x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La ArCuB, trei artişti şi o “nebunie gogoliană”

La ArCuB, trei artişti şi o “nebunie gogoliană”

de Maria Sârbu    |    24 Ian 2013   •   17:56
La ArCuB, trei artişti şi o “nebunie gogoliană”

Un produs teatral inedit pregătesc publicului, la Sala ArCuB, regizorul Felix Alexa, actorul Marius Manole şi muzicianul Alexander Balanescu: “Însemnările unui nebun” de Gogol. E “o aventură fantastică” în care s-au implicat cu plăcere cei trei artişti, aşa cum şi mărturiseau ieri, într-o conferinţă de presă. Dorind să informeze mass-media despre acest spectacol produs de ArCuB înainte de a fi adus la rampă (prima reprezentaţie e la 1 februarie, după care vor avea loc alte patru, la 2, 3, 7 şi 8 februarie), Felix Alexa şi-a caracterizat proiectul drept “o nebunie gogoliană”, şi asta pentru că “e ceva foarte frumos”.

Montarea “e sub o zodie norocoasă”, căci nu e uşor să îl poţi avea pe Balanescu, care trăieşte la Londra şi cutreieră lumea, într-un spectacol la Bucureşti, într-un spectacol în care cântă la vioară muzica pe care o compune pentru această creaţie scenică şi totodată joacă. Apoi e minunat şi faptul că îl poţi avea pe Manole, actorul atât de solicitat astăzi în teatrul românesc.

Regizorul şi apreciatul muzician au colaborat şi la spectacolul “Livada de vişini”, pe care Alexa l-a realizat la TNB. Marius Manole a jucat până acum în opt sau nouă spectacole semnate de Felix Alexa. Echipa e sudată datorită personalităţii puternice pe care o are fiecare. “E o echipă omogenă şi în acelaşi timp fiecare dintre noi avem propria personalitate care îşi face simţită apariţia cât trebuie”, spunea Alexa, adăugând că este vorba despre un spectacol scos din epoca lui Gogol, un spectacol atemporal, despre imaginaţie, despre nebunie, în sensul în care nebunia “e productivă şi creează lumi paralele”. Şi, mai mult, “este nevoie astăzi de lumi paralele în care să ne izolăm” de tot ce se întâmplă în societate.

Alexander Balanescu şi-a exprimat încântarea să fie în acest spectacol. Pentru el “mariajul între muzică şi text are aici mult umor”, important fiind fără îndoială “ritmul cuvântului”, căci “prezenţa” cuvântului pe scenă îl inspiră.

Marius Manole mărturisea că a sperat să aibă un astfel de recital scenic pe la 40 de ani, dar, iată, i se întâmplă la 34. Cunoscându-i potenţialul acestui surprinzător mare actor, ştim că va face ceva inedit şi extraordinar. E totuşi Marius Manole!

×
Subiecte în articol: arcub felix alexa