit şi luminat sufletul celor veniţi la teatru, aprţine lui Mircea Dinescu, iar regia a semnat-o Anca Dana Florea.

Duminică seara a fost o altă prezenţă mult aşteptată de public: Maia Morgenstern, onorând şi de această dată invitaţia Mişcării de Rezistenţă, care organizazează festivalul. Spectacolul în care a jucat la Caracal celebra actriţă, fiindu-i alături şi actriţa Victoria Dicu, poartă semnătura lui Radu Beligan, maestrul realizând regia. E “Jubileul” de Jean-Marie Chevret şi Michele Ressi (Teatrul Metropolis). Maia Morgenstern a sedus din scenă publicul, care şi-a manifestat prin îndelungi aplauze preţuirea pentru evoluţia ei artistică.

Impresionată de nobleţea Teatrului care poartă numele lui Ştefan Iordache, de spectatorii care şi-au arătat dragostea pentru ceea ce face ea, Maia Morgenstern ne-a mărturisit că a venit la festival cu mare plăcere şi bucurie: “Am primit invitaţia cu   emoţie; am luat-o ca pe o dovadă de respect. Mă onorează selecţia spectacolelor pentru acest festival şi este o mândrie să fii invitată printre atâţia actori valoroşi”. Totodată, ea ne-a spus că “Jubilieul” este un spectacol care vorbeşte despre condiţia actorului, cu umor (are şi umor negru). Personajul, o actriţă care împlineşte 50 de ani de activitate, urmând să fie omagiată, cu acest prilej la un post de televiziune, dar la care nu ajunge din cauză că rămâne închisă pe terasa apartamentului său (din propria-i vină), vorbeşte despre sine cu sinceritate: despre ambiţii, despre sublim, despre orgolii, despre condiţia actriţei aflate la apusul unei cariere şi care ar mai dori să se agaţe de viaţă, de existenţa artistică. Maia Morgenstern îşi creează personajul frumos, cu emoţia care cuprinde publicul.

A avut mare succes şi montarea aceluiaşi teatru: “Ţarul Ivan îşi schimbă meseria”, în regia lui Gelu Colceag, prezentată luni. Spectatorii s-au amuzat, mărturisind-şi la final bucuria că au putut vedea şi această creaţie scenică, realizată după un minunat text al lui Bulgakov. Mircea Rusu este cel care joacă cele două roluri principale: Administratorul de bloc şi Ivan cel Groaznic. Sunt două personaje complexe, diferite, care solicită mult efort, însă Mircea Rusă le realizează în mod diferit şi cu brio.

Cunoscutul actor ne-a mărturisit că este bucuros să joace în teatrul care poartă numele lui Ştefan Iordache la festivalul dedicat în acest an lui Victor Rebengiuc. “Sunt doi dintre cei mai mari actori ai României din ultimii treizeci şi ceva de ani pe care îi ştiu eu şi nu cred că e doar părerea mea. Mă onorează faptul că un spectacol în care joc a fost invitat aici”, ne-a spus Mircea Rusu, exprimându-şi totodată mulţumirea că a reluat colaborarea cu regizorul Gelu Colceag, începută de vreo 30, la “Casandra”, apoi lucrând împreună spectacole în diverse teatre. “Este un om alături de care am învăţat multe lucruri (...) şi mi-ar plăcea să colaborez în continuare. Aceste două roluri sunt jucate, în general, de doi actori, dar a fost ambiţia regizorului ca să fie jucate de un singur actor şi a făcut în aşa fel încât piesa să poată permite acest lucru”, a mai spus Mircea Rusu, adăugând că se bucură de faptul că mulţi oameni îi spun că ceea ce face în spectacol cu cele două personaje sunt lucruri diferite, dar în acelaşi timp e trist pentru că puţini dintre cei ce scriu pe acest domeniu au apreciat acest lucru. Dânsul a subliniat că încearcă să fie “diferit de la un rol la altul”, dar specialiştii în domeniu “nu observă sau se fac că nu observă acest lucru”.

La Teatrul “Ştefan Iordache”, eleganţa artistică e la ea acasă. Marţi a fost programat spectacolul-lectură “Legenda marelui inchizitor”, cu Victor Rebengiuc. Până duminică vor fi văzute aici şi: “Pescăruşul” (Teatrul de Comedie), “Şefele”, “joi.megaJoy” şi “Aventurile lui Habarnam” (Odeon), “Femeia care şi-a pierdut jartierele” (Teatrul de Comedie) şi “Dineu cu proşti” (TNB).

×
Subiecte în articol: festival teatru caracal