x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Horaţiu Mălăele: "Stelele sunt pe pământ, iar România în aer..."

Horaţiu Mălăele: "Stelele sunt pe pământ, iar România în aer..."

de Maria Sârbu    |    02 Aug 2012   •   16:20
Horaţiu Mălăele: "Stelele sunt pe pământ, iar România în aer..."

In a doua zi de august, cand Horatiu Malaele avea 60 de ani si o zi (conform actului de nastere, caci, conform nasterii in sine, avea 60 de ani si doua zile), pe Aleea Celebritatilor din apropierea Kilometrului Zero al Bucurestiului s-a inchis primul cerc cu stelele unor mari artisti de teatru si film. S-a inchis deci cu steaua lui Malaele, iar la ceremonia de dezvelire a venit o "adunare", care sa-l cinsteasca si sa-l omagieze.

Asa cum e primit la "gospodarii" care au pregatit aceasta sarbatoare (in proiect s-au implicat Primaria Municipiului Bucuresti, Teatrul Metropolis, Magazinul Cocor), artistului i s-a daruit o stea din aur, prinsa la reverul hainei de reprezentantul Casei de bijuterii Sabion, o replica a stelei de pe Aleea Celebritatilor, pe care el urma sa o dezveleasca. Apoi a vorbit George Ivascu, care este un fel de amfitrion al ceremoniilor de langa Cocor, numindu-l pe Malaele "acest artist-vrajitor". El a promis, in calitatea sa de initiator al acestei intreprinderi, ca proiectul va continua si se va deschide si al doilea "cerc". A vorbit apoi George Mihaita, caci i s-a incredintat sa faca "laudatio", care a spus scurt ca il compara pe Horatiu Malaele cu Pasarea Maiastra a lui Brancusi.

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a avut un discurs ceva mai lung decat al lui Mihaita, dar scurt, caci a fost totusi conchis si l-a citit frumos: "Unic si irepetabil, inconfundabilul nostru Horatiu Malaele este, asa cum bine stim, un mare artist cu totul special. Actor, regizor, caricaturist si scriitor, el este un fenomen artistic care nu inceteaza sa ne uimeasca. Este un continent al creativitatii pe care-l exploram mereu cu incantare. O stea care straluceste seara de seara pe scena, transformandu-ne pe noi toti, colegi si spectatori, in marii lui admiratori. Iti multumim ca ai venit ca sa ne uimesti si sa ne incanti si sa stralucesti mereu pentru noi! Te rugam, in schimb, sa primesti placheta orasului Bucuresti si steaua pe Aleea Celebritatilor, ca semn al respectului, admiratiei si iubirii noastre pentru tine".

Pentru ca stie sa pretuiasca timpul, Horatiu Malaele a citit si el de pe o foaie ceea ce scrisese la calculator inainte de a ajunge aici: "Iubita si pretuita adunare! Dupa cum vedeti, numai la noi se putea asa ceva: stelele sunt pe pamant, iar Romania in aer... Va multumesc pentru aceasta flatanta manifestare de simpatie care probeaza o dovada de iubire de ambele parti. Un asemenea gest se face ori din dragoste, ori din ura. Un proverb islamic spune: «Daca vrei sa distrugi un om, mai intai trebuie sa-l iubesti». In oricare din cazuri va raman recunoscator pentru aceasta forma, subtil-aristocrata, de a fi calcat in picioare cu atata gratie... Inchei cu un catren: Unu’ e pus la gratar/ Altu’ sta interimar/ Unu’ e prins cu ocaua/ Numai eu sunt dus cu steaua. Sa fiti sanatosi si veseli."

Si a venit momentul asteptat. In acordul melodiei "What a wonderful world" a lui Louis Armstrong, Horatiu Malaele a ingenuncheat pe Alee, a dezvelit steaua, lasand sa i se vada numele inscriptionat.

Lumea era vesela. Venisera sa se bucure de el si pentru el spectatori simpli, multi prieteni, regizori, actori – deci colegi de breasla –, tineri si mai putin tineri.

La o intrevedere de dupa ceremonie, un coleg ii solicita sa-i raspunda, in scris, la cateva intrebari pentru o publicatie. Plin de umor, ca de obicei, Horatiu Malaele i-a raspuns: "Pe 30 iulie am sarbatorit, caci a fost Sfantul Valentin, iar mie, la Targu-Jiu, Valentin imi spuneau; pe 31 iulie a fost ziua mea, pentru ca sunt nascut pe 31; pe 1 august a fost ziua mea, pentru ca sunt trecut pe 1; pe 2 am avut acest eveniment. Ma doare mana...".

×