x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru FESTIVALURI... - Avalanşa autumnală

FESTIVALURI... - Avalanşa autumnală

de Maria Sârbu    |    24 Sep 2008   •   00:00
FESTIVALURI... - Avalanşa autumnală

O dată cu venirea toamnei, pe meleagurile noastre încep festivalurile. De tot felul. De la festivalurile de  teatru, muzică la festivalurile sarmalelor, brânzei, pastramei, ţuicii, usturoiului, fructelor de pădure, chiar şi al fortăreţei sau de escaladare. Din punct de vedere al mediatizării, cele dedicate culturii rămân de multe ori în umbră.



O dată cu venirea toamnei, pe meleagurile noastre încep festivalurile. De tot felul. De la festivalurile de  teatru, muzică la festivalurile sarmalelor, brânzei, pastramei, ţuicii, usturoiului, fructelor de pădure, chiar şi al fortăreţei sau de escaladare. Din punct de vedere al mediatizării, cele dedicate culturii rămân de multe ori în umbră.

Toamna au loc şi multe festivaluri de teatru. Întotdeauna există prilej de a iniţia un asemenea proiect. Evident, unele se suprapun. Sunt organizate în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie. Fiecare organizator are întotdeauna o motivaţie pe baza căreia obţine şi finanţare pentru acest lucru. Ea porneşte de la faptul că publicul "local" vrea să-i vadă pe artişti în carne şi oase, vrea să vadă spectacole din alte părţi şi vedete ale Bucureştiului. Pe lângă producţiile teatrale propriu-zise, sunt incluse în programul festivalurilor fel de fel de evenimente adiacente – de la lansări de carte şi proiecţii video la concerte, expoziţii de artă plastică sau fotografică. Un astfel de melanj poate interesa publicul în măsura în care are o educaţie în domeniu. Alteori, publicul e împărţit – cineva merge la teatru, cineva la concert. Altcineva e indiferent, stă liniştit pe o bancă în parc. Chiar şi în acest caz, cultura îi vine în întâmpinare, căci se joacă mult teatru şi în spaţiu deschis.

Pe lângă faptul că unii cârcotaşi spun că anumite festivaluri, fie ele şi mici, sunt un motiv de a "sustrage" nişte bani, teatrul pare să fie la mare căutare. Publicul este invitat să vadă ceva – de multe ori neştiind dacă e de calitate sau nu. Şi se obişnuieşte. Se bucură enorm însă când ajung în oraşul lor mari vedete. Sunt în stare să rupă uşile, acceptă să stea în picioare dacă nu mai sunt bilete. Mulţi organizatori de festivaluri mizează pe această "slăbiciune" a spectatorilor. Iniţiativa este preluată foarte repede în alte oraşe. Şi aşa creşte numărul festivalurilor în ţara noastră, primăvara şi toamna.

De la tineri la consacraţi

După Gala Tânărului Actor Hop, de la începutul lunii septembrie, care dă, oarecum, tonul evenimentelor teatrale, festivalurile se înşiră pe harta culturală ca o salbă de mărgele. Şi-a justificat banii şi efortul organizatorilor Festivalului "Zile şi nopţi de teatru european" de la Brăila. Mai puţin vizibilă a fost o manifestare teatrală la Tulcea, în prima decadă a lunii septembrie. În aceste zile, la Lugoj are loc Festivalul Internaţional de Teatru, cu trupe profesioniste şi neprofesioniste din câteva ţări. Până la sfârşitul lunii, publicul din Bucureşti este invitat la Festivalul "Temps d’Images", cu artişti din Franţa, Portugalia şi România, dar şi la Festivalul "Sărbătoarea Cartierului", organizat de Teatrul Masca în Militari.

Aglomeraţie

Luna octombrie îi pune în mare dificultate pe criticii de teatru, care sunt nevoiţi să se "rupă" în multe părţi ca să onoreze invitaţiile organizatorilor de festivaluri. Dacă nu ai cronicari la eveniment, rişti să nu ai vizibilitate în presa centrală, spun unii. Altora le pasă mai puţin. În perioada 3-12 octombrie se desfăşoară la Galaţi Festivalul Naţional de Comedie. La 4 octombrie demarează Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, un eveniment important, la care sunt prezentate, timp de o săptămână, spectacole montate pe texte româneşti, în ţară şi străinătate.

În aceeaşi zi, la Bucureşti, Teatrul "Ion Creangă" invită publicul de toate vârstele la primul spectacol din Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii "100, 1.000, un milion de poveşti", care se va încheia la 11 octombrie. Între 5 şi 10 octombrie, la Iaşi, începe Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret, cu artişti români şi străini, iar în perioada 20-25 octombrie, Festivalul Internaţional de Teatru "Avram Goldfaden". Ambele manifestări sunt încadrate în amplul eveniment dedicat celor 600 de ani de la atestarea documentară a oraşului celor şapte coline. Festivalul de teatru clasic de la Arad se va "întinde" pe perioada 12-25 octombrie. Festivalul de la Piatra-Neamţ, ajuns la a XXIII-a ediţie (19-29 octombrie), se va desfăşura sub semnul marcării a 50 de ani ai Teatrului Tineretului din acest oraş. Festivalul Puck de la Cluj-Napoca invită copiii să vadă trupe de păpuşi şi marionete din România şi alte ţări în perioada 20-24 octombrie. Luna noiembrie pare a fi, de asemenea, aglomerată. Un eveniment aşteptat de lumea vieţii teatrale româneşti este Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, găzduit de Teatrul Bulandra, dar şi de Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca. Festivalul se va desfăşura pe parcursul a două luni şi zece zile, între 11 octombrie şi 21 decembrie. Acesta va coincide cu sărbătoarea teatrală anuală – Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti (1-10 noiembrie).

Spectacole de teatru vor fi şi în cadrul Festivalului Artelor din Capitală (2-9 noiembrie). Festivalul Gulliver de la Galaţi este încadrat între 3 şi 7 noiembrie. La Braşov va fi organizat, în perioada 14-22 noiembrie, Festivalul Dramaturgiei Contemporane...
...E teatru pe pâine.

Festivalul Naţional de Teatru

Ediţia din 2008 a Festivalului Naţional de Teatru a fost structurată pe trei categorii: spectacole româneşti de top (Romanian Showcase); spectacole invitate din străinătate (International Voices) şi debut (New Entry). În prima categorie au fost incluse producţii care pot reprezenta cu succes teatrul românesc în afara ţării, astfel fiind invitaţi ca să le vadă şi directori de festivaluri şi de teatre din alte ţări, în scopul de a le include în programul evenimentelor girate de ei. "Debutul" este menit să prezinte spectacolele unor regizori tineri şi foarte tineri, aflaţi la prima lor creaţie teatrală. Din străinătate vin trupe care aduc realităţi teatrale diferite, din Franţa, Rusia, Marea Britanie, Germania şi Letonia. Spectacolele se vor juca la Teatrul Naţional, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul "Ion Creangă" şi Teatrul de Operetă "Ion Dacian".

 
 

×
Subiecte în articol: arte teatru teatrul octombrie