FESTIVAL ● Teatrul romanesc, asteptat in Polonia
Teatrul Odeon a avut un mare succes la publicul din orasul polonez
Gdansk, unde a prezentat, in cadrul Festivalului Shakespeare,
spectacolul ”Hamletmachine” de Heiner Müller, regia Dragos Galgotiu.
Azi, miine si poimiine, vor juca actorii din Craiova, in ”Masura pentru
masura”, regia Silviu Purcarete.
FESTIVAL ● Teatrul românesc, aşteptat în Polonia
Teatrul Odeon a avut un mare succes la publicul din oraşul polonez Gdansk, unde a prezentat, în cadrul Festivalului Shakespeare, spectacolul ”Hamletmachine” de Heiner Müller, regia Dragoş Galgoţiu. Azi, mîîne şi poimiîne, vor juca actorii din Craiova, în ”Măsură pentru măsură”, regia Silviu Purcărete.
Sala Mare a Teatrului din Gdansk a fost, marţi seara, arhiplină, mulţi spectatori ocupînd şi treptele, din lipsă de locuri. Era programat spectacolul Teatrului Odeon ”Hamletmachine” - o excepţie în festival, fiind unica montare pe un alt text decît unul shakespeareian. La conferinţa de presă ce a precedat deschiderea festivalului, presa poloneză s-a ”alarmat” oarecum, întrebînd organizatorii de ce au adus o creaţie ce nu aparţine lui Shakespeare, aşa cum e tradiţia manifestării. Răspunsul a fost simplu – spectacolul e în spiritul lui Shakespeare şi după vizionarea pe casetă a plăcut foarte mult conducerii festivalului.
PUBLIC BUN. În Gdansk există un public fidel artei teatrale. Nu am văzut în acest frumos oraş banare care să anunţe evenimentele din festival, decît la sediul Fundaţiei ”Theatrum Gedanense” – organizatorul manifestării sau la Teatrul Wybrzeze. Dar a venit public din belşug la spectacolul românesc. Foarte distant la prima vedere, aproape rece, publicul a privit tăcut jocul actorilor, fără să-şi manifeste vreo reacţie pe parcurs. La finalul reprezentaţiei de la Gdansk, aplauzele îndelungate au fost dovada mulţumirii publicului pentru tot ce au oferit românii în scenă. Chiar mai furtunoase decît în seara precedentă la excelentul spectacol ”Hamlet”, regizat de Monika Pecikiewici şi prezentat în festival pe scena Teatrului din Gdynia de către trupa poloneză din Wroclaw.
Actorul Marius Stănescu, interpretul lui Hamlet (Premiul UNITER pentru acest rol), a fost pilonul spectacolului. L-au plăcut mult şi ziariştii care scriu pe teme de teatru, ei exprimîndu-se, în discuţii particulare, în favoarea spectacolului românesc. Succesul a spulberat ideea de nemulţumire legată de aducerea în festival a unei piese ce nu aparţine lui Shakespeare. Au contribuit la acest succes şi ceilalţi actori - Oana Ştefănescu (Gertrude), Antoaneta Zaharia (Ophelia), Ionel Mihăilescu (Polonius), dar şi Traian Vlas, Gelu Niţu, Ionuţ Kivu, Tiberiu Almosnino, Mugur Arvunescu, Gabriel Pintilei. Coregrafia este semnată de Răzvan Mazilu, decorurile aparţin lui Andrei Both iar costumele Doinei Levintza. Muzica este interpretată de un grup de muzicieni direct în scenă.
În acelaşi loc a fost programată, ieri seara, şi cea de-a doua reprezentaţie cu ”Hamletmachine”.
Spectacolul Teatrului Odeon este însoţit de expoziţia de fotografii cu instantanee din ”Hamletmachine” realizate de Mihaela Marin şi prezentate două seri la rînd în holul Teatrului din Gdansk. A fost ca un preludiu care a trezit curiozitatea publicului, dat fiind că lucrările fotografice sînt făcute cu sufletul şi cu dragostea pentru teatru.
SEARĂ ROMÂNEASCĂ. După primul spectacol, a avut loc într-un club din Gdansk o ”seară românească”, la care au venit polonezi, japonezi, americani, spanioli şi alţi participanţi în festival. Atmosfera degajată i-a apropiat mult pe artişti.
La o întîlnire cu oameni de teatru, regizorul Dragoş Galgoţiu şi-a exprimat mulţumirea că revine în Polonia, după 29 de ani, cu un spectacol. Prima sa prezenţă a fost cu ”Neînţelegerea” de Camus, prezentat în trei oraşe poloneze. Şi atunci publicul a avut ”o reacţie bună”. În opinia sa, şi această experienţă artistică autentică, cu ”Hamletmachine”, implică riscul. Ea conţine ”nelinişte, vulnerabilitate”, iar spectacolul ”e o încercare de înţelegere a lumii, a sinelui, a realităţilor interioare şi exterioare”.
Si artistul fotograf Mihaela Marin s-a arătat mulţumită de reacţia publicului la expoziţia de fotografii din spectacol. ”E ceva nou ce fac eu. E pornit din suflet. La noi nu s-au făcut înainte albume cu fotografii din spectacole de teatru sau expoziţii despre un spectacol anume. Sînt un fel de pionier”, ne-a mărturisit artista.
Marius Stănescu a ”citit” în chipul spectatorilor tăcuţi ”atenţie, dorinţă de a vedea, dar şi sentiment, care a plecat de pe scenă direct către ei, căci altfel publicul nu tace la un spectacol”.
”În aplauzele lor am citit că le-a plăcut”, ne-a mărturisit marele actor Marius Stănescu.
PURCĂRETE, AŞTEPTAT. Cea de-a doua prezenţă românească la Festivalul Shakespeare din Polonia este Teatrul Naţional din Craiova, care îşi aduce spectacolele pe acest litoral pentru a treia oară în cei 12 ani de cînd se desfăşoară manifestarea shakespeareiană. Artiştii din Bănie au revenit aici cu ”Măsură pentru măsură”, în regia lui Silviu Purcărete, programat să se joace astăzi, mîîne şi poimiîne pe scena Teatrului Muzyczny din Gdynia. De notat că în 1999 a fost adus aici spectacolul ”Titus Andronicus”, iar în 2006 ”Cum doriţi sau Noaptea de la spartul tîrgului”, ambele semnate de Purcărete. Publicul polonez a avut parte şi de ”Timon din Atena”, producţie a aceluiaşi teatru din Craiova.
La ediţia din acest an a Festivalului de la Gdansk s-a implicat Institutul Cultural Român de la Varşovia, devenind astfel partener al evenimentului. România este invitatul special al festivalului, fiind unica ţară cu două spectacole prezentate, în afară de Polonia.
SALBĂ A BALTICII. Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdansk are loc între 2 şi 9 august în cele trei oraşe reunite sub numele Tricity (Trojmiescie) - Gdansk, Sopot şi Gdynia, considerate salbă a Balticii. Iniţial, s-a desfăşurat, din 1993, sub formă de Zilele Shakespeare la Gdansk. Patru ani mai tîrziu a fost numit festival, cu ocazia bine întemeiată – o mie de ani de la atestarea documentară a Gdanskului. Organizatorul festivalului este Fundaţia ”Theatrum Gedanense”, care, începînd cu 2008, are şi un teatru, cu numele Shakespeare. Deocamdată pe hîrtie. Construcţia sediului va avea loc pe ruinele unui fost teatru.
deplasare efectuată cu sprijinul ICR
Citește pe Antena3.ro