x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru În Bănie vin iar teatre din lume. Festivalul Shakespeare de la Craiova, ediţia 2014, între 23 aprilie şi 4 mai

În Bănie vin iar teatre din lume. Festivalul Shakespeare de la Craiova, ediţia 2014, între 23 aprilie şi 4 mai

de Maria Sârbu    |    24 Mar 2014   •   22:09
În Bănie vin iar teatre din lume. Festivalul Shakespeare de la Craiova, ediţia 2014, între 23 aprilie şi 4 mai

Directorul fondator al Festivalului Internaţional Shakespeare, Emil Boroghină, ne uimeşte cu inepuizabila sa forţă, căci a pus pe picioare o nouă ediţie a Festivalului Shakespeare, cu participarea unor importante trupe de teatru din lume. Este fericit că autorităţile locale îl susţin în acest demers cultural, acordând “o sumă de bani  substanţială”, dar va fi şi mai fericit dacă va avea şi sprijinul Ministerului Culturii, care a fost de fiecare dată finanţatorul principal. Dacă în acest an ministerul nu va aloca bani, organizatorii vor fi nevoiţi să “amputeze” o parte din program, alcătuit de mai înainte, căci numai din timp poţi aduce spectacole ale unor teatre şi companii cunoscute pe glob. Sub titlul “Shakespeare al tuturor”, ediţia 2014 a evenimentului teatral atât de aşteptat (shakespearologii spun că e cel mai important Festival Shakespeare din Europa) marchează împlinirea a 450 de ani de la naşterea acestui mare dramaturg englez. Aşa că Emil Boroghină a invitat în Bănie artişti din Marea Britanie, Rusia, China, Polonia, Africa de Sud, Lituania, Ucraina, Armenia, Ungaria şi bineînţeles din România.

Pentru a da manifestării amploare, se extind spaţiile de joc. Vor avea loc evenimente nu numai în sălile Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, ale Operei Române Craiova şi Filarmonicii Craiova, dar şi la Teatrul Colibri, care a intrat de curând în casă nouă, în Piaţa William Shakespeare şi în Piaţa Mihai Viteazu din oraş, la Portul Cultural Cetate, la Domeniul Coroanei Segarcea şi în alte locuri. Emil Boroghină ne-a spus că se doreşte prezentarea a câte un spectacol şI în alte teatre din regiunea Oltenia.

Programul cuprinde montări semnate de mari regizori precum Silviu Purcărete, Declan Donnellan, Yuri Butusov, Oskaras Korsunovas şi alţii.

Teatrul Naţional din Budapesta (Ungaria) va veni cu recenta producţie “Cum vă place”, regia Silviu Purcărete. Teatrul Naţional din Beijing (China) va prezenta “Richard III”, regia Wang Xiaoying. Din Marea Britanie vin Compania Propeller - “Comedia erorilor”, regia Edward Hall; Compania Check by Jowl - “Ce păcat că-i târfă” de John Ford, regia Declan Donnellan (în afara programului shakespearian); Teatrul “Shakespeare's Globe” - “Mult  zgomot pentru nimic”, regia Max Webster. De la Moscova vom avea Teatrul Vaghtangov - “Măsură pentru măsură”, regia Yuri Butusov. Teatrul Dramatic din Erevan (Armenia) aduce “Iulius Caesar”, regia Armen Khandikyan. De la Opera Baltica din Gdansk (Polonia) vom avea “Visul unei nopţi de vară” - coregrafia semnată de Izadora Weiss, iar muzica de Goran Bregovici. Teatrul Mare de Păpuşi din Sankt Petersburg va prezenta “Shakespeare Laborator”. Vom avea din nou un spectacol de Oskaras Korşunovas - “Miranda” - Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania). “Întâlnire cu Prospero” ne va da trupa Teatrului Academic “Voskreseniya” din Lvov (Ucraina). Teatrul gazdă – Teatrul Naţional “Marin Sorescu” prezintă la această ediţie producţia “Apocalipsa după Shakespeare”, regia Janusz Wisniewski.

În program sunt încă multe spectacole, printre care şi recitaluri, producţii studenţeşti, producţii ale unor teatre pentru copii.

Festivalul organizează şi la această ediţie Sesiunea de shakespearologie (organizată în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru). Printre evenimentele colaterale se numără şi decernarea Premiului Internaţional Shakespeare, pe care îl va primi  Profesorul emerit din Marea Britanie Stanley Wells.


×