x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La Gala Hop, mai mulţi concurenţi şi mai multe premii

La Gala Hop, mai mulţi concurenţi şi mai multe premii

de Maria Sârbu    |    28 Aug 2012   •   15:00
La Gala Hop, mai mulţi concurenţi şi mai multe premii

Gala Tanarului Actor HOP de la Mangalia, care se desfasoara neintrerupt de 15 ani in organizarea Uniunii Teatrale din Romania – UNITER, are la actuala editie foarte multi concurenti. Daca la sectiunea Individual au fost selectati 20 de tineri actori, ca si anul trecut, la sectiunea Grup e un numar record: sapte echipe, insumand aproape 30 de interpreti. Sunt patru zile de competitie.

Festivalul incepe astazi, iar primii concurenti vin in fata juriului si a publicului incepand cu ora 17:00. Asa cum e traditia, sunt prezentate mai intai recitalurile la Individual, apoi spectacolele la Grup.
Reprezentatiile vor avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor.

Pentru ca mereu ne asteptam la ceva nou in Gala Tanarului Actor, mentionam ca noutatea editiei 2012 este premiul pe care il va acorda, in nume propriu, actrita Dorina Lazar si se numeste "Premiul pentru cea mai buna interpretare a unei tirade de teatru classic". Acesta va fi inmanat in cadrul Galei, ca de altfel si Premiul "Timica" al Asociatiei Master Class, si Premiul Yorick, acordat pentru "a fi sau a nu fi altfel pe scena".

Premiile principale ale Galei HOP sunt hotarate insa de juriul format din actorii Virginia Mirea si Marius Rizea, regizorul Radu Afrim, coregraful Florin Fieroiu si dramaturgul Radu Macrinici. Participantii la Gala se vor "bate" pentru: Marele Premiu "Stefan Iordache"; Premiul pentru cel mai bun actor; Premiul pentru cea mai buna actrita; Premiul pentru cea mai buna echipa de actori si Premiul "Sica Alexandrescu" (premiul special al juriului).

Ca si la alte editii, timp de trei zile se desfasoara atelierul de coregrafie "Alteritate" (genericul sub care are loc Gala HOP de mai multi ani), sustinut de Florin Fieroiu. In ultima zi (1 septembrie), inainte de festivitatea de inmanare a premiilor, publicul va putea vedea spectacolul invitat "Fata din Curcubeu", scris si regizat de Lia Bugnar, dar interpretat si "cantat" de Tania Popa.

Potrivit programului Galei, in prima zi (29 august) intra in concurs la Individual actorii Iulian Sfircea, Simona Codreanu, Alin Stanciu, Claudia Chiras si Gratiela Badescu, care vor prezenta recitalurile alese de juriul de la preselectie, precum si momentele pe care ei si le-au ales dupa ce s-a anuntat "proba impusa", aceasta constand intr-o interpretare personala, in limita a cinci minute, a unui text din opere de Carlo Goldoni, Carlo Gozzi, Lope de Vega, Miguel Cervantes, Pedro Calderon de la Barca, Ben Jonson, Christopher Marlowe, William Shakespeare, Jean Racine, Molière, Friedrich Schiller, Goethe. La Grup, se vor prezenta: "Ai uitat sa stingi lumina", spectacol de teatru-dans de Elena Anghel, cu Elena Anghel si Andreea C. Hristu, si "Noaptea bufonilor", dupa texte de Shakespeare, cu actorii Simona Arsu, Andreea Gabor, Marius Munteanu, Razvan Popa si Ana Susca.

Maine vor "ocupa" scena, la Individual, Elena Anghel, Andrada Corlat, Adina Lazar, Gratian Prisacariu si Adrian Tofei, iar la Grup Ágnes Ábrahám, Julia Albert, Krisztina Bíró, Noémi Daróczi, Éva Imre, Csaba Marosán, Bence Molnár, Rita Sigmond, Emese Simó si Zsolt Vatány, in "10" - spectacol scris si regizat de actori -, si Dan Clucinschi si Andreea Tanase, interpretii personajelor productiei "Tigrul" de Murray Schisgal, regia Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu.

A treia zi va fi marcata de prezenta, cu recitalurile lor, a tinerilor artisti Bianca Holobut, Alex Iurascu, Loredana Cosovanu, Gabriel Sandu si Alexandra Tarce si a celor din spectacolele "Buzunarul cu paine" de Matei Visniec - Alexandru Nagy si Stefan Pavel - si "Night on Earth", adaptare dupa Jim Jarmusch, in regia lui Dragos Alexandru Musoiu - Alexandru Bogdan, Anca Dinicu, Dana Marineci, Cosmin Teodor Pana, Bianca Popescu si George Rotaru.

In ultima zi, 1 septembrie, vor intra in concurs, la Individual, Andreea C. Hristu, Emese Simó, Andrei Chiran, Fulvia Folosea si Mihai Muntenita si la Grup - Sabrina Iaschevici si Ionut Visan, cu spectacolul "Ce zile frumoase!" de Samuel Beckett.

Asta este fata Galei HOP cu numarul 15. Cantitativ pare impresionant, calitativ – vom vedea!

×