x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Geronto-fila lui Scapino sau doica Stana Ionescu.

Geronto-fila lui Scapino sau doica Stana Ionescu.

de Dana Andronie    |    07 Iun 2011   •   21:00
Geronto-fila lui Scapino sau doica Stana Ionescu.

"Barbatii sunt niste porci!", de cate ori nu am auzit aceasta sintagma sub forma de constatare. Dar luni seara am auzit-o, ca replica, la Teatrul de Opereta "Ion Dacian", scena care le-a apartinut lui Scapino, Geronte, Argante, Hyacinthe sau Nerine, personajele lui Molière.

Da, da, barbatii or fi ei niste porci, dar porcii sunt animale care nu se pot uita spre cer. Asta da jignire pentru barbati. Sunt cum sunt, fiindca nu pot privi mai sus de varful nasului sau mai sus de... propriul orgoliu. "Da­ca te casatoresti cu alta, mor... Da­ca mor, ma sinucid", spune Hyacinthe (rol interpretat de Monica Davidescu). Sa mori de ras, nu al­ta. Regizorul Dan Tudor a reusit sa ne ofere, cu ajutorul actorilor, un spectacol de teatru autentic, avand ca punct de pornire geniul lui Molière.

"Daca vreti sa scapati din iad, aveti nevoie de bani, ca sa mituiti con­cluziile", ne sfatuieste Nerine, adi­ca Ileana Stana Ionescu. Cu cata placere a jucat actrita rolul de doica! S-a vazut pana in ultimul rand din sala. A fost minunata!
"Pentru mine, meseria de actor este o salvare!", mi-a marturisit Ileana Stana Ionescu. Daca m-as reincarna, as vrea sa am aceeasi profesie. Fereasca Dumnezeu sa ma reincarnez intr-o rama!..."

Regizorul iscusit, inzestrat cu fantezie comica, a creat o punte de isprava intre doua generatii de actori. Iata distributia: Ion Dichiseanu (Argante); Ileana Stana Ionescu (Ne­rine, doica); Valentin Uritescu (Ge­ro­nte); Dragos Ionescu (Octave); Raz­van Oprea (Leandre); Ilinca Goia (Zer­binette); Monica Davidescu (Hya­cinthe); Andrei Duban (Sca­pino) si Orodel Olaru (Silvestre).

"Sunt niste copii minunati, fiecare are bogatia lui artistica si spirituala - spu­ne Stana Ionescu. Am avut emotii duble, pentru ca a fost premiera, dar si pentru ca eu am jucat ani de zile, ca actrita a Teatrului National, pe scena Teatrului de Opereta, atunci cand sa­la apartinea de TNB... Echipa ta­na­ra si echipa mai coapta, din care fac si eu parte, suntem intr-o armonie per­fecta. Am avut o mare bucurie sa lucrez la acest spectacol. Sa speram ca publicul va fi la fel de incantat cum am fost si noi si ca «Scapino» va avea viata lunga"... Si de ce sa nu aiba? Doi­ca Nerine recunoaste doar ca "avem nevoie de o persoana care sa ne scoata din incurcatura, dar care sa lucreze la negru...", si sa nu ne incredem in "doamna oarba" – Justitia. Si cine-i acea persoana? Bineinteles, Sca­pino! Andrei Duban, incaltat in tenesi rosii, a intrat foarte bine in pie­lea personajului creat de Molière acum mai bine de 300 de ani. A fost un talhar, un mincinos si o jigodie au­tentica, a fost un Scapino modern si unic.

"Unde este domnul Geronte?", il cauta Ileana Stana Ionescu pe Va­lentin Uritescu... Ce treaba avea cu Geronte? Una foarte importanta, caci este GERONTOfila... Pot spune ca si eu sunt gerontofila. Mi-a placut de Geronte – pardon, de Valentin Uritescu – si, mai ales, de jocul sau. Curat si cu daruire. Acelasi lucru as putea spune si despre Ion Dichiseanu si Ilinca Goia... A fost cu adevarat o armonie perfecta intre doua generatii diferite de actori.

"Am avut o tinerete extraordinar de frumoasa, indiferent de anii in care s-a plasat aceasta tinerete, mi-a spus Nerine, recte Ileana Stana Ionescu, a doua zi dupa premiera. Am lucrat mult, serios si, datorita teatrului, am cunoscut aceasta tara frumoasa. Faceam cate 100 de deplasari, in toate zonele tarii. Imi pare rau pentru colegii mei mai tineri, ca nu prea au oferte. Nu mai sunt turnee, teatrul de televi­ziune se face foarte greu si rar, teatrul de radio nu se prea mai face, asa ca nu-i invidiez deloc... Imi pare nespus de bine cand sunt alaturi de ei. In conjunctura in care ne invartim acum, nu-mi dau seama daca e vreo raza de speranta pentru generatia tanara. Lucrurile sunt cam fara un «viitor luminos»..." Viitor luminos sau nu, il avem pe "Scapino". Duceti-va sa-l vedeti!

×