O piesa reprezentata prima data pe scena acum 167 de ani - “Iasii in carnaval' de Vasile Alecsandri – a fost aleasa pentru redeschiderea, la inceputul lunii octombrie, a Salii Mari a Nationalului iesean. Spectacolul va fi creat de regizorul Alexandru Dabija si scenograful Dragos Buhagiar. Inca nu se stie nimic despre conceptul acestui proiect, echipa urmand sa inceapa munca la spectacol in primele zile ale lui septembrie.
Fiind la primul contact, in calitate de scenograf, cu o piesa de Vasile Alecsandri, Dragos Buhagiar ne-a spus ca ii este frica, pentru ca “e greu sa faci Alecsandri'. Apoi, la Iasi, “e un public ciudat, chiar nepregatit sa vada teatru, pentru ca are idei preconcepute, de-adreptul provinciale', crede Buhagiar. A tras aceasta concluzie ca urmare a unor “comentarii deplasate' din partea publicului la afisul spectacolului “O noapte furtunoasa' de Caragiale, montat in 2010 la Teatrul National din Iasi de acelasi Dabija si la care Buhagiar a semnat scenografia. “Parerea mea e ca sunt adormiti, adormiti in sensul frumos. Nu sunt deschisi sa vada teatru. Teatrul e asa cum si-l inchipuie diversi creatori, iar eu, ca public, trebuie sa fiu deschis, sa receptez orice formula teatrala', a afirmat cunoscutul scenograf.
Montarea “Iasii in carnaval' va marca deci reintrarea artistilor si a publicului in acet splendid teatru, inchis cativa ani pentru consolidare si restaurare. Cladirea arhitectilor austrieci Fellner si Helmer (deschisa cu 116 ani in urma) a fost inclusa, 2006, in proiectul “Reabilitarea monumentelor istorice din Romania', finantat printr-un credit extern acordat Guvernului Romaniei din partea Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei, valoarea investitiei fiind de 9.284.155 euro, fara TVA. Acum, cand lucrarile s-au incheiat, teatrul are menirea sa produca spectacole, multe si variate, care sa readuca in sala publicul, “bulversat' sau “cu idei preconcepute' (dar exista aici si public deschis catre teatru).
Asa cum ne-au asigurat responsabilii de proiect, in procesul de consolidare si restaurare, elaborat pe baza unei documentatii minutioase, au fost implicati un numar mare de specialisti. Cladirea este “clasata ca monument istoric de importanta A, cu rol emblematic pentru patrimoniu si cultura nationala'. Sunt adevarate bijuterii de arta in acest monument arhitectural: de la balcoane si loje ornamentate, la cortina pictata la sfarsitul secolului al XIX-lea de Lenz – un maestru vienez, la cortina de fier si plafonul cu multe decoratii, pictate de austriacul Goltz. S-au facut “interventii complexe' de restaurare a elementelor decorative si picturale de inspiratie baroca si rococo din Sala Mare, s-au facut lucrari de restaurare la instalatiile de iluminat, s-au reconditionat cortinele etc. Mai bine zis, Nationalul iesean a devenit un teatru modern si functional.
Isi au loc aici cuvintele lui Ienachita Vacarescu: “V-am dat teatru, vi-l paziti / Ca pe un lacas de muze / Cu el curand veti fi vestiti...'.
Asteptam la Teatrul ce poarta, din 1956, numele lui Vasile Alecsandri spectacolul “Iasii in carnaval', care sa constituie un alt inceput in istoria acestei institutii legendare.