x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festivalul de tetru ,,Grigore Vasiliu Birlic” şi un înger deasupra oraşului Fălticeni

Festivalul de tetru ,,Grigore Vasiliu Birlic” şi un înger deasupra oraşului Fălticeni

de Clara Margineanu    |    21 Sep 2013   •   00:16
Festivalul de tetru ,,Grigore Vasiliu Birlic” şi un înger deasupra oraşului Fălticeni

Printre neliniştile şi spaimele vieţii sociale cotidiene se aşează constant întâmplări ale normalităţii şi firescului, cele care menţin cumva, echilibrul spiritual al lumii. În acest septembrie scăldat în convulsii şi revolte, oraşul Fălticeni a arătat Moldovei, orizontul senin al salvării prin artă. A treia ediţie a Festivalului de Teatru pentru copii şi tineret ,,Grigore Vasiliu Birlic” a dat mai încet spaimele lumii, timp de o săptămână în care s-au auzit vocile puternice ale actorilor, aplauzele meritate, muzici,chitări şi poeme. Toate acestea, care par că ar ţine fie de miracol fie de o aşezare între paranteze a timpurilor scoase din minţi pe care le trăim, sunt proiectul realizat al Asociaţiei ,,Fălticeni Cultural”, oblăduită de preotul paroh Vasile Liviu Mihăilă. Sigur că la început a fost Cuvântul, apoi ritualul şi reprezentarea vizuală, oficierea, sigur că misterul scenei are legătură cu îngerii. Probabil, aceiaşi îngeri care i-au înlesnit proetului Mihăilă reacţia binevoitoare a sponsorilor locali, cu sprijinul cărora festivalul a avut o impresionantă densitate de oameni şi întâmplări. Au participat peste 120 de elevi, tineri, studenţi la facultăţile de profil, fiecare dintre aceştia fiind un aspirant sincer la mirajul şi sacrul vocaţiei de a fi actor. Pe scena Centrului Cultural ,,Grigore Vasiliu Birlic” s-au jucat spectacolele trupelor concurente, spectacole de mare succes ale actorilor profesionişti, s-au proiectat filme româneşti în cadrul Cinematecii de noapte, s-a recitat şi s-a cântat timp de şapte zile până după miezul nopţii. Primăria Municipiului Fălticeni a acordat titlul de cetăţean de onoare scriitorului Mihail Şerban şi actorilor Catrinel Dumitrescu, Vladimir Găitan şi, post mortem, maestrului Emil Hossu.
 
Un înger cu aripile întinse, deasupra oraşului Fălticeni

Scriitorul Fănuş Neagu povesteşte că atunci când s-a urcat prima dată într-un tren, pentru a merge să dea examen la liceu, tremura de frică şi de ameţeală pentru că se zvonise că în trenul cu pricina s-ar transporta şi moaştele unui sfânt. Tânărul de atunci era convins că Dumnezeu călătorea cu braţele desfăcute pe locomotivă. Iată ce a urmat:,,Unu, doi, trei paşi şi am încremenit. De.a lungul pereţilor, decorurile piesei <>. Un teatru fusese în turneu, trupa se întorcea la Bucureşti cu acceleratul din zori. (...)Am uitat de Dumnezeul ce trebuia să fie pe locomotivă şi m-am îmbolnăvit de Dumnezeul revărsat ca un duh sublim în decorurile ameţitoare.” (Fănuş Neagu, ,,A doua carte cu prieteni”, Bucureşti, 1985)

În respiraţia egală a solemnităţii clipei ce tocmai trecea în timpul Festivalului ,,Birlic” dar şi a umorului, bunei dispoziţii, confortului spiritual şi afectiv, trăind complementaritatea artei şi vieţii, a sacrului şi bucuriei laice mi s-a părut că văd aripile unui înger, întinse deasupra oraşului Fălticeni. Actorii Radu Gheorghe, Mihai Bisericanu, regizorul Stere Gulea, criticul de film Irina Margareta Nistor, scriitorul Dan Lungu sunt câteva dintre prezenţele pregnante care au înnobilat prin discursurile profesioniste dar şi prin zâmbet, firesc şi gentileţe zilele festivalului de la Fălticeni.
 
Ziua Crucii la biserica din Hreaţca, Gala Premiilor, Mânăstirile din Bucovina
La Complexul Duhovnicesc ,,Nicolaus”, unde se află şi biserica la care este paroh, părintele Liviu Mihăilă, peste 200 de oameni, invitaţii la festival şi localnici au participat la Sfânta Liturghie şi slujba de pomenire pentru o seamă de personalităţi ale culturii române. Biserica a fost neîncăpătoare, curtea complexului duhovnicesc, un crâmpei din raiul de pe pământ, a fost arhiplină. Era Ziua Crucii iar clopotele făgăduiau senin, leacuri ale cerului pentru durerile pământeşti. Pe biserica din Hreaţca este scris: ,,Doamne Iisuse Hristoase şi Fecioară Maria, binecuvântaţi poporul român!”

Seara, în curtea interioară a Muzeului de Artă ,,Ion Irimescu”, o altă bogăţie de talie europeană a oraşului Fălticeni, s-au decernat premiile festivalului, încununate de un spectacol al Operei Naţionale din Iaşi. În ultima zi, Asociaţia ,,Fălticeni Cultural” a oferit participanţilor o excursie la mănăstirile din Bucovina: Dragomirna, Putna, Suceviţa,Moldoviţa, Voroneţ, Slatina... Mi-am spus încă o dată, că aceasta este România noastră. Cu oameni frumoşi şi puternici, cu tineri entuziaşti, talentaţi şi animaţi de vise splendide, cu sponsori care îmblânzesc fiara crizei financiare, cu o fereastră în cer, prin care zâmbeşte ochiul lui Dumnezeu.

×