x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Ioana Pavelescu o aduce în scenă la Foarte Mic pe Zelda Fitzgerald

Ioana Pavelescu o aduce în scenă la Foarte Mic pe Zelda Fitzgerald

de Maria Sârbu    |    23 Apr 2013   •   18:01
Ioana Pavelescu o aduce în scenă la Foarte Mic pe Zelda Fitzgerald
Sursa foto: Dinu Lazăr
Pentru prima dată în România este montat textul lui William Luce “The Last Flapper”
Un personaj excentric în America anilor ’20, Zelda Fitzgerald, soţia celebrului scriitor Francis Scott Fitzgerald – reprezentant marcant al aşa-numitei “generaţia pierdută” ¬, va fi înfăţişat pe scena Teatrului Foarte Mic de actriţa Ioana Pavelescu. Spectacolul creat de regizoarea Liana Ceterchi, “Zelda” (The Last Flapper) de William Luce, este de fapt o producţie a Teatrului Pentru Puţini (un spaţiu amenajat în podul unei case din Strada Sofia, iar numele de Teatrul Pentru Puţini i l-a dat marele regizor Andrei Şerban, când a văzut pentru prima dată locul, aici încăpând vreo 20 de spectatori). În pod s-a repetat, dar Ioana Pavelescu şi-a dorit ca acest one-woman show (primul ei one-woman show) să fie văzut de mai multă lume. Şi, apelând la un coleg şi prieten foarte apropiat ei, Mihai Dinvale, directorul artistic al Teatrului Mic, a găsit înţelegere, aşa încât “Zelda” va avea premiera pe 14 mai, ora 19:00, la Foarte Mic. A doua reprezentaţie este programată la 15 mai.

Cu acest spectacol, Ioana Pavelescu revine în familia de la Teatrul Mic, în culisele căruia a crescut, căci la Mic mama ei a fost actriţă. Acum intră în sala mică a acestui teatru cu un spectacol al ei, creând-o într-o sută de minute pe Zelda ¬ femeia care a spart orice convenţie, femeia care a iubit neţărmurit, femeia cu multiple talente. E o tulburătoare poveste pe care personajul o retrăieşte în ultima zi a vieţii sale. E despre geniu, despre dragoste, despre nebunie.

William Luce a făcut portretul doamnei Fitzgerald bazându-se pe ceea ce a scris ea. A dezvăluit contradicţii, mistere ale acestei femei despre care mulţi spuneau că a fost extraordinară.

Găsind textul la Biblioteca Actorilor din New York, Ioana Pavelescu a rămas impresionată, după ce l-a citit, de viaţa tumultuoasă a personajului creat de Luce (autorul este remarcabil prin scrierea unor biografii de oameni celebri şi puse în scenă în prestigioase teatre din lume). Iniţial a vrut să-l joace în engleză, dar apoi a hotărât să îl monteze la Bucureşti. Traducerea, ca şi regia, îi aparţine Lianei Ceterchi.
Despre femeia pe care o întruchipează, Ioana Pavelescu mi-a spus: “Zelda a fost o femeie extraordinar de talentată. Cânta, scria, dansa, picta. Dragostea vieţii ei a fost Francis Scott Fitzgerald despre care s-a spus că se inspira pe ascuns pentru scrierile sale din jurnalul ei. Au avut o fetiţă împreună. Pe la 33 de ani Zelda a fost internată într-un spital de nebuni. Avea comportamente ce puteau să pară numai excentrice, dar probabil era şi o doză de schizofrenie, cum era scris în fişa medicală. A stat 15 ani internată. Ea şi-a adorat soţul, s-au iubit foarte tare, dar a fost această separare. În 1940 el a murit (n.r. – avea 44 de ani), iar ea a murit opt ani mai târziu, în timpul unui incendiu la spitalul în care era internată (avea 48 de ani). Viaţa ei este trăită în scenă ca o amintire”.

Am întrebat-o pe Ioana Pavelescu de ce a ales personajul Zelda, deloc uşor de interpretat, şi ea mi-a răspuns: “Orice actor e provocat când este vorba despre o viaţă importantă: spiritual şi artistic. Viaţa ei nu e o biografie oarecare. La început am zis: Ce text extraordinar! Ce femeie nemaipomenită! Ce posibilităţi îţi dă să comunici oful ei cu care a murit, strigătul ei pe care l-a avut toată viaţă, acesta reieşind din replica «Mi-am cheltuit toată energia ca să nu uit de mine»!”.

Actriţa mărturiseşte că cel mai bine în crearea personajului pe scenă s-au “mulat” părţile tăinuite ale Zeldei, întrebările pe care şi le-a pus, spaimele, nesiguranţa. Pe acestea le simte. Ea şi-a dorit să facă un spectacol şi nu o lectură. Ioana Pavelescu ne-a mai spus că pentru machiaj a ajutat-o mult Alexandru Abagiu, iar “lecţia” pe care i-a dat-o el o ajută în plus la crearea Zeldei. Rochia în care îşi prezintă personajul e semnată Maria Marinescu – fiica sa. “Este o mare bucurie că fata mea, cu talentul şi rafinamentul ei de designer, m-a înţeles şi m-a ajutat foarte mult în gândurile mele despre cum vreau să fie Zelda”, mi-a spus Ioana Pavelescu, mărturisind totodată că este fericită de întâlnirea pe calea spectacolului cu regizoarea Liana Ceterchi.

×
Subiecte în articol: ioana pavelescu