x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru „LOHENGRIN” sau așa cum spunea Shakespeare „Nestatornicie, numele tău este femeie”, pe scena Operei Naționale București.

„LOHENGRIN” sau așa cum spunea Shakespeare „Nestatornicie, numele tău este femeie”, pe scena Operei Naționale București.

de Redacția Jurnalul    |    11 Dec 2022   •   07:30
„LOHENGRIN” sau așa cum spunea Shakespeare „Nestatornicie, numele tău este femeie”, pe scena Operei Naționale București.

Duminică 11 decembrie, începând cu orele 18.00, scena Operei Naționale București va găzdui spectacolul „LOHENGRIN” de Richard Wagner.

Opera Lohengrin ne face cunoscută povestea cavalerului misterios care vine din „Imperiul Graalului” pentru a cunoaște omul cu toată splendoarea și diversitatea sa, dar și cu pasiunile mistuitoare, întinate de frivolitate, invidie și ură. Cavalerul misterios se arată Elsei în vis, iar ea crede cu tărie că acesta va fi cel care o va salva de pedeapsa la care urma să fie supusă. Prezența cavalerului are influențe nebănuite asupra poporului brabant care câștigă cu ajutorul său lupta împotriva dușmanului. Singura condiție pe care Elsa o are de îndeplinit este aceea de a nu-i cere să-și dezvăluie identitatea. Natura ființei umane nu se lasă mult așteptată pentru a-și face simțită prezența, iar curiozitatea Elsei, o întruchipare a nestatoriniciei ființei umane, duce la despărțirea definitivă de Lohengrin.

Lohengrin este dovada vie a incapacității uneori amuzante, alteori de-a dreptul tragice, a muritorilor de rând de a deprinde statornicia și bucuria în înfăptuirea unor lucruri înălțătoare.

Paul Evdokimov, referindu-se la căderile moderne ale lumii, afirma: „Nu războiul, ci plictiseala va fi cea care va duce lumea la pieire.” Nestatornicia firii omenești a fost zugrăvită din vremuri biblice unde am văzut cum un Petru care crede în Hristos, devine un Petru care se leapădă de Hristos sau un Ierusalim care îl întâmpină cu osanale, pentru ca mai apoi să-l răstignească.

În societatea actuală, nestatornicia a îmbrăcat forma bien-etre-ului social, a consumerismului și a consumului compulsiv de media ca o evadare din tristețe.

Spleen-ul în societatea modernă  îmbracă forma nevoilor închipuite care stau la baza agresivității  umane și a războaielor și care se hrănesc din competiția existențială și din lipsa empatiei.

Regie: Silviu Purcărete, Scenografie și light design: Dragoș Buhagiar, Maeștri de cor: Daniel Jinga, Adrian Ionescu, Colaborator artistic regie: Rareș Zaharia, Asistent regie: Paula Stoica, Asistent decor: Vladimir Iuganu, Asistent costume: Andrada Chiriac.

Dirijor: Tiberiu Soare

Lohengrin: Daniel Magdal, Elsa von Brabant: Marta Sandu Ofrim, Ortrud: Madeleine Pascu, Friedrich von Telramund: Cătălin Toropoc, Heinrich der Vogler: Filip Panait, Heerufer: Vasile Chișiu, Lohengrin actorul: Istvan Teglas, Elsa actriță: Anda Saltelechi, Ortrud actriță: Alina Petrică, Telramund actorul: Rareș Florin Stoica,

Patru paji: Tania Ruskova, Oana Ștefania Ionescu, Katolina Vlad, Florentina Picuș

Patru nobili: Mihai Geambașu, Narcis Brebeanu, Adrian Strezea, Octavian Crețu

Actori: Ionel Barac, Vlad Benescu, Larisa Enache, Anamaria Olaș, Vlad Milotoi, Tudor Morgovan, Ioan Paraschiv, Lavinia Pele, Alexandru Petcu, Adrian Pop, Alexandru Pribeagu, Alexandra Stroe, Magda Zimbran

Cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București.

Vă invităm pe 11 Decembrie 2022, de la orele 18:00 la spectacolul „LOHENGRIN”, o poveste despre om, cu defectele și calitățile sale, pe scena Operei Naționale București.

Informații despre stagiunea 2022-2023, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Opera Națională București puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.operanb.ro/, de pe pagina de Instagram https://www.facebook.com/operanb.ro/, sau de pe pagina de Facebook: https://www.instagram.com/operanationalabucuresti/. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe situl https://tickets.operanb.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta operei din Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72, sect. 5.

 

 

×
Subiecte în articol: Lohengrin opera nationala bucuresti