x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Lugoj: ”dosztoievskij b@r/reopening”, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție

Lugoj: ”dosztoievskij b@r/reopening”, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție

24 Oct 2022   •   08:55
Lugoj: ”dosztoievskij b@r/reopening”, un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție

”dosztoievskij b@r/reopening”, spectacolul de teatru al Companiei independente Arte- Factum,  va fi jucat joi, 26 octombrie 2022, în cadrul  Festivalului Internațional Lugoj Clasic, director artistic Aura Twarowska. Centrul de Cultură și  Artă al Județului Timiș deschide astfel Teatrul Cetății, proiect de cultură comunitară, conceput de managerul Liliana Laichici  ca o platformă de acces a comunităților la teatrul independent. Evenimentul se va desfășura de la ora 18:00, pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu”, Lugoj.

 

Inspirat de  capodopera lui F.M. Dostoievski, romanul ”Crimă și pedeapsă”, spectacolul ”dosztoievskij b@r/reopening” este un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: ”destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese  care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta  studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov (Все мы Раскольников). Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi. Spectacolul a avut premiera absolută în ziua când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui  Feodor Mihailovici Dostoievski, omul care a schimbat, pentru totdeauna, înțelegerea noțiunii de umanitate. Rezultant al Labratorului de introspecție teatrală #artefactum, condus de Levente Kocsárdi, spectacolul are o distribuție din trei țări, cu patru debuturi de rol în  reprezentația de la Lugoj, care-i cuprinde pe actorii Alexandru Romescu, Maria Leca, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, Larisa Belcea, Nina Troća,  Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Alexandru Popescu, Eduard Cristian, Bálint Előd și Flavius Ichim.

Teatrul Cetății este un proiect generat de nevoia de a restaura relația actor-spectator, de a utiliza teatrul și funcția sa socială, esențială, ca o forță concentrică de reconstrucție a comunităților. După cei doi ani de pandemie, marcați de restricții și incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiționat, nevoite să se adapteze condițiilor dificile și impredictibilității, să experimenteze noi medii tehnologice și de expresie artistică și să-și forțeze limitele flexibilității, relația cu publicului s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat. Teatrul Cetății își propune să refacă mecanismele angrenajului ce susține comunitatea de artiști și spectatori, o platformă de dezbatere a temelor actuale, sensibile și greu tangibile, în spectacole ce se adresează noii sensibilități și reflectă o realitate globală într-un echilibru fragil, amenințat; un teatru ai cărui artiști abordează subiecte acute, necesare.   Proiectul propune spectacole urmate de sesiuni Q&A sau de  dezbateri moderate de specialiști (psihologi, terapeuți, critici de teatru, educatori, traineri), cu o audiență targetată pe nevoile comunității.

 

×
Subiecte în articol: dostoievski teatru lugoj